Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal.Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

TOTAL COST OF OWNERSHIP – ELPRO LEPENIK & CO. d.o.o.

V tem strokovnem članku predstavljamo pomen skupnih stroškov lastništva oziroma pojasnilo zakaj ELPRO temperaturna tipala dejansko stanejo manj, kot konkurenčna.

Pogosto se soočamo s povratnimi informacijami strank, ki nam izrazijo pomislek glede cene temperaturnega tipala in omenijo, da so prejeli nižje ponudbe.
Zgradili smo trdno zaupanje z našimi strankami v obdobju dolgih tridesetih let, saj se zavedamo, kako pomembno je, da naše stranke vedo, da nam je resnično mar za njih.
Razumemo, da je včasih težko prenesti vse pomembne vidike cene in prednosti,
 ki jih naš izdelek prinaša, bodisi preko telefonskega pogovora ali v kratek obisk.

Zato smo se odločili, da pripravimo podrobnejši članek, ki bo razložil vse ključne vidike naše cene in kako se ti prepletajo v celovito rešitev.

Naš cilj je, da vedno delujemo v najboljšem interesu naših strank, saj se dobro zavedamo, da brez vas ne bi bili tukaj. Želimo si nadaljevati to zavezo in sodelovanje še v naslednjih desetletjih.

Aleksandra in Zoran Lepenik

TCO (Total Cost of Ownership) oziroma skupni stroški lastništva predstavljajo in poudarjajo razliko med nabavno ceno in dolgoročnimi oziroma neposrednimi stroški. Ti so povezani z izdelkom oziroma storitvijo tekom določene dobe ali predvidene dobe uporabe. Sem sodijo stroški namestitve v proces, obratovalni stroški, stroški uporabe, vzdrževanja, popravil, kakovosti, odpada oziroma zamenjave.

Tudi če izraza TCO ne poznamo, ga logično uporabljamo na veliko področjih našega življenja. Ko potrebujemo nekaj samo enkrat in za kratek čas, bo nakup drugačen, kot takrat, ko nekaj potrebujemo vsak dan, je to veliko v uporabi in za namestitev morda potrebujemo še pomoč strokovnjaka.

Če kupec/naročnik razume princip TCO v življenjski dobi izdelka, bo kmalu ugotovil, da ELPRO temperaturna tipala dejansko STANEJO MANJ, kot sorodni izdelki v konkurenci.

S čim in kako vam lahko to dokažemo?

Pri ELPRO Lepenik smo predani čim daljši optimalni uporabni dobi oziroma življenjski dobi. Zato temperaturna tipala projektiramo tako, da imajo zamenljive komponente, da so popravljiva in obnovljiva

S popravilom ali obnovo, optimalno uporabno dobo bližamo življenjski dobi oziroma jo močno podaljšujemo. Takih je najmanj 95 % naših temperaturnih tipal. Le tista, ki jih zaradi specifičnosti uporabe ne smemo popravljati (paro tesnost, vakuum), zalijemo z nepovratnimi masami in tako onemogočimo popravljivost. Pa še pri teh je možno ponovno uporabiti njihove posebne dele: vgradne priključke, konektorje in druge zamenljive dele, tako da je tudi pri teh v veliki meri obnova še rentabilna.  

Kakšna je razlika med optimalno uporabno dobo in življenjsko dobo temperaturnega tipala?

Življenjska doba temperaturnega tipala traja dokler tipalo deluje, da signal, ki ga preberemo na instrumentu. Ampak a je še točno?  

Optimalna uporabna doba temperaturnega tipala je doba, v kateri temperaturno tipalo deluje optimalno in v skladu s svojo specifikacijo (točnost, klasa, lezenje). Spodaj v prispevku je razloženo, kateri dejavniki povzročijo razliko. Za začetek je dobro vedeti, da je razlika med tema dvema dobama lahko od nekaj mesecev do nekaj let ali celo več desetletij. To je veliko let, ko izgubljamo energijo, imamo slabo kakovost in veliko izmeta, imamo težave z izdelkom in njegovi lastnosti (trdnost, kompaktnost). Pri tem se velikokrat sploh ne zavedamo zakaj oziroma kaj je vir teh težav. Zelo pogosto je to iztrošen temperaturni senzor – ampak še dela. In dokler dela, se ga ne bomo dotikali, ali pač?

