IFS Food standard združuje zahteve sistema HACCP po Codexu Alimentariusu z načeli dobre proizvodne in higienske prakse ter zahtevami glede sledljivosti in označevanja živil. V podjetju ELPRO Lepenik ponujamo zanesljive merilnike in merilne sisteme za natančen nadzor temperature in vlage.
IFS Food standard preverja proizvode in proizvodne procese, da oceni, ali proizvajalec izpolnjuje zahteve glede varnosti in kakovosti živil v skladu z zakonodajo ter specifikacijami strank. Spodbuja preglednost in sledljivost v prehranski verigi, s čimer podjetjem pomaga zagotavljati skladnost ter izboljšati učinkovitost in celovitost proizvodnje.
Blago, občutljivo na temperaturo, je treba v celotnem življenjskem ciklu hraniti bodisi zamrznjeno pri zelo nizkih temperaturah bodisi segreto na ustrezno raven. Za spremljanje in dokumentiranje temperature blaga, ki zahteva hlajenje, je vzpostavljena hladna veriga. Posamezne postaje, skozi katere prehaja blago, kot so skladišča, transportna vozila, hladilne naprave itd., predstavljajo ključne člene hladne verige.
Ta proces je ključen za maloprodajo, logistiko in vse, ki uporabljajo hladilne enote za shranjevanje živil. Temperatura se meri z ročnimi termometri ali podatkovnimi zapisovalniki (data loggerji), zbrani podatki pa se beležijo ročno ali elektronsko. V EU se temperatura zamrznjenih živil dokumentira v skladu z zahtevami Uredbe (ES) št. 37/2005.
Hoteli, restavracije in gostinci se v hladni verigi ne soočajo le z izzivom vzdrževanja ustrezne temperature temperaturno občutljivih živil, temveč tudi z zagotavljanjem zadostne toplote med postrežbo hrane. Pomembno je, da se te temperature spremljajo in po možnosti tudi dokumentirajo – tudi v hitrem tempu dela.
Poleg nadzora temperature ima ključno vlogo tudi kakovost olja za cvrtje, zlasti pri pripravi ocvrtih jedi.
Pri izvajanju teh nalog so v pomoč podatkovni zapisovalniki (data loggerji), ročni termometri in merilniki kakovosti olja. Ročne naprave z Bluetooth povezavo v kombinaciji z ustrezno programsko opremo dodatno olajšajo meritve in beleženje podatkov.
Restavracije, ki pripravljajo ocvrto hrano, se soočajo z dvema na videz nasprotujočima si izzivoma: po eni strani mora kakovost ocvrte hrane ostati konstantno visoka, kar pogosto pomeni redno menjavo olja za cvrtje. Po drugi strani pa je olje za cvrtje pomemben stroškovni dejavnik, zato je z vidika trajnosti ključno, da se uporablja čim dlje.
Zato je bistveno določiti optimalen čas za menjavo olja – ne prezgodaj, a tudi ne prepozno. Nemško združenje za znanost o maščobah (DGF) priporoča spremljanje deleža polarnih spojin (% TPM), ki nastanejo pri razgradnji olja, za določitev pravega trenutka menjave. Menjavo olja svetujejo pri približno 24 % TPM. Za natančno merjenje kakovosti olja v % TPM se uporabljajo elektronske ročne naprave z Bluetooth povezavo.
ELPRO LEPENIK & CO. iz partnerskega programa – specialista za proizvodnjo termometrov in dataloggerjev za farmacijo, medicino, živilsko industrijo, laboratorije in industrijo, s širokim naborom podporne programske opreme, Ebro Electronic Nemčija (del globalne skupine Xylem) – ponujamo rešitve v nadaljevanju.
Termometri so skladni z EN 13485, lahko zagotovimo še skladnost z EN 13486, v okviru družbe namreč deluje tudi kalibracijski laboratorij.
Spominske enote so skladne z EN 12830, lahko zagotovimo še skladnost z EN 13486, v okviru družbe namreč deluje tudi kalibracijski laboratorij.
Termometri so skladni z EN 13485, lahko zagotovimo še skladnost z EN 13486, v okviru družbe namreč deluje tudi kalibracijski laboratorij.
V trgovinah, kjer se shranjujejo, pripravljajo in prodajajo živila, je natančno merjenje temperature ključno za zagotavljanje varnosti hrane in skladnosti s sistemom HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Sistem HACCP temelji na preventivnem nadzoru tveganj, pri čemer ima nadzor temperature ključno vlogo pri preprečevanju razvoja škodljivih mikroorganizmov, ki lahko ogrozijo zdravje potrošnikov.
Uporaba zanesljivih termometrov in podatkovnih zapisovalnikov (data loggerjev), skupaj z rednim beleženjem temperatur v hladilnikih, zamrzovalnikih ter med transportom in skladiščenjem, zagotavlja, da so živila shranjena pri ustreznih pogojih. Na primer, meso, mlečni izdelki in sveža zelenjava morajo biti shranjeni pri točno določenih temperaturah, da se prepreči njihova pokvarljivost in ohrani kakovost.
Poleg nadzora skladiščenja je pomembno tudi merjenje temperature v kuhinjah, pultih za svežo hrano in toplih vitrinah. S tem se zagotovi, da so živila segreta ali hlajena na ustrezne temperature, kar preprečuje tveganje za rast bakterij. Pravilno delujoči termometri so zato nepogrešljivo orodje v vsaki trgovini, ki želi poslovati skladno s higienskimi standardi in zagotavljati varnost svojih strank.
Redna kalibracija termometrov in dosledno upoštevanje meritev sta ključna za uspešno izvajanje sistema HACCP ter preprečevanje morebitnih zdravstvenih tveganj, povezanih z nepravilnim shranjevanjem in ravnanjem s hrano.
V ELPRO Lepenik & Co. d.o.o. Laboratorij za kalibracije lahko termometre, data loggerje ter drugo merilno opremo za temperaturo in/ali relativno vlažnost akreditirano kalibriramo v skladu z zahtevami standarda SIST EN ISO/IEC 17025.
HACCP, proizvodnja hrane, trgovine, transport, skladiščenje, katering, restavracije, proizvodnja pijač, mesnice, pekarne.
Predprodajna in poprodajna podpora sta v segmentu merjenja temperature in vlage morda še bolj pomembni kot običajno, saj so naši uporabniki specialisti na drugih področjih, ne pa na področju merjenja.
Zato nas brez zadržkov pokličite – z veseljem vam bomo svetovali pri pravilni izbiri, vzdrževanju, morebitnih popravilih (smo ebro certificirano servisno mesto), obnovi in menjavi ter letnih kalibracijah.
☏ Pokličite nas: +386 2 62 96 720
Za mnenja in razlage je vedno na voljo:
strokovnjakinja področja: Barbara Čičak
Avtorice: Barbara Čičak, Katarina Žunko, Aleksandra Lepenik
marec 2025
Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720
Pišite nam:
[email protected]