Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal.Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

Prikaz na licu mesta – zančno napajan prikazovalnik

Naš partner INOR predstavlja napredno tehnologijo združeno v zančno napajanem prikazovalniku 4 ... 20 mA, ki lokalno prikazuje vlago, temperaturo, tlak, pretok, dolžino

Pri upravljanju industrijskih procesov je ključno imeti natančen in hiter vpogled v merilne podatke, ki jih generirajo senzorji. Senzorji nimajo prikazovalnika, so le zaznavala določene fizikalne veličine. Zato so v uporabi različni lokalni prikazovalniki, med katerimi so LED prikazovalniki za vgradnjo v zanko, ena izmed najbolj priljubljenih izbir. V tem članku bomo raziskali pomen zančno napajanega prikazovalnika ter primer njegove uporabe.

Slika: zančno napajan prikazovalnik

Zančno napajan prikazovalnik je namenjen lokalnemu prikazovanju procesnih parametrov, kot so vlaga, temperatura, tlak, pretok, dolžina ipd. pri čemer se kot senzorji uporabljajo pretvorniki z analognim izhodom 4 … 20 mA.

Zančno napajanje pomeni, da se prikazovalnik napaja neposredno iz zanke 4 … 20 mA, kar odpravlja potrebo po dodatnem napajanju prikazovalnika. To poenostavlja njegovo namestitev, hkrati pa zmanjšuje stroške procesa ter povečuje učinkovitost uporabnikov.

Kako zmanjšuje stroške in veča učinkovitost?

Primer: pretvornik tlaka z območjem merjenja 0-10 bar je vgrajen v cevovod. Signal, ki ga generira pretvornik, je speljan na nekaj metrov ali nekaj deset/sto metrov oddaljen nadzorni sistem. Morda je prikazovalnik celo del izvedbe senzorja, le da je montiran tako, da na prikaz ne vidimo, kar je precej pogosto. Pogosto je tudi, da je vgrajen prikazovalnik (displej) majhen in slabo viden/čitljiv.

Tako operater procesa ne vidi in ne pozna trenutne vrednosti meritve tlaka, kar otežuje spremljanje procesa in sprejemanje ustreznih ukrepov. Kaj ti pomaga merilo, če ne vidiš kaj meri? Zato v takšnih in podobnih primerih uporabimo lokalni zančno napajan prikazovalnik. Le ta omogoča operaterju takojšen prikaz vrednosti tlaka, kar omogoča nadzor, nastavljanje in prilagajanje delovanja procesa ter hitro ukrepanje. S tem so operaterji delovno učinkovitejši, ker imajo merilna mesta pod nadzorom. Ne samo preko oddaljenega nadzornega sistema, ampak tudi vizualno in takoj.

Poleg tega lokalni prikazovalnik koristi tudi vzdrževalni ekipi, saj jim omogoča, da se izognejo nevarnemu poseganju v naprave pod tlakom ali pri visokih temperaturah. Ob tem je vgradnja prikazovalnika enostavna in hitra ter ne zahteva dodatnega vira napajanja, saj se napaja iz zanke 4 … 20 mA.

Prikazovalnik je univerzalen, kar pomeni, da uporabnik prilagodi prikaz specifičnemu parametru. Uporabnost zančno napajanega prikazovalnika je široka in se pojavlja v različnih industrijskih sektorjih, od živilske do jeklarske industrije.

Zaključek

Če želimo, da naši operaterji/tehnologi/vzdrževalci hitro reagirajo na meritve in jih nadzirajo, morajo imeti neposreden vpogled v vrednosti, ki jih zaznavajo senzorji. Uporabniki porabijo veliko časa za premikanje med mestom vgradnje senzorjev in nadzornim prostorom. Z vgradnjo lokalnih prikazovalnikov, ki omogočajo zančno napajanje, prihranimo dragoceni čas in omogočimo hitro ukrepanje v primeru odstopanj, vzdrževanja ali nujnih situacij.


Na trgu je na voljo širok spekter LED prikazovalnikov, ki se razlikujejo glede na svoje tehnične lastnosti in funkcionalnosti. Med njimi so LED-W11, SWE-N55L in DIH50/DIH52 indikatorji oziroma prikazovalniki.

Legendarni INOR-jev LED-W11 je še v prodaji do prodaje zalog, konec leta 2023 bo dobil svojega naslednika po več kot dvajsetih letih.

V prodajnem programu so še Simexov SWE-N55L in Wikin DIH50/DIH52 prikazovalnik za tokovne zanke s komunikacijo HART® WIKA, ki prav tako zagotavljata enostavno vgradnjo in uporabo ter prilagodljiv prikaz različnim parametrom.

Slika: LED-W11
Slika: SWE-N55L
Slika: DIH50/DIH52

☏ Pokličite nas: +386 2 62 96 720

Za mnenja in razlage sta vedno na voljo:

strokovnjakinja za temperaturne meritve: Aleksandra Lepenik

strokovnjak za meritve: Zoran Lepenik


Mojca Kugler in Aleksandra Lepenik, Junij 2023


Za vaše zmage, z našimi rešitvami. Pokličite nas:
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam:
[email protected]