Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal.Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

MERJENJE VLAGE PRI PROIZVODNJI LNG

ELPRO Lepenik iz programa partnerjev izpostavlja trpežne merilnike za merjenje procesne vlažnosti in točke rosišča

Utekočinjen zemeljski plin LNG (angl. Liquefied Natural Gas) je bistra, brezbarvna in nestrupena tekočina. Nastane ob ohlajanju zemeljskega plina in se lahko uporablja kot gorivo za tovorna vozila in ladijski promet. Zemeljski plin je zmes ogljikovodikov. Z najčistejšim zgorevanjem predstavlja glavni vir energije. Ko se naravni plin ohlaja, nastane tekočina z bistveno manjšo prostornino, ki omogoča veliko lažje in varnejše skladiščenje ter čezmorski ladijski promet. Da bi pridobili ustrezno formulo, je ključnega pomena nadzor vlage v samem proizvodnem procesu. V nadaljevanju vam predstavljamo kako pomembno je merjenje vlage pri proizvodnji utekočinjenega zemeljskega plina LNG.

Sam plin predstavlja učinkovit način shranjevanja in transporta, saj je zelo zgoščen in ima približno 1/600 prostornine plinastega stanja. Postopek utekočinjanja plina vključuje odstranjevanje onesnaženih delcev in snovi, kot so prah, težki plini (razen metana), težki ogljikovodiki in vode.

Evropske tovorne tranzitne poti, po katerih bo v prihodnjih letih mogoče izvajati tranzit s težkimi tovornimi vozili na utekočinjen zemeljski plin, bodo prispevale k razvoju trajnostnega tovornega tranzitnega prometa v Evropi. Pri zgorevanju zemeljskega plina se v ozračje ne sproščajo žveplo, težke kovine in saje. Prav tako nastaja veliko manj ogljikovega dioksida. Polnilnice za utekočinjen zemeljski plin bo v prihodnosti mogoče polniti tudi z utekočinjenim bioplinom, ki je obnovljiv vir energije, proizveden iz odpadkov in industrijskih rastlin.

vlaga pri LNG, vlaga pri CNG, proizvodnja naftnega plina, proizvodnja utekočinjenega plina, proizvodnja LNG, proizvodnja CNG, utekočinjen zemeljski plin, utekočinjen naftni plin, liquified natural gas, naravni plin, proizvodnja naravnega plina, vlaga v proizvodnji naravnega plina, vlaga v proizvodnji utekočinjenega plina, vlažnost v proizvodnji naftnega plina, vlažnost v proizvodnji utekočinjenega zemeljskega plina, vlaga v zemeljskem plinu, vlaga v naravnem plinu, vlažnost v zemeljskem plinu, vlažnost v naravnem plinu, merilni pretvornik vlage, merilnik vlage v plinu, merilnik vlažnosti v plinu, merilec vlage v plinu, merilec vlažnosti v plinu, utekočinjen plin pri atmosferskem tlaku, kriogeno utekočinjenje, 0,1 ppmV, analizator vlage za plin, analizator vlažnosti za plin, zemeljski plin, proizvodnja zemeljskega plina, vlaga v zemeljskem plinu
Slika: Proizvodnja utekočinjenega zemeljskega plina LNG

Merjenje vlage pri proizvodnji utekočinjenega zemeljskega plina

Plin se utekočini pri atmosferskem tlaku s hlajenjem pri -162 °C. Odstranjevanje vlage med samim postopkom utekočinjanja je ključnega pomena za preprečitev nastanka ledenih kristalov. Poleg tega, če hladen utekočinjen zemeljski plin pride v stik z vodo, obstaja nevarnost hitre eksplozije faznega prehoda – tekočina se zelo hitro razširi v plinasto stanje in naenkrat sprosti veliko energije.

V večini primerov proizvodnje utekočinjenega zemeljskega plina se uporablja molekularno sušilno sredstvo, saj je to najučinkovitejša metoda za doseganje zelo nizkih vsebnosti vlage, pod 0,1 ppmV.

Pri procesu vlage je zato pomembno, da analizatorji vlage niso direktno izpostavljeni procesnemu plinu, ki lahko doseže tudi do 300 °C in ima veliko vsebnost vlažnosti. Iz tega razloga je analizatorje in druge merilnike vlažnosti potrebno namestiti ob vstopu plina pri izolacijskem ventilu, ki je med samim procesom obdelave zaprt.

Naš partner Michell v skladu z omenjenim področjem uporabe ponuja izbor analizatorjev za merjenje procesne vlažnosti in pretvornikov točke rosišča (dew point). Ti so dobavljivi s kalibracijo, ki ustreza standardom NIST in NPL (medlaboratorijske primerjave). Pri tem izpostavljamo naslednje:

Slika: Nabor instrumentov za merjenje procesne vlažnosti

Avtorica: Katarina Žunko, vir: Michell. ”Moisture measurement in the production of LNG”
oktober 2021

POKLIČITE NAS ali POŠLJITE POVPRAŠEVANJE. Naši strokovnjaki vam bodo ponudili najboljšo rešitev skladno z vašimi željami, zahtevami, področjem uporabe oziroma aplikacijo!

Za vaše zmage, z našimi rešitvami. Pokličite nas:
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam:
[email protected]