Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal.Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

Nadzor nad temperaturo v vodnih sistemih

Iz programa našega partnerja Rotronic izpostavljamo opremo za učinkovit nadzor nad temperaturo v vodnih in prezračevalnih sistemih v izogib pojavu bakterij


Leta 1976 je 182 udeležencev konvencije, ki jo je v hotelu Bellevue-Stratford v Filadelfiji gostilo združenje ameriških veteranov vojne legije v Filadelfiji, zbolelo za resnim primerom pljučnice, od katerih jih je 29 umrlo.

Javne zdravstvene oblasti so nato začele intenzivno preiskavo tedaj neznanih vzrokov za množično bolezen, ki je dobila ime Legionarska bolezen. Nevede jo je masovno proizvajal hotelski prezračevalni sistem. “Legionarska bolezen” (legioneloza), ki jo sproži vdihavanje, kaže simptome vročinske pljučnice, ki v približno petini primerov povzroči smrt, če ni pravilno zdravljena.

Ker je bila glavna pot okužbe opredeljena kot vdihavanje vdihljivih aerosolov, se je pod vprašaj postavila vsa oprema in sistemi, ki pihajo, pršijo, kapljajo ali atomizirajo vodo. Sem spadajo prhe, prezračevalniki na iztokih vodnih sistemov in drugi viri.

Kaj so legionele?

Legionele so paličaste, premične bakterije z dolžino 2-5 µm in premerom 0,5-0,8 µm. Po vsem svetu se pojavljajo v številnih vrstah in skupinah, navadno v površinskih vodah in tleh.

legionela, legioneloza, nadzor temperature v vodnih sistemih in hladilnikih in prezračevalnih sistemih
Slika: legionela
Nevarnost bolezni legioneloze

Vrsta »Legionella pneumophila« je odgovorna za več kot 90 % resnih primerov legioneloze. Inkubacijski čas je med 2 in 10 dnevi. Najbolj ogroženi so ljudje z oslabljenim imunskim sistemom (starejši, kadilci, diabetiki …). Legioneloza ni nalezljiva.

Tveganje za okužbo je odvisno od koncentracije legionele, patogenosti sevov in odpornosti prizadetih ljudi. Legionela v vodnih sistemih bolnišnic, domov upokojencev, rehabilitacijskih centrov in drugih oskrbovalnih ustanov ima lahko zato še posebej hude posledice. V izogib tveganjem morajo biti mejne koncentracije kontaminacije (CFU) čim nižje (pod 1000 CFU/l). Področja z višjim tveganjem, kot so transplantacijski centri, laboratoriji, enote za intenzivno nego idr., morajo biti popolnoma brez legionele (0 CFU/l).

Zmanjšanje tveganja legionele v napravah za pitno vodo – nadzor nad temperaturo v vodnih sistemih

Ker legionele najdejo optimalne pogoje za razmnoževanje v stoječi vodi, v temperaturnem območju med 25 in 55 °C, bi se tem pogojem bilo treba izogniti z uporabo hidravlično uravnoteženih obtočnih vodov do mest odtoka in temperature odtočne vode z najmanj 60 °C. Ta problem rešuje ustrezna temperatura vode v vseh obtočnih vodih. Če je po odtoku največ 3 litrov vode iz pipe, temperatura vroče vode nad 55 °C in temperatura hladne vode pod 25 °C, so to optimalni pogoji za pojav legionele v sistemu distribucije pitne vode.

Upoštevati je treba, da neprimerni materiali za vodne cevi (pocinkane cevi, necertificirane plastične cevi ipd.) povzročajo nastanek biofilmov (usedlin mikroorganizmov). Ti predstavljajo gojišče legionele, ki se množi na notranji strani cevi.

Eden od preventivnih ukrepov za preprečevanje legionele je “termična dezinfekcija”. Ta se doseže z minimalno 3 minutnim segrevanjem (z odvajanjem vode nad 70 °C) grelnikov vode, rezervoarjev za vodo, ter celotnim sistemom cevi za toplo vodo, vključno s pipami.

To ni mogoče v primeru mrtvih cevi, brizgalnih in hidrantnih cevi. Celotni sistem za distribucijo pitne vode ne sme vsebovati delov s stoječo vodo (torej vode, ki se ne premika dlje kot 4 ure), saj v njej lahko pride do temperature vode med 25 in 55 °C ter s tem povezanega izvora legionele.

METODA – TOPLOTNA DEZINFEKCIJA

Prednost pravilne toplotne dezinfekcije je, da lahko legionele varno in zanesljivo ubijemo tudi v biofilmu brez uporabe kemičnih dodatkov. Slaba stran tega je, da ni jamčeno, da bo biofilm trajno odstranjen. Poleg tega postopek obremenjuje material cevi, povečuje tveganje korozije in lahko povzroči ožganine na mestih točenja.

METODA – UV SEVANJE

V tem postopku vodo iz pipe obhajajo valovi visoko energijskega UV sevanja (valovna dolžina 254 nm). Ta napade genetsko zasnovo legionele, kar prepreči njeno razmnoževanje. Filtri na mestih za točenje vode lahko zadržijo legionelo, vendar jih ta metoda ne odstrani iz sistema pitne vode in ne zmanjša biofilma.

ELPRO Lepenik & Co. vam iz našega prodajnega programa Rotronic ponujamo celovito rešitev za nadzor nad temperaturo v vodnih sistemih, hladilnikih, prezračevalnikih in drugod. Ob tem bi vas morda še zanimal ELPRO program temperaturnih tipal in EBRO merilniki temperature.

NADZOR NAD TEMPERATURO V VODNIH SISTEMIH

Gateway RMS-GW-868

Za uspešno spremljanje temperature v vodnih sistemih in drugod je nepogrešljiv vmesnik Gateway za povezljivost med brezžičnim data loggerjem (zapisovalnikom podatkov) in strežniško programsko opremo. Hkrati lahko upravlja do 60 data loggerjev, zbira vse merilne podatke brezžičnega loggerja in jih posreduje strežniški programski opremi. Ko se v istem omrežju uporablja več vhodov, so ti konfigurirani posamično. Če en vhod ne uspe, se merilne vrednosti samodejno pošljejo strežniški programski opremi prek drugega vhoda.

Temperaturi mini podatkovni logger RMS-MLOG-T10-868

Brezžični mini zapisovalnik podatkov v nadzornem sistemu Rotronic je zaradi majhnega ohišja in brezžičnega vmesnika resnično fleksibilen ter cenovno ugoden. S svojo vsestranskostjo lahko nadzira hladilnike, inkubatorje in vodovodne cevi.

Tipalo T10-0004

T10-0004 je bilo razvito posebej za merjenje temperature cevi za preverjanje nevarnosti nastanka legionele oziroma za nadzor temperature v cevnem sistemu. T10-0004 je mogoče vgraditi s pomočjo cevne objemke.

RMS programska oprema

Za celovit nadzor nad temperaturo vodnih sistemov poudarjamo še pomen programske opreme RMS, ki omogoča, da so vse izmerjene vrednosti na voljo v urejeni obliki s centralne točke. Funkcija poročanja RMS omogoča, da prejmete vse izbrane statistične podatke v določenem intervalu, kar preko spletne pošte.

Avtorica: Katarina Žunko
maj 2021

Za vaše zmage, z našimi rešitvami. Pokličite nas:
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam:
[email protected]