Z dokazano nizko stopnjo pokvarljivosti, zelo kakovostnimi materiali ter modularno zasnovo, 100 % izhodno kontrolo, zanesljivimi in ponovljivimi postopki
ter visoko stopnjo zaupanja, dosegamo eno najnižjih stopenj izgube vrednosti v dejavnosti.

S stroškovno učinkovitostjo, ki je sestavni del naše ponudbe na vseh nivojih, ter s pomočjo naših strokovnjakov in odličnih dopolnilnih storitev, zagotavljamo optimalne skupne stroške izdelka, konkurenčne stroške popravil in obnovKakor tudi trajnostni vpliv v vašem procesu za vašo družbeno odgovornost in emisijsko bilanco.

Zakaj ne bi poslali temperaturnega tipala na popravilo ali obnovo?

Brez, da bi jih posebej pripravljali, embalirali ali pošiljali, iz procesa odstranjena temperaturna tipala naši pogodbeni naročniki že danes dostavijo ob priliki in kadarkoli (ko so na poti mimo nas, da ni dodatnih stroškov, ali pa mi ob priliki prevzemamo). Nekaterim smo naredili posebne transportne zaboje za ta namen, drugi uporabljajo namenske kovčke, tretji uporabijo kar imajo na razpolago. Mi jih pregledamo, ko imamo ne zaseden čas na razpolago (v roku meseca dni) in ocenimo ali je popravilo ali obnova rentabilna ali ne. S tem si zapolnimo prosti čas v proizvodnji. Zato je takšna delovna ura popravila ali obnove cenejša od redne, kar pozitivno vpliva na ceno popravila (opomba: zgoraj opisana storitev je pogodbena; v pogodbi dogovorimo logistiko prejema in oddaje, čas izvedbe, cenovno politiko, način potrjevanja, dodatne storitve kontrole, kalibracije ipd. – kar pač naročnik potrebuje).   

Popravilo ali obnovo lahko naredimo tudi v rednem roku 3-5 delovnih dni ali pod nujno (24 h), če je takšna situacija, le da po redni obračunski uri (opomba: za to obliko storitve ne potrebujete nobenega posebnega pogodbenega dogovora, le naročilo pred ali po ocenitvi stroškov).

Kadar, in le če naročnik zahteva pisno ocenitev stroškov, to plača v manjšem pavšalnem znesku. A še to samo v primerih, ko se za popravilo/obnovo/nakup ne odloči, da mi pokrijemo stroške pregleda. Praktično primerov ne popravljanja ali ne obnove skorajda ni, saj so temperaturna tipala v procesu nujno potreben senzor za delovanje regulacijskega in merilnega sistema ter izredno primerna za popravljanje in obnavljanje.

Ob tem je potrebno vedeti, da se merilni element – naj si bo uporovni senzor ali termočlen, vedno zamenja za novega. Izjema ohranitve obstoječega merilnega senzorja/člena se izvede le za kalibracijske laboratorije, ki spremljajo letno lezenje senzorja in le, če je element še v ustreznem stanju, kar se posebej testira in je takšno popravilo dražje.

Z našimi uporabniki tako vzpostavljamo partnerske odnose, ki temeljijo na uporabnosti, na zaupanju in celostnih rešitvah po meri naročnika. Tako posledično uporabniki znižujejo svoje skupne stroške uporabe v delovnem procesu.

Naši uporabniki cenijo naša prizadevanja k trajnosti in naše ukrepe uporabijo za svoje v svojih procesih trajnosti, zato se s takim ravnanjem doseže
multiplikativen trajnostni učinek.

Vse to je del naše resnične predanosti h kakovosti, tako pri produktih kot tudi pri partnerjih, zaposlenih in storitvah, ki so potrebni za zadovoljitev potreb vseh uporabnikov.

Pogled dlje od nabavne cene

Ko stranke potrebujejo zanesljivo rešitev za merjenje temperature v njihovih procesih, se nabavnik kupca pri izbiri dobavitelja temperaturnih tipal pogosto odloča zgolj na podlagi nabavne cene. Ker pa nabavna cena ne odraža dejanskih stroškov temperaturnega tipala, se to kasneje izkaže za dražji nakup. Seveda je to vidik, o katerem končni kupec ni poučen in tega v začetku nabavnega procesa ne zna upoštevati. Zato smo tukaj mi – strokovnjaki za merjenje temperature z več kot 30 letnimi strokovnimi in praktičnimi izkušnjami, znanji ter lastnim razvojem. Vprašajte nas. 

