Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal. Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

ODPRAVA ODSTOPANJA – Zakaj je potrebna?

Upoštevanje odprave odstopanja je ključno za točne meritve temperature vašega merilnika

Digitalni termometer je merilnik, ki je sestavljen iz zaznavalnega (senzorskega) dela in digitalnega prikaza. Enostavnejši termometri so “vse v enem” in senzorskega dela ni mogoče ločiti (zamenjati). Tehnološki digitalni termometri pa imajo senzorje pogosto v obliki temperaturnega tipala s konektorjem. Slednje omogoča menjavo tipala v primeru okvare ali pa uporabo več tipal z enim termometrom. V teh primerih se moramo ukvarjati z dvema točnostma, ločeno za tipalo in ločeno za termometer. V praksi večina uporabnikov upošteva le tehnično specifikacijo termometra, ki pa po zamenjavi tipala več ne velja. To se rezultira v napačnih meritvah in ni skladno z uveljavljenimi postopki merjenja.

ebro termometer TFX v kalibracijski kopeli, na točki 0
Slika: TFX 410 v kalibracijski kopeli na točki 0 °C

Digitalni termometri so namenjeni večjim točnostim meritev, redko kdo je zadovoljen z odstopanjem 1 °C ali več. Zato je potrebno tipalo s termometrom umeriti – torej odpraviti je potrebno del napake, ki jo je prispevalo zamenjano tipalo. Ali je to omogočeno ali ne, je sicer odvisno od proizvajalca termometra, a večina tehnoloških termometrov to omogoča. Ob tem ne smemo pozabiti, da je bil termometer ob nakupu najverjetneje umerjen s prvotnim tipalom, dejanskemu uporabniku pa kasneje same vrednosti napake senzorja nikoli niso poznane s strani proizvajalcev merilnikov, razen, če bi takšno ločeno specifikacijo zahtevali ob naročilu, kar uporabljajo npr. laboratoriji za kalibracije.


Odprava odstopanja se izvede s postopkom kalibracije in v točno določenih kalibracijskih točkah proizvajalca termometra (protokol proizvajalca) in sicer na korekcijo 0 (nič) ali minimalno vrednost skladno s specifikacijo termometra. Tako dosežemo ključen cilj odprave odstopanja, ki je, da pri normalni uporabi termometra uporabnik ne rabi upoštevati korekcije, saj je le ta zanemarljiva. Za vsakodnevno uporabo je namreč zelo pomembno in praktično, da ni potrebno pri vsaki meritvi upoštevati korekcije prikaza. Delo je tako hitrejše in zanesljivejše, kar se tiče rezultatov meritve. Čeprav se odprava odstopanja izvaja s kalibracijo, to še ni storitev kalibriranja v klasičnem smislu. Ker gre pri odpravi odstopanja za protokol in kalibracijske točke proizvajalca, je to lahko del priprave na kalibriranje po zahtevah uporabnika, če se izvajata zaporedno.


Storitev odprave odstopanja je potrebno izvesti pri zanesljivem izvajalcu, najbolje v akreditiranem laboratoriju, pred prvo uporabo ali po menjavi tipala in/ali pred ponovno kalibracijo. Z nestrokovno izvedbo odprave odstopanja napako pogosto povečamo, zato strokovna telesa in tudi proizvajalci merilnikov pogosto ne odobrimo/omogočimo uporabniške odprave napake. Pri merilnikih, ki pa to omogočajo, pa je potrebna velika pozornost pri izvedbi take odprave napake, upoštevanje prispevkov in tveganj.


V primeru, ko z enim merilnikom uporabljamo več temperaturnih tipal, običajno z nobenim od tipal ne izvajamo odprave odstopanja. Takrat je potrebno “ročno” upoštevati obe napaki, napako termometra in napako senzorja (ki ju je potrebno poznati in sešteti). Če bi samo z enim tipalom naredili odpravo odstopanja, uporabljali pa še druga tipala, bi povečali napako meritve pri vseh drugih tipalih. Na to je potrebno biti zelo pozoren.


ELPRO Laboratorij za kalibracije in ELPRO pooblaščeni servis EBRO izvajata odpravo odstopanja za celoten ELPRO program prenosnih temperaturnih tipal v kombinaciji z ebro termometri in ostalimi merilniki, kot so dataloggerji ipd:


Avtorica: Barbara Čičak
marec 2022

Pokličite nas!

Telefon: +386 2 62 96 720.

Za mnenja in razlage sta vedno na voljo:

  • strokovnjakinja področja: Barbara Čičak

Več na: https://www.elpro.si/elpro-laboratorij-za-kalibracije/

Za vaše zmage, z našimi rešitvami.
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam
[email protected]