Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal.Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

Merilna oprema za tobak najboljše kakovosti

ELPRO LEPENIK, v sklopu prodajnega programa našega švicarskega partnerja Rotronic, ponujamo zanesljive in učinkovite rešitve, ki bodo vaš proces predelave tobaka optimizirale, izpolnile standardne zahteve in zagotovile kakovost.

Pri izdelavi tobačnih izdelkov je pomemben točen nadzor in spremljanje okoljskih parametrov celotnega procesa predelave tobaka: od sušenja preko staranja do fermentacije tobaka, ter proizvodnje in skladiščenja končnih izdelkov.

Proizvodnja cigar

Znane blagovne znamke, kot so Havana, Kuba, Cohiba in Montecristo, so domače tudi nepoznavalcem. Preden nastane cigara, je treba tobak pripraviti in narediti primernega za uživanje. Po obiranju se listi tobaka v ”casa de tabaco” zvežejo v snope, znane kot gavilla. Ti se obesijo in posušijo.

Rotronic HygroPalm je odlična rešitev za nadzor kakovosti na licu mesta. Ta samostojen merilni sistem je mogoče uporabljati prosto in neodvisno od električnega omrežja.«

Jose M. Guardiola Pedrosa
Tabacuba, Kuba

Proces sušenja, ki poteka v sušilnici, služi nadaljnjemu zorenju tobačnih listov ter znižuje vsebnost sladkorja in vode v njih. Tovrstno sušenje traja do 60 dni. V tem času delavci vestno skrbijo, da je temperatura in vlažnost procesa sušenja regulirana pravilno.

Naknadna fermentacija služi za razvoj arome ter odstrani grenke in neprijetne snovi iz listov. V nekaterih primerih lahko procesi skladiščenja in zorenja trajajo tudi več let. Po procesu zorenja so listi pripravljeni za predelavo v tovarni cigar.

Oprema za merjenje optimalnih pogojev pri predelavi tobaka

Spremljanje ravnotežne relativne vlažnosti je ključni pogoj za zagotavljanje kakovosti cigar.

Obstajajo različne metode za merjenje in nazor vlažnosti pri predelavi tobaka. Pri tem je najbolj pomembno spremljanje ravnotežne relativne vlažnosti cigar. Tukaj se zelo dobro obnesejo tipala za vodno aktivnost.

V povezavi s tem vam ponujamo tipala za vodno aktivnost Rotronic, ki delujejo z digitalno tehnologijo HygroClip.

Ta digitalna tehnologija zagotavlja visoko zmogljivost, preprosto digitalno nastavitev ter kalibracijo.

Ročni instrumenti z vstavljenimi sondami se uporabljajo za merjenje bal tobačnih listov, medtem ko se enote za aktivnost vode običajno uporabljajo v laboratorijskem okolju.

Nenazadnje se med transportom in skladiščenjem beležijo tudi klimatski podatki, kot sta relativna zračna vlažnost in temperatura.

Samo na ta način je mogoče dokumentirati, da so bili tobačni izdelki pripeljani ali skladiščeni v popolnih pogojih ter brez izgube kakovosti. To je lahko ključni dejavnik za sprejem pošiljke.

HygroPalm HP23-AW za prenosno uporabo in kakovost tobaka

HygroPalm prenosni analizator aktivnosti vode nudi popolno rešitev za merjenje aktivnosti vode na licu mesta. Njegova priključna sponka s svojimi držalnimi čeljustmi zajame snop tobaka. Tipalo za vlažnost HygroClip HC2-S v merilni komori pa meri ravnotežno vlažnost tobaka. Vrednosti ravnotežne relativne vlažnosti in temperature se digitalno prenesejo na priključen ročni prenosni analizator aktivnosti vode HygroPalm HP23-AW.

HP23-AW-A prenosni analizator aktivnosti vode ROTRONIC

 • področje uporabe: -10 … +60 °C/0 … 1 AW/0 … 100 % RV
 • skladnost: FDA 21 CFR, del 11/GAMP5
 • napajanje: 9 V baterija ali USB/napajalnik preko mini USB
 • 2 vhodna kanala za postaje HC2 ali tipala HC2
 • AW Quick funkcija za hitre rezultate meritev (običajno 4-5 minut)
 • zvočni alarm, ki kaže na opravljeno meritev
 • shrani do 10000 podatkovnih zapisov s % RV, °C, datumom in uro

Za merjenje ravnotežne relativne vlažnosti v cigarah je bila razvita posebna merilna komora oziroma nosilec vzorca “barrilito”. Cigare so postavljene v “barrilito”, ki je zaprt z nastavljivim po višini nepredušnim pokrovom – za zanesljive meritve.

