Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal.Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

TEMPERATURNA TIPALA ZA MERITVE V KOMPOSTU

Opis problematike

Zdravje posameznikov in čisto okolje sta ključna prioriteta družbe, za katere je pomembna individualna odgovornost pri izbiri hrane in njenem vplivu na okolje. Pomembno je ozaveščanje o tem, saj ima to vpliv na prihodnje generacije in okolje kot celoto.

Vedno več ljudi se odloča za domače kompostiranje in uporabo humusa kot naravnega gnojila za vrt. To je pomembno za zmanjševanje količine bioloških odpadkov, ki predstavljajo več kot četrtino gospodinjskih odpadkov. Poleg tega ima kompostiranje in uporaba humusa številne pozitivne učinke na okolje in pridelavo hrane. Prispeva k povečanju kakovosti tal, izboljšanju pridelkov in zagotavljanju bolj zdrave prehrane, obenem pa je tudi popolnoma ekološka oziroma biološka metoda gnojenja.

Pri pridobivanju in predelavi komposta je izjemnega pomena nadzor temperature. V povezavi s tem, vam v nadaljevanju predstavljamo temperaturna tipala za meritve temperature v kompostu.

Nadzor temperature pri kompostiranju

Pri kompostiranju organskih odpadkov je ključnega pomena nadzor temperature v kompostu. Ta je odvisna od različnih dejavnikov, kot so vlaga, zrak in mikroorganizmi, ki predelujejo razgradljive organske snovi v kompostu. Pri tem lahko temperatura doseže tudi do 70 °C.

Vendar pa lahko previsoka temperatura negativno vpliva na proces razgradnje in posledično na kakovost končnega izdelka, saj lahko uniči koristne mikroorganizme. Poleg tega lahko previsoka temperatura povzroči izsušitev komposta ali celo njegovo vžiganje.

Zato je pomembno, da se temperatura v kompostu nadzoruje in vzdržuje na optimalni ravni, kar omogoča učinkovito razgradnjo organskih snovi v kompostu ter izdelavo kakovostnega in uporabnega končnega izdelka. Za nadzor temperature v kompostu se uporabljajo posebna temperaturna tipala, ki omogočajo natančno spremljanje temperature v različnih delih komposta.

REŠITEV ELPRO LEPENIK & CO.

Kot izhaja iz navedenega, je skrbno nadzorovanje temperature v kompostu ključnega pomena za uspešno proizvodnjo kakovostnega komposta. Konkurenčna temperaturna tipala pogosto kažejo visoko stopnjo okvare zaradi neustrezne zasnove in izdelave, kar lahko privede do napačnih meritev in nezanesljivih podatkov.

V ELPRO Lepenik & Co. smo zato razvili zanesljivo in stroškovno učinkovito rešitev za nadzor temperature v kompostu, ki temelji na natančno izdelanih temperaturnih tipalih ter napredni tehnologiji zajemanja in obdelave podatkov. Naša rešitev omogoča natančen nadzor temperature v kompostu ter s tem zagotavlja optimalne pogoje za razgradnjo organskih snovi ter proizvodnjo kakovostnega in uporabnega komposta.

Temperaturna tipala za meritve temperature v kompostu

ELPRO Lepenik & Co. ponuja vbodna temperaturna tipala za industrijsko uporabo, ki so primerna za meritve temperature v kompostu, humusu ter siliranih materialih. Gre za posebno izvedbo temperaturnih tipal, ki jih lahko prilagodimo na želeno dolžino, s eno ali več nivoji merjenja temperature. Tipala so običajno opremljena z enim nivojem meritve temperature, ki se nahaja v konici tipala.

Narejena so iz izjemno močnega in robustnega nerjavečega materiala, kar omogoča uporabniku, da jih s pomočjo T-ročaja potisne v naplastitve komposta, humusa ali drugih siliranih materialov. Zaradi svoje trdne zasnove je stopnja napak zmanjšana na minimum.

Osnovni izvedbi vbodnih temperaturnih tipal

2230 4430 vbodno temperaturno tipalo je izdelano na osnovi termočlena in ga povezujemo z industrijskimi termometri, npr TFN 520 najpogosteje uporabljena izvedba.

