Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal.Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

Merjenje relativne vlažnosti zraka v H2O2 okoljih

Tipala za učinkovito merjenje relativne vlažnosti v H2O2 okoljih

Merjenje relativne vlažnosti zraka v H2O2 okoljih

V ELPRO Lepenik predstavljamo nabor tipal partnerja Rotronic za merjenje relativne vlažnosti. Iz nabora tipal izpostavljamo tipalo HC2A-S-HH za merjenje relativne vlažnosti, temperature in točke rosišča (dew point), z visoko natančnostjo.

• Kapacitativni senzor vlage Rotronic HygroMer® HH-1 ne zagotavlja hkratnih rezultatov meritve vlage (v okoljih, ki vsebujejo H2O2) in kondenzacije. V tem primeru so merilni signali prisotni s kondenzacijo, odvisni le od sekundarne koncentracije H2O2.

• Tipalo vlage je odporno na H2O2 in podaja ključne merilne rezultate pred in po koncu faze kondenzacije (“v suhem stanju”), ko je v stanju nastavljivosti.

• Pravilno izmerjene vrednosti se ponovno prikažejo po koncu izpostavljenosti H2O2.

• Da bi bile te faze kondenzacije na senzorskem elementu čim krajše, je priporočljivo trajno odstraniti zaščitni filter na glavi senzorja in postaviti sondo v položaj, ki je ugoden toku.

tipalo HC2A-S-HH za merjenje relativne vlage, temperature in točke rosišča
Slika: tipalo relativne vlažnosti in temperature HC2A-S-HH

Sterilizacijski postopek s H2O2 in merjenje relativne vlage

Pregledi tipal za vlago in rezultati testov poročajo, da se med fazo vbrizgavanja v sterilizacijskih komorah hitro pojavi vodikov peroksid plin-vodna para. Pojava slednjega povzroča kondenzacijo na sondah za vlago.

Posledica tega je, da so tipala pred izhlapevanjem H2O2 izpostavljene normalni temperaturi okolice (cca. 22 °C). Faza vbrizgavanja je običajno zelo hitra in se giblje med 28-30 °C. Zaradi vbrizga H2O2 se relativna vlaga precej hitro dvigne nad 90 % RH. Toplotna masa tipala povzroča zakasnelo zvišanje temperature glave tipala. Pri zelo visoki relativni vlažnosti se to odraža v zelo majhni razliki med točko rosišča in temperaturo glave tipala.  

Če temperatura točke rosišča doseže temperaturo glave tipala, pride do kondenzacije na površinah, ki so hladnejše od temperature točke rosišča. To pomeni, da se na teh površinah pojavi prevleka mikro kapljic (voda s H2O2). To negativno vpliva na tipalo vlažnosti in njegove električne priključke.

Nato tipalo prikaže merilni signal, ki ga sestavlja dejanski signal vlažnosti in dodatni vplivi. Sem spadajo: plazeči tokovi v primeru kondenzacijske prevleke (odvisno od gostote prevleke in specifične prevodnosti), posamezne kapljice na površini tipala, križni vplivi zaradi tvorbe galvanskih celic v primeru kondenzacije (elektrokemijska reakcija), predhodna kontaminacija (ostanki izhlapevanja iz prejšnjih napajalnih ciklov).

Ta pojav pri dejanskemu signalu vlažnosti ni stalen in je odvisen od posameznih fizičnih pogojev v času meritve. V povezavi z merilnim signalom med fazo vbrizgavanja in izpostavljenosti je treba opozoriti tudi, da se H2O2 hitro razgraja pri višjih temperaturah. V primeru kondenzacije ta reakcija razgradnje ustvarja dodatno vodo, ki pri izhlapevanju ali nastajanju v plinasti fazi ustvarja dodatno vsebnost vlage. Slednje vodi do višjih vrednosti relativne vlažnosti, kot bi pričakovali. Ta faza kondenzacije ostaja dokler se sloj vode ponovno posuši. V suhem stanju in v fazi prezračevanja, senzor vlažnosti nato pravilno zazna količino vodne pare v plinasti fazi (standardiziran na relativno vlažnost po WMO).

Prednosti

  • merjenje relativne vlažnosti, temperature in točke rosišča (dew point)
  • merjenje v okoljih, kjer je prisoten vodikov peroksid (H2O2)
  • napredno ohišje tipala
  • možnost hitre zamenjave brez dodatnih prilagoditev

Za uporabo v:

farmaciji, medicini, kalibracijskih laboratorijih, živilsko predelovalni industriji, meritvah in procesih z zahtevano visoko točnostjo senzorjev …

Avtorica: Katarina Žunko, vir: ROTRONIC: ”Measurement of relative air humidity in H2O2 environments”
december 2020

Za vaše zmage, z našimi rešitvami. Pokličite nas:
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam:
[email protected]