Kako je torej koncept TCO povezan z ELPRO temperaturnimi tipali?

 • Za optimalno izvedbo temperaturnega tipala mora proizvajalec temperaturnega tipala poznati aplikacijo, torej uporabo. Laični izbor preko spletne strani uporabnika najpogosteje vodi k napačni izbiri. To vodi k višjim stroškom, slabši točnosti in krajši optimalni uporabni dobi oziroma življenjski dobi. Predvsem življenjska doba trpi pri napačni izbiri, le ta pa je ključni faktor TCO pogleda in stroškovnega obračuna. Zato mi od uporabnika želimo, da stopi v kontakt z nami, ostalo bomo mi prevzeli. Uporabniška izbira in spletni konfiguratorji niso primerni za laične uporabnike, ampak zgolj za strokovnjake na področju temperaturnih meritev. To pa smo v glavnem le tisti proizvajalci, ki smo aplikativno usmerjeni (torej nimamo serijske proizvodnje), strokovni ponudniki opreme (torej tisti, ki prodajajo rešitev, ne samo opremo) in kalibracijski laboratoriji z vsaj deset let izkušenj na področju temperaturnih meritev na terenu. Torej vsi tisti, ki na lastni koži doživimo tisoče različnih aplikacij in uporab. Čeprav podobni, si ena meritev ni enaka z drugo in enako temperaturno tipalo se lahko na dveh različnih aplikacijah popolnoma drugače obnaša. Vedno meri, samo vprašanje je kako točno (vpliv na energetsko učinkovitost in kvaliteto), s kakšnim odzivnim časom (vpliv na proces) in s kakšno optimalno uporabno in življenjsko dobo (vpliv na vzdrževanje, stroške dela, čas menjave, dodatne stroške naročanja ipd.) ter koliko stroškov ali pozitivnih učinkov bomo v tem času imeli.

Slaba točnost, zastoj procesa in delovna sila so daleč najvišji dejavniki stroškov upravljanja s temperaturo. Torej si ne želimo najcenejšega senzorja, ampak si želimo temperaturno tipalo, ki je preverjeno za dotično uporabo in, ki ima najbolj ugodni totalni strošek lastništva (TCO).  

 • Četudi je bila leta nazaj optimalna rešitev že poiskana (na primer s strani proizvajalca naprave), je lahko okvarjen element le vodilo pri izbiri. Ne smemo zanemariti vseh sprememb, ki smo jih že uvedli in vseh sprememb, ki jih želimo izvesti in na osnovi teh dejavnikov ponovno preveriti optimalnost. Modifikacija 1, 2, 3 itn. pri nas ni nobena redkost. Danes je v procesu x izdelek, jutri bo y izdelek, zamenja se kupčev kupec in njegove zahteve, temperature se bodo spremenile, digitalizirali bodo ipd – vse to so dejavniki, da prvotna izbira morda ni več ustrezna.
 • Pri izbiri sta proces merjenja (uporaba) in pogoji delovanja ključna za izbiro. Med uporabo so temperaturna tipala izpostavljena najrazličnejšim vplivom, kot so: hitre spremembe temperature ali drugih veličin (npr tlaka), vlaga, umazanija, zelo visoke ali zelo nizke temperature, prisotnost agresivnih in manj agresivnih kemičnih spojin, pretoki plinov, pretoki s prisotnostjo delcev, vakuum in drugi fizikalni dejavniki ter posegom in ročni manipulaciji uporabnikov.
 • Temperaturni senzorji so narejeni iz naravnih materialov, kot so platina (RTD in TC), rodij, nikelj, baker, krom in druge kovine (vse to so TC). Vse naravno se stara, razpada. Neugodne razmere staranje močno pospešijo, ugodne razmere staranje upočasnjujejo. Kadar staranja ne moremo nadzirati, uvedemo krog časovnih menjav. Na upočasnitev staranja močno vplivamo z ustreznimi zaščitnimi elementi in prilagojenimi izvedbami.

