Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal.Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

REŠITVE ZA NATANČNE MERITVE V METEOROLOGIJI

Rešitve za merjenje relativne vlažnosti in drugih parametrov v meteoroloških in drugih aplikacijah

V meteorologiji je preciznost merilnih podatkov ključnega pomena za natančno vremensko napoved in podnebne raziskave. Tipala za vlago in temperaturo našega švicarskega ROTRONIC imajo odličen sloves, saj zagotavljajo precizne rezultate tudi v najzahtevnejših okoljih, zlasti tam, kjer prevladujejo visoka vlažnost in nizke temperature. Paleta izdelkov ponuja visoko zmogljivost in širok nabor konfiguracij, ki ustrezajo vsaki aplikaciji, predvsem pa nudijo rešitve za precizne meritve v meteorologiji.

Najpogostejše težave pri meritvah v meteorologiji

Tudi najboljša tipala merijo neprecizno, če razmere na tipalu niso reprezentativne za dejanske podnebne razmere. Brez ustreznega ščitnika za zaščito pred vremenskimi vplivi, tipala ne bodo pravilno kazala temperature. Vremenski vplivi lahko na slabo prezračevane ščite vplivajo tako, da ustvarijo mikroklimo okoli tipal, kar povzroča merilne napake.

Prezračevalni zaščitni ščiti se zato uporabljajo v aplikacijah, ki zahtevajo visoko stopnjo preciznosti. Meritve visoke točnosti so še bolj pomembne pri optimizaciji energije v aplikacijah HVAC. Bolj kot so meritve natančne, manjše so napake pri krmiljenju in večji je prihranek energije.

Meteorološka tipala Rotronic v kombinaciji s prezračevanimi ščitniki za zaščito pred vremenom in sevanjem zagotavljajo najboljše možne rezultate meritev. Ponudijo lahko praktično enako zmogljivost kot meteorološki sistem ”chilled mirror”, kot ga uporabljajo številne nacionalne meteorološke organizacije, po bistveno nižji ceni.

Ščiti pred vremenskimi vplivi so ključnega pomena v meteorologiji in so bili razviti v tesnem sodelovanju z MeteoSwiss.


Slika: Meteorološka postaja na severnem polu z ROTRONIC meteo inštrumenti

REŠITVE ZA NATANČNE MERITVE V METEOROLOGIJI IN DRUGJE

ELPRO LEPENIK vam iz našega prodajnega programa ROTRONIC ponujamo celovito rešitev za merjenje relativne vlažnosti in drugih parametrov v meteoroloških in drugih aplikacijah:

HC2-S/HC2-S3 standardna ogrevana meteo tipala relativne vlažnosti

Tipala HC2A-S3 spadajo v družino tipal HC2A-S. Ta merijo vlažnost in temperaturo ter izračunajo točko rosišča oziroma zmrzali. Model HC2A-S3H izpolnjuje najvišje zahteve po preciznosti merjenja. Enako velja za model HC2A-S3A, vendar z drugačnim filtrom.

HC2-S (3) – ogrevana tipala so primerna za uporabo tam, kjer prevladuje visoka vlažnost. V takih pogojih se lahko običajni senzorji “prekrijejo” s kondenzom in tako oddajajo napačno izmerjene vrednosti.

za merjenje relativne vlažnosti in temperature, meritve v meteorologiji, meteo tipalo, meteoriološko tipalo, tipalo za meteorologijo, merjenje v meteorologiji, napoved vremena, vremenska napoved, merilec v meteorologiji, natančna meritev v meteorologiji, natančne meritve v meteorologiji, točna meritev v meteorologiji, točna meteorološka meritev, meteorološka oprema in naprava, meteorološke naprave, točna in natančna meteorološka meritev, točne in natančne meteorološke meritve, točna napoved vremena, natančna napoved vremena, podnebna napoved, točnost in natančnost v meteorologiji, parametri v podnebni napovedi, točna podnebna napoved, natančna podnebna napoved, meteorologija, točna in natančna napoved vremena, točna in natančna vremenska napoved, meteo, meteo instrumenti, meteorološki instrumenti
Slika: METEO sonda

Standardna analogna meteo tipala s fiksnimi senzorji

Standardna kombinirana meteorološka tipala s fiksnimi senzorji MP100A/MP400A (analogna tehnologija) so primerna za vlago in temperaturo.

Področja uporabe, aplikacije:

  • vremenske postaje, kmetijstvo, sistemi za opozarjanje na led in sneg
standardno analogno meteo tipalo s fiksnimi senzorji je kombinirano tipalo za vlago in temperaturo.
Slika: Standardno meteo tipao MP400A

MP102H/402H meteo pretvornik relativne vlažnosti

MP102H in MP402H meteorološka pretvornika z analognim izhodom in vmesnikom RS-485 merita vlažnost in temperaturo z zamenljivim meteo tipalom HC2A-S3. Meritve temperature je mogoče izboljšati z zunanjim Pt100 senzorjem v različnih razredih točnosti. Meteo-pretvornika sta združljiva s tipalom HC2A-S3.

