Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal.Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

Pomen pravilne montaže termoelementov na talilnih pečeh

ELPRO LEPENIK, kot primer dobre prakse izpostavljamo pomen nepravilne montaže temperaturnih tipal/termoelementov, od katerih je odvisna točnost meritev ter tveganja v kovinsko predelovalni industriji, natančneje pri merjenju temperature v talilnih in vzdrževalnih pečeh. Podrobnosti problematike in naše rešitve si oglejte v spodnjem strokovnem članku “Pomen pravilne montaže termoelementov na talilnih pečeh”.

Posledice nepravilne montaže termoelementov na talilnih pečeh

IZZIV

Strankin problem se je nanašal na to, da na peči za taline niso znali fiksno pritrditi oziroma zmontirati temperaturno tipalo, kar jim je povzročalo težave pri merjenju temperature, prav tako niso imeli ustreznega tipa termoelementa, ki bi lahko meril pod kotom.

Slaba pritrditev temperaturnih tipal/termoelementov je glavni razlog odpovedi potopnih termoelementov v talinah. Ob nepravilni pritrditvi ali ne-pritrditvi lahko pride do izpada termoelementa iz peči, s čimer se peč prične nekontrolirano segrevati (izpadli element prikazuje temperaturo izven peči). To lahko privede do pregretja in uničenja šarže taline, pregretja in uničenja peči in grelnih elementov, loma grafitnega talilnega lonca in/ali izteka taline ter s tem povezanega požara. Da o ogrožanju človeškega življenja sploh ne govorimo.


OPIS REŠITVE ELPRO LEPENIK- Izdelava in montaža termoelementov na talilnih pečeh

Tukaj smo priskočili na pomoč z rešitvijo, ki je prikazana na spodnji sliki. Gre za inženirski izdelek, ki smo ga v ELPRO LEPENIK sprojektirali, izdelali ter namestili na vzdrževalno peč za aluminij. V sklopu našega prodajnega programa smo za stranko po naročilu izdelali kotni termoelement.

Nosilec, ki smo ga uporabili, omogoča hitro in enostavno montažo in demontažo potopnega termoelementa, pri čemer ni potrebnega dodatnega orodja. Slednje je zelo pomembno, saj morajo to operacijo izvesti prisotni delavci, ki na licu mesta običajno nimajo ustreznega orodja. Postopek montaže ali demontaže še otežuje dejstvo, da se zaposleni nahajajo v bližini taline aluminija z visoko temperaturo okoli 700 °C.

težave pri montaži termoelementov, termoelementi za livarski kotel, tipalo za aluminij, pritrditev termočlenov, pritrditev termoelementov, pritrditev temperaturnih tipal, pritrditev temperaturnih sond, pravilna uporaba temperaturnih tipal, pravilna uporaba temperaturnih sond, pravilno merjenje temperature v industrijah pečeh, pravilno merjenje temperature v industriji, pravilno merjenje temperature v peči za aluminij, peči za predelavo aluminija, montaža termoelementov in merilnih instrumentov na industrijskih pečeh, montaža merilnikov temperature in termoelementov na livarskih pečeh, talilne peči, vzdrževalne peči, merjenje temperature v talilnih pečeh, nadzor temperature v pečeh, nadzor temperature v kovinski industriji, merjenje temperature kovinsko predelovalna industrija, kovinsko predelovalna panoga, kovinsko predelovalna dejavnost, temperatura pri kovinskih pečeh, merjenje temperature talilne peči, merjenje temperature vzdrževalne peči, temperatura pri talini aluminija, temperatura pri talinah aluminija, temperaturna tipala za peči aluminija, termoelementi za industrijske peči aluminija, temperaturni senzorji v kovinsko predelovalni industriji, industrijski senzorji za taline aluminija, temperaturni senzorji za talilne peči, visoko temperaturno obstojna tipala, senzorji za merjenje visokih temperatur
Slika: Primer ELPRO Lepenik dobre prakse montaže termoelementa na peč za aluminij

Ključni namen te namestitve predstavlja dobro pritrditev termoelementa, s čimer se zagotovi manjša verjetnost poškodb zaščitnih cevi. S tem se omogoča daljša življenjska doba termoelementov, manj potreb po vzdrževanju ter pozitivni vpliv na trajnost.

ELPRO LEPENIK vam v sklopu sorodnih aplikacij ponujamo EL-MARSH livarski termometer, profesionalni set za taline aluminija, bakra in bakrovih litin.

Uporabnost rešitve ELPRO LEPENIK

Enake težave in nevarnosti se lahko pojavijo v vseh industrijskih panogah, kjer ob izpadu nepravilno pritrjenega ali popolnoma nepritrjenega temperaturnega senzorja lahko pride do nekontroliranega segrevanja ali hlajenja. Slednje vodi do poškodbe strojev in naprav, konstrukcijskih elementov, požarov in/ali eksplozij.

Naslednja dobra lastnost te rešitve je enostavna demontaža potopnega termoelementa, ki je dnevno potrebna zaradi polnjenja peči z novim materialom (npr. aluminijem), čiščenja peči in servisa.

V praksi si uporabniki izdelajo precej toge nosilce (fiksno pritrjevanje z vijaki). Demontaža le-teh je časovno potratna. Ker je pri tem potrebno tudi ustrezno orodje, se operaterji običajno ne odločajo za demontažo, zato obstaja velika nevarnost poškodbe zaščitne cevi termoelementa.

STROKOVNI ČLANEK: Pomen pravilne montaže termoelementov na talilnih pečeh

Avtor: Zoran Lepenik
februar 2022; revizija januar 2023

Pokličite nas!

Telefon: +386 2 62 96 720.

Za mnenja in razlage so vedno na voljo:

  • strokovnjak za meritve: Zoran Lepenik
  • strokovnjakinja za temperaturne meritve: Aleksandra Lepenik

Več na: https://www.elpro.si/kategorija-izdelka/temperaturna-tipala-elpro/

Za vaše zmage, z našimi rešitvami. Pokličite nas:
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam:
[email protected]