Točno na tem mestu se križata optimalna uporabna doba in življenjska doba. S staranjem se optimalna uporabna doba prekine (ni več točnosti),
tipalo nadaljuje proti koncu življenjske dobe, ko bo tako iztrošeno, da bo prekinilo oziroma prenehalo delovati.
Kaj moramo storiti na tej tečki – tipalo popraviti (manjši poseg) ali obnoviti (večji poseg).
Pri tem ohranimo vse še ne dotrajane materiale, vedno pa se zamenja merilni del v celoti.
S tem se optimalna uporabna doba povrne, življenjska doba pa podaljša. 

 • Pogoji delovanja spreminjajo materiale, zato se spreminjajo tudi rezultati. In temperaturni senzor, ki še deluje ni nujno več tisti, ki so ga želimo ali pričakujemo. Preden se popolnoma iztroši, imamo lahko tudi dolga obdobja neustreznega delovanja. Bolj kot je naš proces stabilen in enostaven, težje se opazi neustreznost senzorja, kasneje bomo reagirali. Jezila nas bo kvaliteta. Dogajale so bodo druge okvare, mi pa ne bomo vedeli, da je senzor temperature iztrošen, ker regulacija še dela. Pri zahtevnih procesih vse poteka hitreje in je bolj obremenilno, zato se neustreznost tudi prej opazi.  
 • Dodatno uporabniki izvajamo kalibracije, montaže in demontaže zaradi čiščenja, remontov, vzdrževanja in veliko drugih posegov pri katerih lahko povzročimo poškodbo (včasih celo mikro poškodbo). Vsak poseg lahko vpliva na optimalnost, zato je potrebno po takih procesih ustrezno preveriti tudi temperaturna tipala. Zanimivo – največ nenadnih odpovedi je ob ponovnih zagonih po remontu, zaustavitvi, servisu!
 • Dogaja se torej staranje, razgradnja, abrazija, posegi človeka. Vse to vodi do odstopanj merilnih elementov, kar rezultira v napačnih meritvah, ki s seboj prinesejo nemalo dragih težav.

»Zdi se torej logično, da bi se pred nakupom takšnega elementa dobro posvetovali s strokovnjakom, oziroma preučili njegov TCO, preden bi ga umestili v delovno okolje. Odločanje le na podlagi nižjega začetnega stroška (nabavne cene) se dogaja pogosteje, kot bi si mislili«.

Zakaj se to dogaja?

S tem, ko kupce temperaturnih tipal premami nižja cena, v bistvu lahko prejmejo neustrezna, nevzdržljiva, neobstojna, nezanesljiva, nepopravljiva ali neprilagodljiva tipala. Tukaj ne upoštevajo visokih stroškov, ki nastajajo pri njihovi dejanski uporabi.

Na splošno imajo uporovni senzorji (RTD) in termočleni (TC) dokaj široko območje uporabe in standardizirane lastnosti. Imajo pa tako eni kot drugi značilnosti s katerimi izvajamo razne prilagoditve. Prav zato ni vseeno katero senzorsko tehniko uporabimo za določen namen. Tukaj so pomembne izkušnje in testne/kalibracijske sposobnosti nas, proizvajalcev temperaturnih tipal.

Začetna naložba s strokovno podporo vodi do nižjih skupnih stroškov lastništva

TCO je sestavljen iz posrednih stroškov (blago, material, delo, storitve) in neposrednih stroškov (energija, vzdrževanje, popravila, izpadi, izmet, amortizacija …) izdelka. Neposredni stroški so tisti, v katere bi se pred nakupom temperaturnega tipala morali absolutno bolj poglobiti. Ti namreč vplivajo na veliko dejavnikov (reklamacije, slaba volja naročnikov, izguba novih naročil, zastoji v procesih, pospešeno staranje in/ali kvarjenje delovne opreme …). Ti večajo poslovne odhodke, povzročajo izgubo naročil, s tem pa negativno vplivajo na poslovanje in ugled.

