Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal.Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

Nadzor pogojev okolice v varilnih celicah z robotom

Predstavljamo rešitve za zanesljivo, natančno in varno delovanje robotov v varilnih celicah.

V sodobni industriji, kjer tehnološki napredek z robotizacijo igra osrednjo vlogo, je nadzor nad pogoji okolice v teh aplikacijah ključnega pomena za zagotavljanje kakovosti, učinkovitosti in varnosti proizvodnega procesa.

Z nadzorom pogojev okolice lahko optimiziramo pogoje v sami varilni celici, kar vodi do učinkovitejšega in produktivnejšega delovanja robota v varilni celici. Na primer, v primeru neustrezne temperature kosov pred varjenjem, se proces ne bo izvedel.

Nedavno smo se soočili z izzivom stranke, kjer je zaradi temperaturne razlike kosov pred varilno celico in v varilni celici prihajalo do zarositve kosov pred varjenjem. Slednje je povzročilo mikro razpoke v varih.

ELPRO LEPENIK & CO. izvajamo rešitve za nadzor pogojev okolice v varilnih celicah z robotom za zagotavljanje najvišje kakovosti izdelkov in optimizacijo proizvodnega procesa.

Kaj je varilna celica z robotom?

Varilna celica je specializiran prostor v proizvodnem obratu, opremljen s tehnološko naprednimi roboti, ki avtomatizirano izvajajo varilne postopke. Namenjena je združevanju materialov, kot so kovine ali plastika, s postopki varjenja. Takšna celica se uporablja v različnih industrijah, vključno z avtomobilsko, kovinsko, letalsko in navtično industrijo, ter za izdelavo različnih konstrukcij, komponent in izdelkov.

Vir: Tennessee Tool & Engineering

Pomembnost spremljanja temperature in vlage v varilnih celicah z robotom

Natančen nadzor temperature in relativne vlažnosti v varilnih celicah je izjemno pomemben iz več razlogov. Prvič, temperatura okolice lahko močno vpliva na varljivost materiala, zato je bistveno zagotoviti ustrezno temperaturo za optimalen varilni proces. Pomemben je tudi nadzor relativne vlažnosti, saj lahko previsoka ali prenizka vlažnost vpliva na stabilnost varjenja in končno kakovost izdelkov. Spremembe v temperaturi ali vlažnosti lahko privedejo do napak, okvar in neželenih variacij v končnem izdelku, kar lahko negativno vpliva na kakovost, stroške in čas proizvodnje.

ELPRO LEPENIK & CO. rešitev za nadzor pogojev okolice v varilni celici

Z inovativnim pristopom smo uspešno implementirali rešitev za nadzor pogojev okolice v varilni celici. Implementacija zajema več korakov, potrebnih za zagotavljanje natančnega nadzora in optimalnih pogojev v varilnem procesu:

Slika: vključitev data loggerja MS6D COMET v sistem

Z integracijo data loggerja MS6D COMET v sistem za monitoring temperature ter vlage v realnem času, smo dosegli zanesljivo zbiranje podatkov o temperaturi in vlagi v varilni celici, ter podatke o temperaturi varjenih kosov. Slednje je bistvenega pomena za natančen nadzor proizvodnih pogojev.

Slika: namestitev Web senzorjev T7510 v varilno celico

Namestitev Web senzorjev T7510 pred varilno celico v območju nalaganja kosov, kot tudi znotraj same varilne celice, je omogočila natančno merjenje temperature in relativne vlažnosti v različnih delih proizvodnega okolja. S tem smo dosegli celovit nadzor nad pogoji okolice.

Z implementacijo PyroCouple infrardečega (IR) temperaturnega senzorja CALEX za meritev temperature varjenca tik pred samim varjenjem, smo preprečili možnost varjenja kosov, ki niso ustrezno temperirani. Ta senzor omogoča zanesljivo merjenje temperature v realnem času, kar je ključno za doseganje optimalnih varilnih pogojev. Za namestitev tega senzorja smo uporabili ABS nastavljivi montažni nosilec ter APSN vmesnik za prepihovanje leče IR merilnikov. Oba zagotavljata stabilno in zanesljivo delovanje senzorja.

Primerjava točke rosišča (dew point) pred in po varjenju: z uporabo zgoraj omenjenih naprav je mogoče primerjati dew point pred in po varjenju obdelovanca. Dew point je kritičen parameter, ki vpliva na kakovost varjenja. Primerjava teh podatkov omogoča podjetju boljši nadzor nad pogoji okolice ter pravočasno ukrepanje v primeru morebitnih odstopanj.

Vpliv ELPRO rešitev na proizvodni proces

Z zagotavljanjem stabilnih pogojev okolice za varjenje je stranka izboljšala kakovost končnih izdelkov ter zmanjšala izmet in število reklamacij. Rešitev je omogočila boljši nadzor in optimizacijo proizvodnega procesa, kar je pripomoglo k večji učinkovitosti in konkurenčnosti podjetja.

Kot zgoraj ugotovljeno je integracija nadzora pogojev okolice ključen faktor, ki naročniku omogoča, da optimalno izkoristi zmogljivost celice, prispeva k celovitemu izboljšanju proizvodnih operacij ter dvigu proizvodnih kapacitet.

ELPRO LEPENIK & CO. z uspešno implementacijo inovativnih rešitev za nadzor temperature in relativne vlažnosti optimiziramo vaš proces varjenja.
Z našimi pristopi dosegajte trajnostno rast in konkurenčni položaj v sodobnem poslovnem okolju.


Pokličite nas!

Telefon: +386 2 62 96 720

Za mnenja in razlage sta vedno na voljo:

strokovnjak na področju optimizacije: Rok Samec

strokovnjak za meritve: Zoran Lepenik


Avtorja: Rok Samec in Mojca Kugler
april 2024


Sorodni članki:

TOTAL COST OF OWNERSHIP – ELPRO LEPENIK & CO. d.o.o.

Uporaba konektorjev pri meritvah v industriji


Za vaše zmage, z našimi rešitvami. Pokličite nas:
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam:
[email protected]