Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal.Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

Podaljšana življenjska doba temperaturnega tipala v sežigalnicah

ELPRO LEPENIK predstavljamo posebne termoelemente, zasnovane za merjenje temperature tako zahtevnih okoljih, kot so sežigalnice, krematoriji, ..., ki dosegajo temperature do 1200 °C

Merjenje temperature v ekstremnih industrijskih okoljih predstavlja številne izzive, zlasti v sežigalnicah, pečeh za sežiganje odpadkov in pečeh na biomaso. Težki pogoji delovanja, vključno z visokimi temperaturami nad 1200 °C, temperaturnimi nihanji, korozivnimi snovmi in mehansko obrabo, močno vplivajo na življenjsko dobo in točnost temperaturnih tipal. V tem članku bomo raziskali težave, s katerimi se soočajo industrije, ki delujejo v takšnih okoljih. V skladu s tem izpostavljamo rešitev temperaturno tipalo za težke pogoje dela s podaljšano življenjsko dobo delovanja.

Slika: sežigalnica, vir: The Ferret Media Ltd

Problematika

Visoke temperature, ki presegajo 1200 °C, so pogosto presežene zaradi novega vnosa snovi ki gorijo in jih redno dodajamo v proces sežiganja. Zgodijo se pogosti prenihaji in presežki maksimalnih delovnih temperatur v industrijskih pečeh. To vodi v uničevanje termoelementov in njihovih zaščitnih cevi. Prav tako se pri sežiganju, npr. odpadkov, sproščajo škodljive snovi, kot so kisline in klor, ki dodatno povzročajo razjede na termoelementih, najpogosteje na mestih vgradnje. Mehanska abrazija, zaradi velikega pretoka zraka, dodatno poškoduje zaščitne cevi. Vgrajene cevi so tudi izpostavljene nalaganju oblog in padanju grud v peči, kar povzroča še več poškodb.

Slika: poškodovan termoelement

Izziv

Desetletja smo iskali najbolj trpežno, trdno in visokotemperaturno odporno cev za termoelemente. Testirali smo različne možnosti, vendar smo pogosto naleteli na težave, ki so omejevale trajanje neprekinjenih meritev na najmanj eno leto. Poleg tega smo se soočali s težavami, ki jih uporabniki niso sprejeli, kot so visoki stroški, potreba po predgrevanju ali lomljivost. Visoke temperature zahtevajo uporabo platinastih termočlenov, ki so lahko dragi, če jih je treba pogosto menjavati.

Rešitev

Prišli smo do ugotovitve, da je učinkovita mehanska zaščita ključna za dosego daljše življenjske dobe termoelementov. Prav to nas je vodilo v razvoj posebno debele kovinske zaščitne cevi, ki se počasneje obrusi, je bolj odporna na padajoče gmote in dobro prenaša visoke temperature. Kljub temu, da temperature nad 1200 °C še vedno vplivajo na njeno trajnost, debelina cevi pomaga pri obvladovanju tega pojava. Naš cilj je bil doseči življenjsko dobo termoelementov z zaščitnimi cevmi, ki zdržijo od enega remonta do naslednjega, torej vsaj eno leto. Izkušnje kažejo, da termoelementi z debelejšimi kovinskimi cevmi zdržijo eno leto v teh zahtevnih pogojih.

Ko smo dosegli potrebno vzdržnost, smo se osredotočili na točnost meritev. Vedeli smo, da je pri uporabnikih potrebno zamenjati termočlene K tipa (Ni-CrNi) s platinastimi termočleni S tipa (Pt10RhPt), saj le slednji zagotavljajo točnost meritev pri temperaturah nad 1000 °C in izredno pozitivno vplivajo na energetsko učinkovitost. Posebno pozornost namenjamo vgradnji platinastega termočlena v ohišje. Tako uporabnik dobi najboljše možne rezultate, vsaj dokler ne poseže v element in ogrozi zaščito, ki jo platina potrebuje.