GLAVNI ELEMENTI skupnih stroškov lastništva ELPRO temperaturnih tipal

V nadaljevanju so predstavljeni skupni stroški lastništva ELPRO temperaturnih tipal v njihovi življenjski dobi. Te sestavljajo:

 • Nabavna cena: izdelava temperaturnega tipala se sestoji iz dejanske cene vgrajenih materialov in ostalih stroškov s faktorjem pokritja stroškov in časa potrebnega za administrativi in proizvodni del izdelave. Primarno embaliranje je v ceni proizvodnje, odprema ni del cene izdelka. Ne delujemo po sistemu marž, ampak po sistemu stroškov. To pa zato, ker je naša proizvodnja butična, ni serijska in pri nas lahko izdelamo en kos po vzorcu ali pa petsto kos za prvo vgradnjo. En kos bo seveda vedno najdražji, zato nas ne primerjati s serijskimi proizvajalci rezervnih delov, kar serijska tipala so. Lahko pa s pravilno izbiro in pogovorom o različnih možnostih obeh strani, vedno najdemo ustrezno rešitev.

Ne pozabite: mi si želimo čim daljših optimalno uporabnih in življenjskih dob. Pogoj za podaljšanje je popravljivost.   

 • Stroški lastništva: redni proizvodni čas je 3-5 delovnih dni (povprečni 2,7 dni), držimo zelo visoke zaloge materialov. Temperaturno tipalo lahko izdelamo tudi v 24 urah, kar storimo v vseh nujnih primerih za naše uporabnike (storitev 24h). Tudi s tem olajšamo upravljanje zalog naših kupcev. Kupci lahko imajo pri nas zakupljene količine zaloge (pogodba). S tem zmanjšamo čas zastojev, prepogoste posege vzdrževalcev, stroške delovnih ur, dežurstev in slabe volje.
 • Stroški uporabe: optimalni življenjski dobi dodajamo dodano vrednost – storitve akreditiranega kalibracijskega laboratorija. Temperaturno področje nadgrajujemo s komplementarnimi izdelki prodajnega programa naših partnerjev (zastopstva), za natančen in zanesljiv prikaz, regulacijo, avtomatizacijo ter optimizacijo vašega temperaturnega procesa, ki mu lahko dodamo meritve relativne vlažnosti, tlaka in nivoja. Pri tem vplivamo na zelo pomemben strošek energetske učinkovitosti, ki se začne pri senzorju.  
 • Stroški vzdrževanja: z dostopnostjo rezervnih delov, 24 urno podporo, tehničnim svetovanjem, možnostjo namestitve v sam proces, vzdrževanjem/servisiranjem/kalibriranjem (tudi na licu mesta) dodatno vplivamo na stroške vzdrževanja. Vse pod eno streho. Prav tako pa manjšamo tveganja za poškodbe izvajalcev, opreme in infrastrukture, ki so posledica previsokih temperatur, težkih dostopov, nevarnih območij in ostalih dejavnikov. Za uporabnike in osebje vzdrževanja izvajamo strokovne delavnice in usposabljanja, tudi na lokaciji uporabnika.  
 • Stroški popravila: pri konstrukciji in zasnovi uporabljamo sisteme in materiale, ki izdelkom povečujejo življenjsko dobo in zaščito, kar pomeni manj popravil. Hkrati pa s temi koraki dosegamo, da so naši izdelki popravljivi, da ohranimo glavnino dragih delov. Ni nujno, da je temperaturno tipalo ali kak drug izdelek za v smeti. Lahko ga popravimo ali obnovimo, lahko ima tudi sekundarno življenje. Več o tem si oglejte na povezavi.
 • Stroški kakovosti: s preverjeno kvaliteto senzorjev in materialov, načinom izdelave (dizajn, zasnova), visoko kvalitetnimi internimi povezavami, specialnimi polnili in priporočenimi vgradnimi globinami, kot tudi s preverjenimi postopki in dobavitelji, vplivamo na točnost meritve. Prvenstveno nabavo vršimo v EU, le manjši del je uvoz Velika Britanija, Japonska in Amerika ter Kanada. Uporabljamo zgolj proizvajalce s preverjeno kvaliteto in dolgo tradicijo. Tukaj nastopijo velike cenovne razlike v materialih, a dokler bodo kupci razumeli in nekoliko višjo ceno preusmerili v pozitiven TCO, tako dolgo bo to lahko ostalo naše vodilo. Tudi zaradi tega razumevanja, smo se odločili pripraviti ta zapis. Ker sami opazimo, da so razlike v materialih lahko od trga do trga zelo velike in nakup iz cenejših trgov ni v nobenem primeru prinesel pozitivnih ali boljših rezultatov, čeprav je kupec vztrajal na tej opciji. Lahko pa po posebnem dogovoru z naročnikom in glede na namen (npr en kratna uporaba) poiščemo tudi najcenejšo opcijo specificirane kvalitete, kot so npr keramične cevi, kompenzacijski kabli, termožice, konektorji ipd. Tako za nezahtevne meritve omogočimo dostop do cenovno najbolj ugodnih izvedb. Ne moremo in ne želimo pa teh materialov uporabljati v redni proizvodnji. Ker z njimi ni mogoče dosegati zahtev po učinkovitem nadzoru stroškov in uporabe. V tem delu se definitivno razlikujemo od drugih proizvajalcev temperaturnih tipal.        
 • Te lastnosti izkoriščamo za prilagoditev zahtevam naročnika oziroma procesa ter za pravilno obravnavo rezultatov. Slednje se rezultira v:
  • manj popravilih,
  • redkejših zastojih v procesih,
  • manj izmeta in škarta,
  • manj drugih stranskih stroškov, ki bi jih povzročila slabša kvaliteta materialov in izvedbe.
 • Stroški odpadnega materiala: ker nam ni vseeno, kje pristanejo dotrajana ali okvarjena tipala (četudi niso naše izdelave), jih želimo obnavljati, popravljati, reciklirati in ponovno uporabljati njihove vgrajene materiale. Pri tem skrbimo za zbiranje in recikliranje enega ključnih elementov v senzoriki – platino, ki ima po predelavi kar 98 % ponovno uporabnost. To je energetsko in stroškovno zelo učinkovita rešitev, saj je pridobivanje in proizvodnja te žlahtne kovine izredno draga.

