// ELPRO Za boljši zrak v učilnicah in pisarnah - prikazovalniki CO2 -
Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal. Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

Za boljši zrak v učilnicah in pisarnah – prikazovalniki CO2

Študija Švicarskega urada za javno zdravje poroča, da je kakovost zraka v več kot dveh tretjinah preiskovanih šol slaba.

Dober zrak je pomemben za optimalno učno okolje in ima velik vpliv na učinkovitost učencev in učiteljev. Slabo prezračeni prostori lahko negativno vplivajo na zdravje. Simptomi, kot sta utrujenost ali glavobol, se pojavljajo pogosteje. Običajno ni dovolj, da za nekaj časa odpremo okno. S tem ne dosežemo trajnega izboljšanja kakovosti zraka. Učne ure oziroma delo v pisarnah se po navadi pričnejo zjutraj, v neprezračenih prostorih, kar ima slab vpliv na kakovost zraka čez dan. Iz tega vidika je pomemben ustrezen sistem za nador kvalitete zraka. V nadaljevanju vam predstavljamo rešitev za boljši zrak v učilnicah in pisarnah – prikazovalniki CO2.

 
Slabo ozračje neprepustnih zgradb

V zaprtem prostoru ob običajnih pogojih potrebujemo približno 25 do 35 kubičnih metrov svežega zraka na osebo na uro. To zagotavlja, da vsebnost ogljikovega dioksida (CO2) ostane pod 1.000 ppm (ppm = število delcev na milijon [vrednost deleža ogljikovega dioksida v zraku]) ter, da se hlapne snovi, ki jih izloča človek, v zadostni meri izločijo. Ker so danes številne zgradbe neprodušne in osnovno prezračevanje več ni zagotovljeno, kakovost zraka v zaprtih prostorih trpi, kar povzroči na primer plesen. Neprepustna zgradba zato potrebuje učinkovit koncept prezračevanja. Enako velja za vso nameščeno opremo. Cilj je uporaba materialov, ki v največji možni meri ne izpuščajo škodljivih snovi.

Smernice za CO2 v ”delcih na milijon” (ppm)

prikazovalnik CO2
 

CO2 PRIKAZOVALNIK ROTRONIC; CO2 display

Tu nastopi naš partner Rotronic, s svojimi profesionalnimi merilnimi instrumenti. Podjetje je razvilo prikazovalnik za merjenje CO2 – CO2 dispay, ki preprosto in praktično meri kakovost zraka, temperaturo in vlažnost v prostoru. Kompakten instrument (stenski ali namizni) je enostaven za uporabo in prikazuje podatke na enostaven način; je dobra naložba. Prikazovalniki se postavijo v učilnice in so vidni tako učiteljem kot učencem. Na tak način je mogoče primerjati spremljanje kakovosti zraka z izobraževalnim učinkom. Otroci se ob tem naučijo, kako pomembno je prezračevanje za zdravje in dobro učno okolje. Z instrumenti je mogoče določiti, v katerih prostorih je kakovost zraka še posebej problematična.

Za analizo podatkov se lahko uporablja brezplačna programska oprema Rotronic SW21. Podatki iz te programske opreme se nalagajo na USB-pogon.

za merjenje CO2, vlažnosti in temperature
 

CO2 MERILNIK WÖHLER; CDL 210

Omenjeno problematiko kakovostno rešuje tudi naš partner Wöhler. Iz njihovega programa izpostavljamo merilnik CO2 – CDL 210 data logger. Merilnik deluje kot spominska enota za merjenje koncentracije CO2, temperature in vlage v notranjih prostorih (konferenčnih sobah, učilnicah pisarnah, ipd). Z merjenjem omenjenih parametrov lahko analiziramo težave, kot so nelagodje, vlaga, plesen, težave s koncentracijo itd.

 CO2 datalogger, CO2 v prostoru
 

CO2 MERILNIK EBRO; RM 100

Ponujamo še kakovostni sobni merilnik za merjenje CO2 – RM 100 našega partnerja EBRO. Merilnik meri delovno temperaturo v območju 0°C … +50°C ter ob prekoračitvi merilnih vrednosti vključi alarmni signal.

 

Želimo si dolgoročnega sodelovanja.
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam
info@elpro.si