Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal.Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

Nautiz X6 v rally avtomobilu

V sklopu partnerskega programa HandHeld predstavljamo napredno tehnologijo združeno v inovativnem dlančniku, brez katerega dirkači v dirkalnih avtomobilih ne bili bili pripravljeni na pot

IZZIV

REŠITEV

REZULTAT

Poiskati napravo, ki lahko stroškovno učinkovito zbira podatke v zahtevnem okolju dirkalnih avtomobilov in jo je enostavno prenašati med vozili.

V Nautiz X6 je mogoče naložiti programsko opremo za podatke o dirkah in jo prenašati med vozili. S tem se izboljša usposobljenost voznikov in nastavitev vozila.

Takojšnji, zanesljivi in natančni podatki o zmogljivosti ter izjemni prihranki pri stroških, zaradi odprave namenskih dirkalnih robustnih računalnikov v vozilih.

Voznik, ki je podkovan s tehnologijo, uporablja robusten phablet Handheld Nautiz X6 za izboljšanje zmogljivosti dirkalnika

Handheldu nikoli ne zmanjka zgodb o vseh inovativnih (in včasih norih) načinih uporabe prenosne tehnologije v različnih okoljih. Od raziskovanja jam do reševanja življenj, od vzreje prašičev do iskanja zlata. Obstajajo neomejeni načini, kjer uporabniki želijo zagotoviti funkcionalnost.

To velja tudi za notranjost dirkalnikov, kjer voznik, ki je vešč prenosne tehnologije za izboljšanje zmogljivosti, uporablja prenosni robustni phablet Nautiz X6 s sistemom Android.

Težko si predstavljamo bolj zahtevno okolje za zbiranje in upravljanje podatkov. To so razgaljene kovinske zveri, ki se v tesni formaciji poganjajo po progi, kjer lahko stotinka sekunde pomeni razliko med zmagovalcem in ostalimi. Prav tako je to prostor, kjer so kokpiti v soparnih zaprtih prostorih, ki nenehno in močno vibrirajo. Avtomobili s tribun izgledajo, kot da po progi drvijo brez težav, vendar vsaka kamera v avtomobilu razkrije resnico.

Težke zahteve za težko okolje

Zato ni presenetljivo, da partner podjetja Handheld uporablja eno od njihovih naprav, ki mu pomaga pri njegovi strasti izven službe. Peter Palotas je generalni direktor podjetja AllTerra Hungary, ki se ukvarja s prodajo in podporo za geoprostorske izdelke, brezpilotna letala in skenerske sisteme LiDAR. Je tudi licencirani voznik za autocross in rallycross.

“Avtomobilski šport ni samo formula 1,” opozarja Peter. “V tem športu je veliko različic, saj lahko dirkate na gramozu, v blatu, po puščavah ali celo na mešanici asfalta in gramoza. Takšne dirke so zelo zahtevne, tako za avtomobile kot za voznike. Zato je jasno, da morajo biti tekmovalni računalniki robustni in vzdržljivi.”

Zaradi te zahtevne kombinacije – natančne nastavitve vozila na podlagi natančnih podatkov in zbiranja podatkov v peklenskem okolju – je Peter iskal boljšo rešitev. Potreboval je tudi vsestransko mobilnost. Skupaj so to tri težke zahteve.

Slika: uporaba Nautiz X6 med treningom.
Slika: uporaba Nautiz X6 med treningom.
Slika: uporaba Nautiz X6 med treningom.

Robustni, zanesljivi dlančniki za delo … in igro

“Iskali smo rešitev, na katero se lahko zanesemo v avtomobilu,” pravi. Zato je odgovor poiskal v lastnih izkušnjah z izdelki. “Stranke našega podjetja potrebujejo robustne in zanesljive mobilne računalnike – več časa preživijo na terenu, kot v pisarni. Zato sodelujemo z družbo Handheld, kot strateškim partnerjem za terenske kontrolnike in zbiralnike podatkov. Poznamo kakovost, zanesljivost in enostavno upravljanje teh naprav. Vedeli smo tudi, da jih lahko uporabimo za zelo različne aplikacije, ne le za geodetske meritve.”

Na primer v dirkalnem avtomobilu. Petrovo iskanje ni trajalo predolgo: rešitev je imel dobesedno pred seboj.