Izračun TCO glede na ELPRO temperaturna tipala

Kakšna je torej razlika v skupnih stroških lastništva med ELPRO temperaturnimi tipali in ostalimi temperaturnimi tipali?

ELPRO LEPENIK & CO. d.o.o. predstavlja članek o skupnih stroških lastništva ali TOTAL COST OF OWNERSHIP temperaturnih tipal.
Slika: TCO v življenjski dobi izdelka

ŽD: življenjska doba temperaturnega tipala

OUD: optimalna uporabna doba temperaturnega tipala

P1, P2 …: optimalna uporabna doba temperaturnega tipala podaljšana s popravilom/obnovo

Razlaga grafa:

Številke v grafu ne pomenijo let, mesecev ali drugega časovnega obdobja, namenjene so prikazu razmerja med ŽD in OUD temperaturnega tipala in kako lahko s popravili/obnovami vplivamo na podaljšanje OUD, če pravočasno ujamemo okno za obnovo.

OUD prične padati v trenutku po izdelavi, saj se prične doba staranja spojev, varov, polnil, materialov. V fazi transporta in skladiščenja (v skladu z navodili za uporabo) je padec OUD majhen, ga je pa zaznati kot manjšo diferenco, če se izvede npr kontrola točnosti pred vgradnjo. RTD senzorji bolje prenašajo skladiščenje, TC elementi (termočleni) pa nekoliko slabše, ker se hitreje starajo. A te vrednosti deviacije so še zmeraj majhne in običajno zelo dolgo ostajajo v predvideni klasi točnosti. Če se držimo navodil o skladiščenju, lahko temperaturna tipala skladiščimo relativno dolgo. Dobo je nemogoče napovedati, lahko pa jih preverimo pred vgradnjo in primerjamo z izhodno kontrolo proizvajalca.

Temperaturna tipala imajo različno dolge življenjske dobe (ŽD), ki tako močno zavisijo od uporabe, da jih je nemogoče napovedati. V naši dobrih 30 let dolgi praksi smo se srečali z zelo dolgimi OUD in ŽD kot so 20 let in več, do zelo kratkih dob, tudi tri mesece ali manj – zavisi od ustreznosti izbire ter pogojev delovanja. Neglede na to, koliko dolga je ŽD temperaturnega tipala, je edino, kar je pomembno upoštevati njegova OUD. Zato gredo prizadevanja v smeri podaljšanja obeh dob, še posebej pa pazimo na optimalno uporabno dobo.

