Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal.Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

KALIBRACIJA V SKLADU S CQI-9 in CQI-11

Nova izdaja CQI-9

Paleto standardov CQI (Continuous Quality Improvement) izdaja Severnoameriško avtomobilsko združenje AIAG.

V letu 2020 je izšla četrta izdaja smernic CQI-9 (Special Process Heat Treat System Assessment and Calibration). Posledica le-te so nove zahteve, ki naročnikom v avtomobilski in letalski industriji narekujejo zahteve za ponudnike kalibracijskih storitev. Ena izmed njih je izpolnjevanje zahtev vezanih na certificirano kalibracijo. Poglavje 1.3 smernic se specifično naslanja na izpolnjevanje zahtev kalibracijskih laboratorijev v skladu z ISO 17025. Nadalje se navodilo nanaša na kalibracije termoelementov ter zahtevo o sledljivosti kalibracij. Vsi termoelementi morajo biti pred uporabo kalibrirani v obsegu, v katerem se bodo uporabljali itd. Naša ekipa vas strokovno podpre pri teh zahtevah, pokličite nas.

V omenjeni industriji je torej potrebna izjemna pazljivost pri izbiri in preučitvi ponudnika kalibracij, saj mora biti ponudnik akreditiran po SIST EN ISO 17025. V primeru neustreznega ponudnika kalibracije (oziroma takšnega, ki ne izpolnjuje zahtev CQI-9 v celoti), se lahko pri presoji oziroma reviziji odredi zaustavitev proizvodnega procesa. Smernice CQI-9 narekujejo zahteve standarda AMS 2750 (letalska in avtomobilska industrija).

Slika: Kalibracije v ELPRO Laboratorij za kalibracije

Novosti smernic CQI-11 

Tretja izdaja smernic CQI-11 je bila izdana oktobra 2019. CQI-11 je bil razvit z namenom, da pomaga bolje ovrednotiti sisteme kakovosti, ki so na voljo v procesih, kjer je prisoten postopek galvanizacije (avtomobilski OEM premazi). Oceno galvanske prevleke je potrebno izvesti vsaj enkrat letno.

Prejšnje revizije smernic CQI-11 niso zagotavljale dovolj podrobnosti, da bi uporabnika vodile do sprejemljivih preizkusnih metod in rezultatov (akreditirana kalibracija). Ta izdaja zagotavlja potrebno raven podrobnosti in je usklajena s CQI-9. Nanaša se na aplikacije povezane s pirometrijo (IR sevanja za oddaljeno določanje temperature objektov, v primeru zelo visokih temperatur).

Te smernice so dodatek k IATF in veljajo za vse dobavitelje avtomobilske industrije po svetu. Zahteve te izdaje se nanašajo tudi na letalsko industrijo.

ELPRO LEPENIK Laboratorij za kalibracije vam v skladu s smernicami CQI-9 izvede akreditirano kalibracijo temperature.

V ELPRO Lepenik vam v skladu s CQI-11 izdelamo etalonski termometer s temperaturnim tipalom dolžine npr 1000 mm, potopne globine 950 mm, premerom 4 mm ter specialno PTFE zaščitno prevleko. Etalonski merilni komplet dobavimo z akreditiranim kalibracijskim certifikatom (opomba: izbrana dimenzija ustreza standardu, lahko pa po želji).


ELPRO LEPENIK Laboratorij za kalibracije vam v skladu s smernicami CQI-11 kalibriramo termometre in temperaturna tipala ter izvedemo akreditirano kalibracijo termometrov, ki jih uporabljate za kontrolo temperaturne kopeli.

Avtor: Zoran Lepenik
avgust 2021; revizija: december 2022

Pokličite nas!

Telefon: +386 2 62 96 720.

Za mnenja in razlage sta vedno na voljo:

  • strokovnjak za meritve: Zoran Lepenik
  • strokovnjakinja za temperaturne meritve: Aleksandra Lepenik

Sorodni članki:

Obnova peči za homogenizacijo in umetno staranje po CQI-9

Validacija peči po CQI-9 in AMS 2750F

Zakaj je kalibracija pomembna?

Kaj so kalibracije na terenu?

Za vaše zmage, z našimi rešitvami. Pokličite nas:
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam:
[email protected]