Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal.Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

Uporaba konektorjev pri meritvah v industriji

ELPRO LEPENIK predstavlja celovite komplete s konektorji, kabli, vtikači in podaljški, ki olajšajo uporabo v industrijskih okoljih ter zagotavljajo zanesljivo in učinkovito delovanje merilnih sistemov.

V industrijskih merilnih sistemih igrajo konektorji ključno vlogo pri vzpostavljanju zanesljivih in učinkovitih povezav med senzorji (temperaturna tipala) in napravami (prikazovalniki, regulatorji, krmilnimi sistemi, termometri ter drugi merilniki). Njihova prilagodljivost, kompaktnost, robustnost, vzdržljivost in številne druge prednosti zagotavljajo nemoteno delovanje in uporabniku prijazne meritve v najrazličnejših industrijskih okoljih.

Konektorske povezave so najpogostejše pri uporabi prenosne merilne opreme, redkeje pa so v uporabi pri fiksnih instalacijah in avtomatiziranih krmilnih in merilnih sistemih.

Kadar imamo proces, ki zahteva:

  • pogostejšo preveritev senzorjev,
  • menjavo senzorjev,
  • redno kalibracijo, ali pa
  • merilno mesto ni fiksno

je potrebno senzorje odstraniti (demontirati) in jih nato ponovno priključiti (montirati) v merilni sistem.

Če imamo takšne situacije, je smotrno razmisliti o konektorski povezavi nekje med senzorjem in sistemom, lahko na/pri senzorju, lahko na povezovalnih kablih, lahko pa tudi pri napravi oziroma elektro krmilni omarici (npr. vgradni konektorji). Tak enostavni in ekonomični poseg kasneje prihrani veliko vzdrževalnega časa, pogosto omogoči lastno menjavo senzorjev s strani operaterja ali pa vsaj prihrani veliko časa, ko proces stoji, da svoje delo opravi vzdrževalna ekipa.

Za optimalno delovanje čim bolj poenotimo senzorje in vpeljemo minimalno zalogo ter usposobimo operaterje za samostojno menjavo.

Ne senzor, čas je denar.

Senzor “pri roki” in s hitrim konektorskim spojem, vrne proces v delovanje v najkrajšem možnem času, postopki popravil senzorjev in ostale opreme

pa se opravijo v rednem (namesto urgentnem) času.

S tem se izognemo nestrokovnim posegom, nevarnostim napačnih priklopov in podobnim situacijam, ki so sicer v praksi zelo pogoste in povzročajo nemalo težav
v merilnih sistemih, na koncu pa vse rezultira v izdelku in stroških, ki vplivajo na njihovo ceno.

Prednosti uporabe:

Hitrejša zamenjava senzorjev: v merilne sisteme vgrajeni konektorji omogočajo enostavno in hitro zamenjavo senzorjev. To zmanjšuje čas zastoja, s tem pa izpada proizvodnje in vzdrževalne stroške.

Krajši zastoji med popravilom: z uporabo konektorjev se zmanjšuje čas, potreben za popravilo in vzdrževanje, saj ni potrebe po spajkanju ali drugih časovno in strokovno težjih postopkih priključevanja senzorjev.

Možnost zamenjave s strani posluževalca stroja (operaterja): ko ima industrijski senzor konektorsko, namesto fiksne, povezavo, lahko posluževalec stroja samostojno zamenja senzor. To povečuje operativno fleksibilnost in učinkovitost.

Preprečitev nepravilne priključitve: konektorji omogočajo natančno in pravilno povezovanje senzorjev, kar izniči možnost napak pri priključitvi, kot so napake pri povezavi Pt100 4-kabelnih tipal ali zamenjava polaritete pri termočlenih (TC konektorji imajo različno debele pine, tako da je zamenjava fizično onemogočena).

Zagotavljanje pravilnih meritev: pravilna povezava in zanesljiva komunikacija med senzorji in merilnimi napravami zagotavljajo natančne in zanesljive meritve ter preprečujejo morebitne napake v rezultatih meritev.

Uporaba konektorjev

Konektorji so vsestransko uporabni. Najdemo jih v številnih industrijskih aplikacijah, kjer igrajo ključno vlogo pri zagotavljanju zanesljivih povezav med senzorji in napravami.

Njihova uporaba je široka in obsega naslednje aplikacije:

Uporovna tipala: konektorji, kot so M12, LEMO in 3-pinski modeli, se pogosto uporabljajo za povezovanje uporovnih temperaturnih tipal, kot so RTD temperaturni senzorji (Pt 100, Pt 1000 …) in senzorji vlage.


Termoelementi: pri povezovanju termoelementov uporabljamo t.i. ploščate konektorje, miniaturne ali standardne, v različnih izvedbah (economy, industry, high temperature, lock …). Najpomembnejša lastnost termočlenskih konektorjev je njihova kovinska sestava – pini morajo biti enakega tipa termočlena kot temperaturno tipalo. Tukaj neukemu uporabniku “grozi nevarnost” priključitve napačnega konektorja, zato naj se uporabniki striktno držijo pravil barvnih lestvic iz standardov IEC 584 (primer: K tip je zeleno-bela kombinacija, plašči kablov so zeleni ali z zeleno nitko pri kovinskih plaščih, konektorji so zeleni (enaka barva skozi celi merilni sistem)). Zmeda lahko nastopi, ker so termočleni v različnih standardih različnih barvnih oznak (K tip je zelen po IEC in rumen po ANSI). Če imamo opremo proizvajalca izven EU moramo biti pozorni na ta del in naš del instalacije opraviti v ustreznem paru termočlena, sicer bo meritev napačna.


Tlačna stikala: za povezavo tlačnih stikal, ki merijo tlak v industrijskih sistemih, se najpogosteje uporabljajo M12 konektorji.


Nivojska stikala (WIKA, JOLA in MOLLET): konektorji so ključnega pomena pri povezovanju nivojskih stikal, ki merijo nivo tekočin ali materialov v posodah ali rezervoarjih. Za to aplikacijo so prav tako priljubljeni M12 konektorji.


ELPRO LEPENIK komplet

Pri nas lahko najdete celovite komplete s konektorji, kabli, vtikači in podaljški, ki olajšajo uporabo v industrijskih okoljih ter zagotavljajo zanesljivo in učinkovito delovanje merilnih sistemov.


Konektorji predstavljajo nepogrešljiv del industrijskih merilnih sistemov in bi jih morali imeti vsi, ki želijo doseči učinkovite in zanesljive meritve. Njihova uporaba omogoča enostavno zamenjavo senzorjev, hitro vzdrževanje ter preprečuje napake pri priključitvi, kar vodi v večjo produktivnost, natančnost meritev ter varnost industrijskih procesov.


☏ Pokličite nas: +386 2 62 96 720

Za mnenja in razlage sta vedno na voljo:

strokovnjakinja za temperaturne meritve: Aleksandra Lepenik

strokovnjak za meritve: Zoran Lepenik


Avtor: Mojca Kugler in Zoran Lepenik, oktober 2023


Za vaše zmage, z našimi rešitvami. Pokličite nas:
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam:
[email protected]