Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal.Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

MERJENJE AKTIVNOSTI VODE

Kaj je aktivnost vode (AW)?

Aktivnost vode t.i. ”water activity” (AW) je parameter, s katerim kvantitativno ovrednotimo dostopnost vode v živilu (je merilo za hlapljivost molekul vode). AW je podana kot razmerje med delnim tlakom vodne pare nad živilom pri določeni temperaturi in delnim tlakom vodne pare nad čisto vodo pri isti temperaturi. Aktivnost vode narašča s temperaturo. Stanje vlage v izdelku je mogoče izmeriti kot ravnotežno relativno vlažnosti (ERH), izraženo v odstotkih, ali kot vodno aktivnost, izraženo kot decimalno mesto.

Če je v izdelku preveč vode, obstaja nevarnost rasti mikrobov in prenašanja vode v druge kotičke. To lahko vodi do grudanja, sprememb v konsistenci in skrajšanja roka uporabnosti izdelka. Proizvajalci živil in farmacevtskih izdelkov morajo npr. FDA pokazati, da je vodna aktivnost izdelka upadla do te mere, da se bakterije v njej več ne morajo razvijati.

REŠITVE ZA MERJENJE AKTIVNOSTI VODE

Ker je merjenje aktivnosti vode ali ERH ključni parameter pri nadzoru kakovosti izdelkov ali materialov občutljivih na vlago, naš partner Rotronic ponuja nabor rešitev za monitoring, spremljanje in nadzor vlage in/ali ERH v njihovem prodajnem programu, ki si ga lahko ogledate v brošuri. Iz tega programa izpostavljamo spodnji dve napravi za merjenje AW.

Laboratorijska naprava za merjenje aktivnosti vode – inovativen in samostojen uporabniški vmesnik

Iz našega prodajnega programa vam skladno s tem predstavljamo inovativen laboratorijsko napravo za merjenje aktivnosti vode HYGROLAB, z do štirimi vhodi merilnih tipal. Naprava omogoča hkratno ali asinhrono merjenje hitrosti AW. Upravlja se z visokokakovostnim zaslonom na dotik. Merilnik AW je mogoče povezati tudi z internetom za daljinsko upravljanje prek PC-ja ali tabličnega računalnika. Meritve se tako lahko opazujejo (real-time), merilna poročila pa naložijo kadarkoli in kjerkoli.

pd_HYGROLAB-analizator-za-merjenje-aktivnosti-vode, analizator za merjenje aktivnosti vode, merjenje ERH, ravnotežna relativna vlažnost, hitrost AW, hitrost aktivnosti vode, ravnovesna relativna vlažnost, ravnotežna relativna vlaga, ravnotežna RV, equilibrium relative humidity, water acitivity, hygrolab, hydrolab, hidrolab, AW pomen, AW meaning, aktivnost vode, hlapljivost molekul vode, sorpcijska izoterma, histereza, molekule vode, gibljivost molekul vode, vlaga in voda v živilih, voda v živilski industriji in farmaciji, naprava za merjenje aktivnosti vode, analizator za merjenje aktivnosti vode
Slika: HygroLab laboratorijska naprava za merjenje vodne aktivnosti

Prednosti

 • visoka točnost ±0,008 AW pri 23 °C
 • do 4 meritve hkrati ali asinhrono
 • hitro in enostavno upravljanje (z miško in tipkovnico)
 • AW Quick funkcija za hitre rezultate meritev (običajno 4-5 minut)
 • merjenje: temperature, vodne aktivnosti in relativne vlažnosti
 • samostojna nastavitev nastavitvene točke za hiter in enostaven prikaz rezultatov
 • daljinski nadzor z možnostjo prenosa poročil o meritvah
 • možnost prenosa redne posodobitve programske opreme z izboljšanimi funkcijami direktno iz HygroLab naprave
 • avtomatska generacija poročil po vsaki meritvi
 • skladnost s FDA regulativami
 • možnost kalibracije tipal.

Prenosni analizator aktivnosti vode

Iz prodajnega programa vam ponujamo prenosni analizator vode HygroPalm, ki je idealen za merjenje AW v proizvodnih ali skladiščnih sistemih (npr. pregledi sira, mesa, tobaka, gradbenih materialov, krme za živali, pekovskih izdelkov, papirja zdravil …)

za merjenje aktivnosti vode
HP23-AW-A prenosni analizator aktivnosti vode, HygroPalm

Prednosti

 • za merjenje vodne aktivnosti, relativne vlažnosti in temperature
 • mogoče je priključiti 2 vhodna kanala za sonde HC2 ali vbodna tipala HC2
 • skladnost: FDA 21 CFR, del 11/GAMP5

Na povezavi si lahko ogledate YOUTUBE video, v katerem so obrazloženi koraki, kako izmeriti aktivnost vode v 5 minutah (AW-Quick).

Za uporabo v:

farmaciji, tobačni industriji, živilski industriji in številnih drugih.


☏ Pokličite nas: +386 2 62 96 720

Za mnenja in razlage sta vedno na voljo:

strokovnjakinja za temperaturne meritve: Aleksandra Lepenik

strokovnjak za meritve: Zoran Lepenik


Sorodni članki:

Avtorica: Katarina Žunko, vir: PST: ”Water activity”, november 2020, revizija junij 2023


Za vaše zmage, z našimi rešitvami. Pokličite nas:
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam:
[email protected]