Področja uporabe, aplikacije:

  • vremenske postaje, snežni topi, monitoring stanja cest, mostov in letališč, sistemi za opozarjanje na sneg in led, raziskave na zelo oddaljenih območjih
MP102H meteo pretvornik za merjenje relativne vlažnosti in temperature, meritve v meteorologiji, meteo tipalo, meteoriološko tipalo, tipalo za meteorologijo, merjenje v meteorologiji, napoved vremena, vremenska napoved, merilec v meteorologiji, natančna meritev v meteorologiji, natančne meritve v meteorologiji, točna meritev v meteorologiji, točna meteorološka meritev, meteorološka oprema in naprava, meteorološke naprave, točna in natančna meteorološka meritev, točne in natančne meteorološke meritve, točna napoved vremena, natančna napoved vremena, podnebna napoved, točnost in natančnost v meteorologiji, parametri v podnebni napovedi, točna podnebna napoved, natančna podnebna napoved, meteorologija, točna in natančna napoved vremena, točna in natančna vremenska napoved, meteo, meteo instrumenti, meteorološki instrumenti
Slika: Meteorološki pretvornik relativne vlažnost in temperature MP102H

Merilni pretvornik relativne vlage in temperature

Merilni pretvornik relativne vlage in temperature HFM53 (3-žični) je zasnovan za fiksno namestitev v zunanjih aplikacijah ter omogoča visoko točnost meritev. Idealen je za aplikacije v meteorologiji, saj ima robustno ohišje in priključek za zamenljivo sondo HC2-S3.

Slika: Merilni pretvornik relativne vlage in temperature za meteorologijo HFM53

Vremenska kapica z aktivno ventilacijo

Vremenska kapica z aktivno ventilacijo je vrsta ščita, ki varuje meteo tipala pred vremenskimi vplivi in sevanjem. Ima zaščito RS12T z ventilatorjem 12 V DC in zaščito RS24T z ventilatorjem 24 V DC. Razvita v sodelovanju z MeteoSwiss, ta sodobna naprava zmanjšuje vplive toplotnega sevanja na izmerjene vrednosti vlažnosti in temperature na minimum.

Področja uporabe, aplikacije:

  • snežne pištole, vremenske postaje, kmetijska meteorologija in sistemi za upravljanje zgradb
za zaščito pred toplotnim sevanjem, meritve v meteorologiji, meteo tipalo, meteoriološko tipalo, tipalo za meteorologijo, merjenje v meteorologiji, napoved vremena, vremenska napoved, merilec v meteorologiji, natančna meritev v meteorologiji, natančne meritve v meteorologiji, točna meritev v meteorologiji, točna meteorološka meritev, meteorološka oprema in naprava, meteorološke naprave, točna in natančna meteorološka meritev, točne in natančne meteorološke meritve, točna napoved vremena, natančna napoved vremena, podnebna napoved, točnost in natančnost v meteorologiji, parametri v podnebni napovedi, točna podnebna napoved, natančna podnebna napoved, meteorologija, točna in natančna napoved vremena, točna in natančna vremenska napoved, meteo, meteo instrumenti, meteorološki instrumenti
Slika: Vremenska kapica z aktivno ventilacijo RS12T

Vremenski ščit z naravno ventilacijo

Vremenski ščiti z naravno ventilacijo se uporabljajo tam, kjer naravno prezračevanje (veter) zagotavlja zadosten pretok zraka, kot npr. merilne postaje v gorah.

Področja uporabe, aplikacije:

  • snežni topovi, vremenske postaje in sistemi za upravljanje zgradb
AC1000 vremenska kapica z naravno ventilacijo je naravno prezračevalni ščit sevanja, meritve v meteorologiji, meteo tipalo, meteoriološko tipalo, tipalo za meteorologijo, merjenje v meteorologiji, napoved vremena, vremenska napoved, merilec v meteorologiji, natančna meritev v meteorologiji, natančne meritve v meteorologiji, točna meritev v meteorologiji, točna meteorološka meritev, meteorološka oprema in naprava, meteorološke naprave, točna in natančna meteorološka meritev, točne in natančne meteorološke meritve, točna napoved vremena, natančna napoved vremena, podnebna napoved, točnost in natančnost v meteorologiji, parametri v podnebni napovedi, točna podnebna napoved, natančna podnebna napoved, meteorologija, točna in natančna napoved vremena, točna in natančna vremenska napoved, meteo, meteo instrumenti, meteorološki instrumenti
Slika: Vremenski ščit z naravno ventilacijo AC1002

Kalibracija

ELPRO LEPENIK smo strokovnjaki za temperaturo in vlago za rutinske kontrole in validacije različnih toplotnih procesov.

ELPRO Lepenik & Co. d.o.o. Laboratorij za kalibracije vam merilno opremo v skladu z zmogljivostmi oziroma s standardom SIST EN ISO/IEC 17025:2017 tudi kalibriramo.

Avtorica: Katarina Žunko
maj 2021; revizija januar 2023

Pokličite nas!

Telefon: +386 2 62 96 720.

Za mnenja in razlage sta vedno na voljo:

  • strokovnjak za meritve: Zoran Lepenik
  • strokovnjakinja za temperaturne meritve: Aleksandra Lepenik

Za vaše zmage, z našimi rešitvami. Pokličite nas:
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam:
[email protected]