Primer TCO na oplaščenih temperaturnih tipalih (MIMS) – ko je res pomembno kdo je proizvajalec – material je lahko popolnoma enak, ali pa tudi ne in se že tu precej razlikuje kvaliteta, a na oko je vse enako:

MIMS (Mineral Insulated Metal Sheathed) temperaturna tipala ali oplaščena temperaturna tipala ali kabelska mineralno izolirana temperaturna tipala, so najbolj pogosto uporabljeni elementi v merilni tehniki v splošni uporabi. Omogočajo veliko prilagodljivost namenu uporabe (fit for purpose), pri sprejemljivi ceni. Izredno dobra lastnost MIMS temperaturnih tipal je njihova upogljivost, veliki razponi temperaturnih območij, veliki razponi premerov in izredno veliko možnosti uporabe. To je njihova pozitivna stran.

Na račun dobrih lastnosti se srečamo s težavnejšo obdelavo (proizvajalci se specializiramo) in nujno potrebni pozornosti pravilne izbire za uporabnika. Procesno zahtevna in pravilna izdelava rezultira v specificirani točnosti po standardu in ohranitvi lastnosti čez čas. Slabša izdelava pa ima kot posledico slabšo točnost, večje lezenje (drift), torej krajšo optimalno uporabno dobo in krajšo življenjsko dobo. Slednja dva parametra sta močno odvisna od procesa izdelave samega oplaščenega materiala v osnovi, od čistosti in suhosti MgO izolacije. Predvsem pa od procesa skladiščenja in temperiranja pred in med sicer časovno omejene obdelave v proizvodnji temperaturnih tipal. Postopek ima povečano števil kontrolnih točki in  kontrolnih meritev in je zelo časovno odvisen ter ne omogoča večjih serij. Da je proizvajalec lahko slab je njihova negativna stran – uporabnik tega ne more videti na oko, lahko vidi le skozi nabavno ceno.

Zato so v tem segmentu tudi večje razlike v tržnih cenah, saj lahko proizvajalci izvajamo od skorajda nič pozornosti, do maksimalne pozornosti in to sledi v ceno. Ker so vmesni koraki časovno potratni (zapiranje, temperiranje, ustrezna hramba in obdelovalno časovno okno, maloserijska obdelava, povečane kontrolne meritve med obdelavo, posebni materiali za zapiranja, čiščenje ipd.). Zato je smiselno, da uporabnik ob poizvedbi poudari, ali ima zelo enostavno uporabo (npr. samo kratkotrajna merjenja, nezahtevnost aplikacije ipd.), kakor tudi, če ima zelo zahtevno uporabo (merilna oprema, testne meritve, nizke ali visoke temperature). Tako lahko proizvajalec prilagodi izdelovalni proces na optimalno uporabo.

Danes z meroslovjem do nižjih skupnih stroškov lastništva

Zato vam sporočamo – USTREZNO IZBRANO IN NAREJENO TEMPERATURNO TIPALO SE PLAČA SAMO. Neustrezno izbrano in neustrezno izdelano pa je lahko izredno drago. Seveda so določena področja delovanja, ki so zelo zahtevna (vakuum, parna sterilizacija, cryo ipd.). Tukaj še dolgo ne bomo dosegli želenih življenjskih dob, ampak karkoli naredimo je bolje kot da ničesar ne naredimo. Ob tem pa vplivamo tudi na zavedanje uporabnikov in proizvajalcev, na razvoj, na znanost.

Pri izboljšavah je ključna komunikacija med uporabnikom in proizvajalcem. Tudi zato imamo mi za naša temperaturna tipala uveden življenjski krog. Jih obnavljamo, popravljamo in recikliramo njihove ustrezne dele ali pa jim dajemo novo življenje. Da faza neuporabnosti nastopi čim kasneje ali nikoli.


☏ Pokličite nas: +386 2 62 96 720

Za mnenja in razlage sta vedno na voljo:

strokovnjakinja za temperaturne meritve: Aleksandra Lepenik

strokovnjak za meritve: Zoran Lepenik


Sorodni članki:


Avtorici: Katarina Žunko, Aleksandra Lepenik
september 2023


Za vaše zmage, z našimi rešitvami. Pokličite nas:
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam:
[email protected]