Dataloggerji

Dataloggerji ali spominske enote/zapisovalniki podatkov so elektronske naprave, ki beležijo podatke z vgrajenim senzorjem ali prek zunanjih instrumentov in senzorjev. Ena glavnih prednosti uporabe je možnost 24-urnega samodejnega zbiranja podatkov.

Običajno gre za manjše, prenosne enote, napajane z baterijami ter opremljene z mikroprocesorjem, notranjim pomnilnikom za shranjevanje podatkov in senzorji. Nekateri zapisovalniki podatkov se povezujejo z osebnim računalnikom in uporabljajo programsko opremo za aktiviranje zapisovalnika podatkov ter ogled in analizo zbranih podatkov, drugi pa imajo lokalno vmesniško napravo (tipkovnica, LCD) in jih je mogoče uporabiti kot samostojno napravo.

Elektronski zapisovalnik podatkov je v številnih aplikacijah zamenjal klasični zapisovalnik podatkov. Po aktivaciji se običajno pustijo brez nadzora, da izmerijo in zabeležijo informacije v obdobju spremljanja. To omogoča celovito in natančno sliko nadzorovanih okoljskih razmer, kot sta temperatura zraka in relativna vlažnost. 

Vir: Wikipedija 01/2021

Iskanje

Filter