Precizna temperaturna tipala REFERENCE

Referenčno temperaturno tipalo ali precizno temperaturno tipalo REFERENCE je temperaturni senzor, ki se uporablja za kalibracijo ali določanje temperature drugih temperaturnih tipal. To tipalo ima znano in stabilno temperaturo, ki se lahko natančno meri in spremlja. Ko je referenčno temperaturno tipalo pravilno kalibrirano, se uporablja kot primerjalna točka za preverjanje točnosti drugih temperaturnih merilnih naprav.

Uporaba referenčnega temperaturnega tipala je ključnega pomena pri zagotavljanju natančnosti in zanesljivosti meritev temperature v različnih aplikacijah, kot so industrijski procesi, laboratorijski eksperimenti, medicinske naprave in podobno. Referenčna tipala se običajno umerjajo pri standardnih temperaturah in jih nato uporabljajo za preverjanje ali kalibracijo drugih naprav, ki merijo temperaturo v različnih okoljih.

Obstaja več vrst referenčnih temperaturnih tipal, vključno z živosrebrnimi termometri, termoelementi in termistorji. Izbira vrste referenčnega tipala je odvisna od specifičnih zahtev merilne aplikacije.

Proizvodni program temperaturnih tipal zajema najrazličnejša zelo točna, kalibracijska in etalonska temperaturna tipala. Ta so namenjena preciznim meritvam temperature v laboratorijih, procesih, industriji, pečeh in drugih aplikacijah. Preciznim meritvam uporabniško rečemo tudi natančne meritve ali točne meritve. Precizne meritve so povezane tudi s poznavanjem meritev, umerjanjem in kalibracijo.

“Digitalizacija temelji na senzorjih, na meritvah. Brez meritev ni podatkov, brez podatkov ni digitalizacije, Industrije 4.0. Sploh pa brez podatkov ni Industrije 5.0, ki bo osredotočena na človeka in vpliv podatkov na dobrobit človeštva in planeta.

Trajnost temelji na nizko ogljični družbi, na čim manjšem vplivu na okolje. Da lahko merimo vpliv na okolje potrebujemo senzorje. Če želimo opraviti točne meritve, potrebujemo precizne senzorje. Izmed teh so precizni temperaturni senzorji ključ do točnih temperaturnih meritev, ki imajo največji vpliv na izpuste in energetsko učinkovitost. Temperatura je ključni dejavnik trajnosti in energetske učinkovitosti. Vse se začne pri temperaturnem senzorju.  

Ob besedi precizno pa se pojavi strah pri uporabnikih. Najprej, da je to drago, nadalje pa, da se bo točno videlo, kakšen vpliv povzročajo na okolje in bodo za to kaznovani s CO kuponi, davčnimi obremenitvami in višjimi stroški. Ob tem se ne zavedajo, da ravno staromodne meritve, zastarela avtomatizacija, neustrezni senzorji, stare instalacije in slabo ter podhranjeno vzdrževanje povzročajo stroške – skrite stroške in to ogromne, veliko večje od kakršnihkoli drugih potencialnih finančnih učinkov. Da o vplivu na kvaliteto izdelkov in življenjske dobe opreme sploh ne govorimo.

Trenutno na področju temperaturnih meritev dela pet generacij – od tistih starejših, ki merijo še na oko – nekateri livarji presenetljivo natančno, do uporabnikov, ki še sploh niso pogledali v peč in verjamejo zgolj podatku na zaslonu, na licu mesta ali na daljavo. Prvi imajo sicer veliko izkušenj, a te nujno ne držijo več zaradi novih materialov in aditivov, ki spreminjajo vizualno polje, do slednjih, ki nimajo nobenih izkušenj, so otroci digitalizacije in slepo verjamejo podatku na zaslonu, četudi je izven vseh logičnih mej. Vmes so tisti, ki posedujejo izkušnje in moderna znanja, v različnih koncentracijah, če se lahko tako izrazim. Vse je odvisno od posameznika in njegove želje po usposabljanju.

Prvi uporabniki preciznih senzorjev so bili raziskovalni laboratoriji, inštituti, nosilci nacionalnih etalonov in kalibracijski laboratoriji. V zadnjem desetletju pa se precizne meritve, zaradi vseh pozitivnih vplivov na trajnost in energetsko učinkovitost, pospešeno prestavljajo v industrijske meritve in procese, na kritične kontrolne in regulacijske točke. Ob tem je pravzaprav še eno izredno pomembno področje in sicer kvaliteta izdelkov in ohranjanje dolge življenjske dobe peči. Kot že omenjeno so pozitivni učinki preciznih temperaturnih meritev za uporabnika tako veliki, da so že težko izmerljivi, ker vplivajo na vse današnje in prihodne tehnološke procese in finančne situacije. Tisti, ki so to že spoznali, so že leta na poti nenehnih izboljšav, najmočnejša sektorja sta letalska in avtomobilska industrija, ki dobre prakse sedaj uveljavljata tudi preko direktiv za proizvajalce. Na tak način se dobre prakse in sledenje direktivam širi navzdol, do najmanjšega proizvajalca v krogu avtomobilske in letalske industrije. Ključni cilj je usposobiti uporabnike, da bodo znali prepoznati prednosti precizne in dobro delujoče opreme za merjenje temperature v pečeh.”

Aleksandra Lepenik, april 2022 iz “Pozicioniranje programa preciznih temperaturnih tipal ELPRO Lepenik”

Iskanje

Filter

Prikaz vseh 9 rezultatov