Dataloggerji

Datalogger ali data logger ali spominska enota ali zapisovalnik podatkov je elektronska naprava, ki beleži podatke z vgrajenim senzorjem ali prek zunanjih instrumentov in senzorjev.

Običajno gre za manjše, prenosne enote, napajane z baterijami ter opremljene z mikroprocesorjem, notranjim pomnilnikom za shranjevanje podatkov in senzorji. Nekateri zapisovalniki podatkov se povezujejo z osebnim računalnikom in uporabljajo programsko opremo za aktiviranje zapisovalnika podatkov ter ogled in analizo zbranih podatkov, drugi pa imajo lokalno vmesniško napravo (tipkovnica, LCD) in jih je mogoče uporabiti kot samostojno napravo.

Elektronski zapisovalniki podatkov so v številnih aplikacijah zamenjali klasične zapisovalnike. Ena glavnih prednosti uporabe zapisovalnikov podatkov je možnost 24-urnega samodejnega zbiranja podatkov. Po aktivaciji se zapisovalniki podatkov običajno pustijo brez nadzora, da izmerijo in zabeležijo informacije v obdobju spremljanja. To omogoča celovito in natančno sliko nadzorovanih okoljskih razmer, kot sta temperatura zraka in relativna vlažnost. 

Vir: Wikipedija 01/2021

Filter

Prikazovanje 1–40 od 134 rezultatov