Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal.Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

Meritve temperature asfalta

Za doseganje optimalne kakovosti in trajnosti asfaltne prevleke je nujno upoštevati pravilno temperaturo asfalta - ELPRO LEPENIK temperaturni set za asfalterje

Uporaba asfalta je najbolj razširjena v gradbeni industriji, še posebej pri gradnji in vzdrževanju cestnih površin. Za doseganje optimalne kakovosti in trajnosti asfaltne prevleke je nujno upoštevati pravilno temperaturo asfalta. Temperatura asfalta ima ključno vlogo pri zagotavljanju ustreznih mehanskih lastnosti, vezave in trajnosti cestnih površin. Zato so meritve temperature pri polaganju asfalta izjemno pomembne in nepogrešljive, saj omogočajo natančno spremljanje in nadzor temperature skozi celoten postopek dela z asfaltom.

IZZIV

Delo z asfaltom zahteva strogo upoštevanje temperaturnega limita (spodnja meja temperature), pri čemer temperatura asfalta ne sme pasti pod 110 stopinj Celzija – ves čas obdelave (nasutja, transporta in polaganja). Časovno okno je omejeno, zato je vse faze potrebno izvajati hitro, podpreti pa jih je potrebno z zanesljivimi meritvami temperature asfalta. Le-te se izvajajo v ključnih fazah dela:

  • točenje asfalta v asfaltnih bazah;
  • prevozom in prevzemom asfalta v tovornjaku;
  • polaganjem asfalta na cestne površine.

Optimalna temperatura asfalta se giblje med 150 in 180 stopinj Celzija.

Eden od glavnih izzivov je ohladitev asfalta, če je tovornjak predolgo na poti. V takem primeru asfalta ni mogoče uporabiti ali pa ga je potrebno dodatno dogrevati. Med prevozom se lahko temperatura asfalta ohladi za največ 20 stopinj Celzija, vsaka ohladitev pa negativno vpliva na njegovo kakovost. Prav tako obstaja tveganje, da se v zabojnik natoči prehladen asfalt, kar lahko povzroči reklamacije in dodatne stroške.

REŠITEV

V podjetju ELPRO LEPENIK smo, skupaj z uporabniki, razvili EL-PRO-SET4 temperaturni set za asfalterje, ki omogoča hitre in zanesljive meritve. Ključna komponenta kompleta je robustno 2220 9670 temperaturno tipalo, ki je mehansko posebej ojačano in prilagojeno za težke pogoje dela in zasnovano posebej za merjenje temperature asfalta. Najpogosteje tipalo kombiniramo s TFN 520-SMP termometrom, ki mu dodamo silikonski zaščitni ovoj, saj pogoji dela med polaganjem asfalta niso ravno laboratorijski – temperatura je visoka, rokavice so umazane in snov je precej lepljiva. Komplet je v robustni izvedbi, komponente so dobro zaščitene in tudi zamenljive oziroma popravljive.

2220 9670 temperaturno tipalo termoelement TC prenosni, je vbodni termoelement za merjenje temperature asfalta, s hitrim odzivnim časom, tdelovna do 400 °C

Rešitev omogoča hitro in zanesljivo spremljanje temperature asfalta v realnem času. Temperaturno tipalo je v dolžini merilne cevke in priključnega kabla popolnoma prilagodljivo uporabniku. Optimalna dolžina je med 400 in 500 mm, dolžina kabel po želji: ali zelo kratek, ali precej dolg, ali pa morda v spiralni obliki. Komplet na željo naročnika kalibriramo v našem ELPRO LEPENIK & CO. d.o.o. akreditiranem kalibracijskem laboratoriju. Kalibracija uporabnikom omogoča povečano zaupanje v rezultate meritev in posledično boljše upravljanje temperature asfalta. Oboje pomeni prihranek časa, težav, reklamacij in slabe volje.

In še to: zaključek tipala lahko po želji uporabnika prilagodimo za obstoječe merilnike ali pa izberemo druge merilnike od predstavljenega. Morda datalogger, ki samostojno beleži podatke?

Dodatne rešitve

Ponujamo tudi temperaturni nadzorni sistem za beleženje in shranjevanje temperature asfalta pri nalaganju na tovornjak. Ta sistem omogoča natančno beleženje temperature asfalta med postopkom nalaganja, kar zagotavlja, da je asfalt ob točenju imel ustrezno temperaturo. Na poti se namreč lahko marsikaj pripeti. S pomočjo meritev, zabeleženih na dobavnici, se dokaže ustrezna temperatura asfalta ob nakladanju, kar zmanjšuje možnosti za napake in reklamacije.

Za več informacij o nadzornem sistemu nas kontaktirajte: +386 2 62 96 720.

Zaključek

Merjenje temperature asfalta je ključno za zagotavljanje kakovosti in učinkovitosti pri asfalturanju. Pravilna temperatura asfalta ima pomembno vlogo pri zagotavljanju trajnosti in zanesljivosti cestnih površin. Zato je nujno uporabiti zanesljive in hitre metode merjenja temperature asfalta. S tem je mogoče gradbenim podjetjem in izvajalcem omogočiti natančno spremljanje temperature asfalta v vseh fazah dela, kar prispeva k optimalnim rezultatom in zadovoljstvu strank.


☏ Pokličite nas: +386 2 62 96 720

Za mnenja in razlage sta vedno na voljo:

tehnična podpora: Rok Samec

strokovnjak za meritve: Zoran Lepenik


Mojca Kugler, Junij 2023


Za vaše zmage, z našimi rešitvami. Pokličite nas:
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam:
[email protected]