Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal.Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

ENERGETSKA UČINKOVITOST SE ZAČNE PRI TEMPERATURNEM SENZORJU

Energetska učinkovitost pomeni doseči enak rezultat z manjšo porabo energije. Veliko se ukvarjamo z različnimi vidiki energetske učinkovitosti, vendar redko ali nikoli ne razpravljamo o temperaturnem senzorju. To je zanimivo, saj se energetska učinkovitost začne ravno pri senzorju.

Vsem procesom je skupen temperaturni senzor

V literaturi o energetski učinkovitosti prevladujejo naslovi poglavij z velikim vplivom, kot so peka, hlajenje, zamrzovanje, kotlovnica, ohlajevalni sistemi, oskrba z vročo vodo, … Kljub temu je v vseh teh procesih skupen element – temperaturni senzor. Ta se pojavlja v različnih oblikah, čeprav ni omenjen nikjer.

Največja poraba energentov in izpustov se pojavlja pri procesih gretja, hlajenja, kemičnih procesih in procesih z visoko temperaturo. Ti procesi močno vplivajo na uporabno dobo temperaturnih senzorjev, saj se spreminjajo njihove lastnosti (se razgrajujejo zaradi ekstremnih temperatur in/ali negativnih vplivov okolice ter se enostavno starajo).

Slika: prikaz ON SITE kalibracije na terenu – ko uporabnik sam preverja svoje senzorje.

V povezanem članku preberite zakaj pride do napačnih meritev in posledično prevelike porabe energentov …

“Dotrajan senzor ne more več natančno izmeriti dejanske temperature, regulacijski sistem zazna nižjo temperaturo od nastavljene, zato dvigne temperaturo.” 

– Aleksandra Lepenik (članek – Energetska učinkovitost se začne pri temperaturnem senzorju; julij 2022)

Slika: prikaz kalibracije temperaturnega tipala v visokotemperaturni kalibracijski peči.

Vse to vodi do višjega energetskega računa, večjih izpustov CO₂ in potrebe po pogostejšem in dražjem vzdrževanju ter obnovah naprav. Posledice so predčasno in prekomerno staranje naprav ter slabše delovanje procesov, kar vpliva na kakovost končnega izdelka. Višja poraba energenta za ohranjanje napačnih temperaturnih vrednosti je v nasprotju z namenom in konceptom energetske učinkovitosti. To prinaša več težav, namesto da bi dosegli optimalno delovanje in porabo energije.

Slika: prikaz kalibracije temperaturnega senzorja na 0 °C.

Kaj storiti?

Problematika naraščajočih cen energentov je vedno aktualna, saj predstavlja pomemben del proračuna. Kljub napredku učinkovitih merilnih sistemov, natančno merjenje in spremljanje temperature ne koristita veliko, če temperaturni senzorji niso pod nadzorom. Tudi najnovejši merilniki in avtomatizacija ne bodo prinesli pravilnih rezultatov, če so senzorji netočni. 

Zato je potrebno redno preverjati temperaturne senzorje, kar naj opravljajo kvalificirani pregledovalci, podobno kot pri drugih merilnih postopkih. Za dosego optimalnih rezultatov in pravilno izvedbo meritve je potrebno uporabiti ustrezno in preverjeno merilno opremo. Upoštevati je treba merilno negotovost in pogoje okolice ter druge posebnosti meritve ali procesa. To zahteva več kot le opravljanje meritev, saj je delo meroslovca kompleksno in zahteva ustrezno strokovnost ter znanje na področju energetske učinkovitosti.

In kaj več še lahko dosežemo?

Z rednim nadzorom temperaturnih senzorjev in regulacijskega sistema dosežemo pravilen odnos do prikaza temperature, kar je osnova za pravilno regulacijo ali avtomatizacijo procesov. Sistem vključuje senzor, povezave (kabli, spojni elementi) ter regulacijsko oz. krmilno enoto. Temperaturni senzorji se redno preverjajo v proizvodnjah, ki delujejo v skladu z direktivami CQI. To omogoča učinkovito upravljanje z energenti, podaljšuje življenjsko dobo naprav, zmanjšuje potrebo po rezervnih delih in obnovah, zagotavlja ustrezno kvaliteto izdelkov, zmanjšuje izmete, varuje naravo in prispeva k bolj trajnostnemu pristopu k proizvodnji.

Nižji ogljični odtis ima pozitiven vpliv na uporabnikovo javno podobo in prizadevanja za trajnostno delovanje. S takšnim pristopom ne le dosežemo takojšnje finančne učinke, ampak tudi izboljšamo svojo trajnostno bilanco in sledimo ciljem EU za zmanjšanje toplogrednih plinov do leta 2030.


Reden nadzor temperaturnih meritev in pravočasni ukrepi prinašajo velike finančne, okoljske, delovne in družbeno odgovorne koristi. Te ureditve se praktično takoj po vzpostavitvi poplačajo, pri čemer dosežemo vse zgoraj naštete pozitivne učinke. S rednim nadzorom, obnovo in menjavo temperaturnih senzorjev tako dosežemo velike prihranke.

kako zmanjšati porabo energije, prihranek energije preko temperature, kako prihraniti energijo v industriji, temperatura in prihranek, optimizacija porabe energenta, temperaturna peč, industrijska peč, peči za termično obdelavo, peči za popuščanje, peči za žarenje, peči v opekarnah, velika poraba energenta v peči, temperaturni senzor, merilec temperature, temperaturni merilec, energetska učinkovitost s temperaturo, kako prihraniti energijo v proizvodnji, energija v proizvodnji, zmanjšanje porabe energije v proizvodnji, temperaturni obrat, temperatura v proizvodnem procesu, znižanje stroškov v proizvodnji, nižji stroški proizvodnje, točnost temperature
Slika: ELPRO LEPENIK temperaturni senzorji

”Trdim, da ste s procesu ustreznimi temperaturnimi senzorji in nadzoru nad njimi, na resnično pravi poti do energetske učinkovitosti!”

– Aleksandra Lepenik (članek – Energetska učinkovitost se začne pri temperaturnem senzorju; julij 2022)


☏ Pokličite nas: +386 2 62 96 720

Za mnenja in razlage sta vedno na voljo:

strokovnjakinja za temperaturne meritve: Aleksandra Lepenik

strokovnjak za meritve: Zoran Lepenik

Več na: https://www.elpro.si/wp-content/uploads/2022/07/PP-Energetska-ucinkovitost-Aleksandra-Lepenik.pdf


Sorodni članki:

Popravljivost temperaturnih tipal za podaljšan življenjski krog temperaturnega tipala I.

Z meroslovjem do nižjih stroškov

TOTAL COST OF OWNERSHIP – ELPRO LEPENIK & CO. d.o.o.


Avtorica: Aleksandra Lepenik
julij 2022; revizija avgust 2023


Za vaše zmage, z našimi rešitvami. Pokličite nas:
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam:
[email protected]