Slika: TFN 520

2240 3740 vbodno temperaturno tipalo je izdelano na osnovi uporovnega senzorja in ga povezujemo s preciznimi termometri, npr. TFX 430 ali TFX 420.

Slika: TFX 430

Obe verziji temperaturnih tipal sta si vizualno podobni, pomembno je le vedeti ali gre za hitre in pogoste meritve (2230 4430) ali redkejše in precizne meritve (2240 3740). Pri uporabi običajno nastopijo temperature med -50 in 100 °C, izvedbi omogočata še veliko več, tako da temperaturnih omejitev ne postavljamo. Najpogostejše dolžine tipala so 1000 mm, in po 1000 do 6000 mm, lahko tudi vmesne dolžine.

Obe izvedbi prilagodimo željam uporabnika, od dolžine in oblike ročajev, priklopov, merilnikov (termometerdataloggerprikazovalnik …). Prilagoditev ne pomeni, da se plača kaj več. Te izvedbe se izdelujejo vedno po naročilu in se lahko zelo prilagodijo, tudi v različne cenovne okvirje. Najpomembnejši je rezultat, zanesljivost in dolga življenjska doba.

Inovativnost v merjenju temperature

Nova generacija 2280 4650 termometra za humus je predstavljena kot vrhunski inovativni pripomoček za merjenje temperature v humusu. Ta napredna posebna izvedba temperaturnega tipala se ponaša s številnimi izjemnimi funkcijami, ki omogoča natančno in zanesljivo spremljanje temperature v tem ključnem okoljskem elementu.

Posebnost teh termometrov je vgrajen prikazovalnik temperature, ki omogoča takojšen pregled podatkov kar na mestu merjenja. Ta funkcionalnost zagotavlja, da lahko uporabniki neposredno spremljajo temperaturne spremembe v humusu in hitro prilagajajo potrebne ukrepe.

Poleg tega so opremljeni z robustnim dizajnom, ki jim omogoča dolgotrajno delovanje v zahtevnih pogojih okolja humusa. Ne le, da so odporni na vlago in prah, ampak tudi na morebitne udarce in tresljaje, s čimer zagotavljajo zanesljivost in dolgo življenjsko dobo.

Hitra odzivnost je še ena od njihovih izjemnih lastnosti. Ne glede na to, ali gre za hitro spremembo temperature ali nenehne variacije, bodo 2280 4650 termometri zagotovili hitro in natančno merjenje. Ta značilnost je še posebej pomembna pri raziskavah, kjer je pomembno zajeti podatke v realnem času.

Poleg tega termometri 2280 4650 omogočajo logiranje temperaturnih podatkov prek NFC tehnologije. Ta funkcionalnost omogoča enostavno pošiljanje podatkov v združljive naprave, kot so pametni telefoni, kar omogoča nadaljnjo analizo in sledenje dolgoročnih trendov temperature v humusu.

meritev temperature v kompostu, humusu, siliranih materialih (silosih) ipd.

DODANA VREDNOST: Industry temperaturna tipala imajo 5 letno garancijo proizvajalca in so narejena v Sloveniji.


PO MERI

Vsa temperaturna tipala in termometre lahko izdelamo po vaših željah in zahtevah. Na spletnih straneh so predstavljene najpogostejše izvedbe, v praksi se v glavnem izvaja proizvodnja po naročilu.

Kalibracija

ELPRO Lepenik smo strokovnjaki za temperaturo in vlago za rutinske kontrole in validacije različnih toplotnih procesov.

ELPRO Laboratorij za kalibracije vam temperaturna tipala po izdelavi še kalibriramo in tako dobavimo z akreditiranim kalibracijskim certifikatom (SIST EN ISO/IEC 17025).


Aleksandra Lepenik,
september 2021
, revizija maj 2023

+386 2 62 96 720

Za mnenja in razlage sta vedno na voljo:

  • strokovnjakinja za temperaturne meritve: Aleksandra Lepenik
  • strokovnjak za meritve: Zoran Lepenik

Za vaše zmage, z našimi rešitvami. Pokličite nas:
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam:
[email protected]