Izmerjena ravnotežna relativna vlažnost in izračunana vsebnost vode v eni napravi

Z uporabo velikega števila empiričnih meritev je tehnično osebje “Instituto del Tabaco” v Havani našlo algoritem, ki opisuje korelacijo med ravnotežno relativno vlažnostjo in vsebnostjo vode. To omogoča preklapljanje analizatorja HygroPalm in tipal HygroClip (HC2-S) med ravnotežnim merjenjem vlage in izračunom vsebnosti vode.

Proizvodnja cigaret

Ena od značilnosti tobaka je, da v visokotemperaturnem okolju vpije veliko vlage, pri nižjih temperaturah pa jo izloči v obliki kondenza. To vodi do velike populacije mikroorganizmov, ki povzročajo razbarvanje, plesen, žuželke in druge pojave, ki povzročajo veliko izgubo kakovosti in znatne ekonomske izgube. Stalno spremljanje okoljskih parametrov je zato izjemno pomemben dejavnik v procesu izdelave kakovostnih cigar oziroma cigaret.

Temu se lahko izognemo s spremljanjem vlažnosti in temperature med postopkom obračanja in zračenja. Slednje preprečuje spremembe, ki bi lahko resno poslabšale kakovost tobaka.

Senzorji se namestijo tudi po prodajalnah tobaka in tako merijo vlažnost in temperaturo, ter v realnem času posredujejo vrednosti v nadzorno sobo. Ekipa nadzornikov je tako ves čas obveščena o okoljskih dejavnikih na prodajnem mestu in lahko po potrebi posreduje. Alarm se namreč sproži takoj, ko je prednastavljena vrednost presežena.

Oprema za merjenje okoljskih parametrov v proizvodnji cigaret

Merilni pretvornik HF5 je novejši razvoj podjetja Rotronic na področju univerzalnih pretvornikov. Visoko zanesljiv in natančen pretvornik za merjenje relativne vlažnosti in temperature je opremljen s poljubno izbranimi analognimi izhodi. S temi značilnostmi ponuja rešitve široki paleti aplikacij, med drugim tobačni industriji. Pomaga pri ocenjevanju vlažnosti tobaka, kar vpliva na njegovo kakovost in primernost za proizvodnjo tobačnih izdelkov. Njegovi digitalni izhodi zagotavljajo popolno omrežno združljivost.

HF5 HygroFlex5 merilni pretvornik ROTRONIC

 • servisni vmesnik
 • material ohišja: ABS
 • zamenljiva HC2 tipala (ni vključeno)
 • digitalni izhodi, kombinacije tudi z analognimi izhodi
 • področje uporabe elektronika: -40 … +60 °C/0 … 100 % RV; -10 … +60 °C z zaslonom

Tipala za vlažnost HygroClip serije HC2-S omogočajo, zahvaljujoč tehnologiji AirChip3000, edinstven in zanesljiv postopek kalibracije in prilagajanja. Poleg tega nudijo najvišjo stopnjo ponovljivosti in zajamčeno sistemsko točnost <0.8 % RV in 0.1K.

HC2-SM-/ IM-/ IE-Ex in HC2-LDP-Ex tipala za vlažnost ROTRONIC

Merjenje vlažnosti

 • merilno območje: 0 … 100 % RV
 • točnost pri 23 °C: 0.8 % RV
Merjenje temperature
 • merilno območje: -40 … 60 °C ali -40 … 85 °C
 • točnost pri 23 °C: 0.1 K

Celoten nadzorni sistem največje proizvodnje tobaka Xuchang na Kitajskem obsega več kot 400 sklopov merilnih pretvornikov HF5 ter tipal za temperaturo in vlažnost HC2-S.

”Zahvaljujoč Rotronicu je ekipa za kakovost ves čas obveščena o okoljskih razmerah in lahko takoj posreduje, če je to potrebno.”

XiangYing Guo
Xuchang tovarna tobaka, Kitajska
Slika: Proizvodnja tobaka na Kitajskem (Xuchang), nadzorovana in spremljana s HF5

☏ Pokličite nas: +386 2 62 96 720

Za mnenja in razlage sta vedno na voljo:

strokovnjak na področju Rotronic izdelkov: Rok Samec

strokovnjak za meritve: Zoran Lepenik


Sorodni članki:

Mojca Kugler, vir: Precise measurement equipment for best quality tobacco, Rotronic, oktober 2023


Za vaše zmage, z našimi rešitvami. Pokličite nas:
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam:
[email protected]