Uporabniki so doslej množično uporabljali termoelemente K tipa, saj le ti po standardiziranih specifikacijah rezultirajo v delovnem območju do 1200 °C in zagotavljajo termonapetost celo do 1270 °C. Vendar pa je njihova dejanska delovna temperatura omejena na 1000 °C in še to samo pri debelejših premerih žic termopara. Zmotna nabava pripelje do kratke življenjske dobe takšnih izvedb temperaturnih tipal, pri čemer je bila mehanska poškodba pogosto glavni vzrok prekinitve (prej se je zgodila poškodba zaščitne cevi, kot je odpovedal element).

Ko smo dosegli daljšo življenjsko dobo temperaturnih tipal, smo prešli na obvezne platinaste termočlene, ki veliko bolje prenašajo visoke temperature, celo do 1700 °C. Če so nepoškodovani, so natančni in imajo obvladljivo lezenje. Ko se lezenje poveča in natančnost slabša, je čas za menjavo platinastih termočlenov.

Platinasti elementi se plačajo sami

Ob zamenjavi elementa pri remontu odkupimo staro platino in jo vrnemo v predelavo. Uporabnik vedno prejme nov element, pri čemer je cenovno učinkovitejši zaradi odkupa stare platine.

Kako prihraniti z uporabo platinastih termočlenov, si preberite na povezavi: Zbiranje platine in ponovna uporaba po recikliranju.

Dodatna rešitev

Dodatno smo merilne pretvornike (s signalom 4-20 mA) namenoma namestili izven ohišja termoelementa, saj so priključna mesta temperaturnih tipal izpostavljena visokim temperaturam, kar zmanjšuje življenjsko dobo merilnih pretvornikov. Z novim mestom namestitve smo podaljšali življenjsko dobo temperaturnih tipal in merilnih pretvornikov. Če želi uporabnik videti merilno mesto na prikazovalniku, lahko vgradimo lokalni prikazovalnik: Prikaz na licu mesta – zančno napajan prikazovalnik.

ON-SITE izvedba

Če uporabnik potrebuje vmesne preveritve točnosti temperaturnega tipala, lahko tipalo izdelamo v izvedbi ON SITE in dobavimo kalibrirano etalonsko merilno opremo. Več informacij najdete na povezavi: HIGH TEMP temperaturna tipala za visoke temperature.


Zaključek

Ugotovili smo, da je podaljšana življenjska doba temperaturnega tipala v sežigalnicah odvisna od daljše življenjske dobe zaščitne cevi temperaturnega tipala, saj je menjava tipal pri visokih temperaturah izjemno zahtevna in nevarna. Menjava vgrajenega elementa iz peči, kjer je temperatura ves čas nad 1250 °C, je težavna in zelo nevarna naloga. Zato je naš cilj vgraditi elemente, ki:

  1. zdržijo od enega remonta do drugega,
  2. imajo stabilno točnost meritev,
  3. omogočajo enostavno menjavo in ponovno vgradnjo ter
  4. so cenovno učinkoviti, ne da bi pri tem ogrozili točnost meritev.
  • K1: uporaba specialne debelejše in odpornejše zaščitne cevi za termoelemente.
  • K2: prehod iz uporabe termočlenov K tipa na platinaste termočlene (tip S), z možnostjo izvedbe ON SITE.
  • K3: vgradnja s prirobnicami in dobava nosilnih elementov za varjenje na konstrukcijo peči.
  • K4: platinasti elementi plačajo samo sebe, več informacij najdete na povezavi: Zbiranje platine in ponovna uporaba po recikliranju.

☏ Pokličite nas: +386 2 62 96 720

Za mnenja in razlage sta vedno na voljo:

strokovnjakinja za temperaturne meritve: Aleksandra Lepenik

strokovnjak za meritve: Zoran Lepenik


Preberite tudi:

Pravilna uporaba platinastih (in drugih) termočlenov in energetska učinkovitost

Zbiranje platine in ponovna uporaba po recikliranju


Mojca Kugler in Aleksandra Lepenik, Julij 2023


Za vaše zmage, z našimi rešitvami. Pokličite nas:
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam:
[email protected]