“Ugotovili smo, da je najboljši izdelek robustni prenosni phablet Nautiz X6 s sistemom Android,” pravi. “To je popolna robustna enota za nas, z dolgo življenjsko dobo baterije, dobrimi slikami iz kamere in zmogljivostjo GPS. “

Slika: uporaba Nautiz X6 in prikazovanje parametrov motorja in sistema.

Zbiralnik podatkov z GPS, merilnikom pospeška, kamero IN izjemno robustnostjo

Peter združuje prenosni phablet Nautiz X6 Android s posebno programsko opremo za dirke, imenovano TrackAddict. Programska oprema za natančen izračun časa kroga uporablja podatke notranjih senzorjev prenosnega računalnika (GPS, merilnik pospeška) in kamero. Torej, natančno generiranje podatkov? Check ✔.

Kaj pa robustnost? Zbiralnik podatkov Nautiz X6 se je takoj izkazal, pravi Peter. “Pred tem sem uporabljal iPhone z isto programsko opremo, vendar se je po pol ure, zaradi vibracij pokvaril.” Nautiz X6 je testiran po vojaških standardih za robustnost in lahko prenaša vibracije, padce, prah, vodo ter deluje pri ekstremnih temperaturah. Check tudi za to ✔.

In potreba po vsestranski mobilnosti? “Najpomembneje je, da ga lahko zelo hitro prestavite iz enega avtomobila v drugega,” pojasnjuje. To je zato, ker so dirkalni računalniki običajno vgrajeni v določene avtomobile in med tekmovanjem beležijo vse potrebne informacije.

Slika: notranjost vozila Mitsubishi Lancer Evo IV.

Majhna teža in enostavna mobilnost poenostavljata zamenjavo avtomobila

Na dirkah se prav tako zmaguje s treningi in testiranjem, kot na samem dogodku. Ko ekipa med dirkami dela z več avtomobili, da bi določila najboljše nastavitve, potrebuje le podrobnosti, kot so največja hitrost, čas kroga, najboljši čas kroga in napovedne informacije. Pri tem so ključni časi krogov, kjer se vidijo spremembe po posameznih krogih.

“Še posebej nam je všeč rešitev Handheld, saj imamo različne vrste avtomobilov,” pravi. “Namesto da bi vlagali v žični sistem za nadzor dirke v vsakem avtomobilu, lahko Nautiz X6 preprosto uporabimo v katerem koli avtomobilu in ga zelo hitro zamenjamo. To je učinkovit in varčen način za primerjavo časov različnih avtomobilov na isti progi.” Tu je še tretji Check ✔.

In … START!

Na priloženih fotografijah je prikazana namestitev in uporaba sistema Nautiz X6 v avtomobilih. Na zgornji fotografiji je prikazana notranjost vozila Mitsubishi Lancer Evo IV s 480 konjskimi močmi. Naprava prek BT komunicira z ECU (krmilno enoto motorja) ter prikazuje parametre motorja in sistema (tlak olja, tipalo MAP, temperatura, raven dušilne lopute itd.).

Drugi dve fotografiji prikazujeta možnost uporabe X6, kot tekmovalni računalnik, vendar pri treningu. V zvezi s tem Peter na Nautiz X6 uporablja programsko opremo TrackAddict, ki z vgrajenim sistemom GPS in kamero meri hitrost, največjo hitrost, čas kroga, skupno število krogov, ter izvaja kartiranje proge.

Združevanje dela in igre se je Petru in njegovi ekipi odlično obneslo. Ker je poznal rezultate Handheldovih naprav, ga ni skrbelo, ali bo naprava Nautiz X6 vzdržala zahtevno okolje. Navdušili so ga tudi drugi vidiki delovanja tega dlančnika.

Nautiz X6: dolga življenjska doba baterije, odlična mobilna povezljivost

»Življenjska doba baterije je več kot dovolj za cel dan testiranja na progi, prenos podatkov prek BT pa je enostaven«, pove. “Če pa bi moral izbrati eno stvar kot najljubšo lastnost, je to, da lahko Nautiz X6 oddaja podatke TrackAddict servisni ekipi v depoju v realnem času s povezavo GSM, tako da lahko takoj vidijo informacije – to je fantastično!”


☏ Pokličite nas: +386 2 62 96 720

Za mnenja in razlage je vedno na voljo:

strokovnjak za program Handheld: Blaž Lepenik


Avtorica: Mojca Kugler, vir: Fulfilling the need for speed and ruggedness, Handheld

junij, 2023


Za vaše zmage, z našimi rešitvami. Pokličite nas:
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam:
[email protected]