Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal. Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

Kako izvajati meritve relativne vlažnosti s chilled mirror vlagomeri

Precizno merjenje relativne vlažnosti s chilled mirror higrometri partnerja Michell

MERITVE RELATIVNE VLAŽNOSTI S CHILLED MIRROR VLAGOMERI

Za monitoring relativne vlažnosti se najpogosteje uporablja merilna tehnologija, ki temelji na polimernih kapacitivnih senzorjih. Ti se hitro odzivajo in so na splošno zelo stroškovno učinkoviti v območju od 10 do 98 % RV. Za natančne meritve relativne vlažnosti in točke rosišča (dew point) pa je zaželeno in priporočljivo uporabljati chilled mirror vlagomere. Iz našega prodajnega programa vam predstavljamo chilled mirror merilnike relativne vlažnosti našega partnerja Michell Instruments, ki je del skupine PST.

Sledi članek, ki govori o relativni vlažnosti in namenu uporabe chilled mirror vlagomerov.

Kaj je relativna vlažnost?

Relativna vlažnost (RV) je razmerje med količino vodne pare prisotne v plinu, v primerjavi z največjo količino vodne pare, ki jo lahko plin zadrži, preden se pri dani temperaturi pojavi kondenzacija. To pomeni, da bodo spremembe temperature, tlaka ali količine vlage vplivale na % RV.

Formula za izračun relativne vlažnosti:

RV = (tlak vodne pare/tlak nasičenosti vodne pare)*100

Zakaj uporabljati chilled mirror vlagomere?

Običajno se uporabljajo za izračun % RV v industriji. V primerjavi s polimernimi senzorji, so chilled mirror vlagomeri zelo zanesljivi in praktično brez lezenja (”drifta”). Pri proizvodnji električne energije se preferira robustni (EX) industrijski chilled mirror vlagomer Optidew 501. Slednji se uporablja za zaščito sistemov plinskih turbin, saj pomaga napovedati pogoje, ki povzročajo zmrzal. S tem izboljšuje učinkovitost in preprečuje nepravilnosti oziroma škodo v notranjosti turbine. Njegov dizajn omogoča chilled mirror senzorju hitrosten odziv, primerljiv s polimernim senzorjem v večini aplikacijah, vključno z okoljskim monitoringom. Zaradi preciznih in ponovljivih meritev so chilled mirror vlagomeri zelo uporabni in zaželeni v številnih meteoroloških aplikacijah.

Kako chilled mirror vlagomer izračuna relativno vlažnost?

Merilnika relativne vlažnosti Optidew 501 in S8000 samodejno izračunata % RV. Da bi zagotovili najboljšo stopnjo preciznosti instrumenta je potrebno razumeti kako ti izračuni potekajo v industrijskih pogojih, kjer so vrednosti % RV zelo nizke. Chilled mirror instrumenti primarno merijo točko rosišča (dew point), ali v zelo suhih pogojih točko zmrzali (frost point).

Pri Michell-ovih chilled mirror produktih se izračun tlaka vodne pare in tlaka nasičene vodne pare izračunata po formuli parnega tlaka.

chilled mirror vlagomer, chilled mirror vlagomeri, vlagometer, merilnik vlažnosti, merilnik vlage, merilec vlažnosti, merilec vlage, meritve relativne vlažnosti, meritve relativne vlažnosti, merjenje RV, prenosni merilnik vlažnosti, merjenje relativne vlage, relativna vlažnost, relativna vlaga, chilled mirror vlagomerji, chilled mirror higrometer, hlajenje zrcal vlagomer, precizni vlagomer in vlagometer,
Slika: S8000 in Optidew
Standardna metoda WMO

Pri izračunu relativne vlažnosti v meteorologiji je potrebno razumeti dejstvo, da v ozračju pod lediščem pride do pojava kondenzacije hlapov, ki se spremenijo v tekoče stanje (namesto v led). Ta proces se dogaja pri temperaturah pod točko ledišča in tako prihaja do Mpembovega pojava (t.i. ”supercooling”). Strokovno je to pojav, pri katerem voda z višjo začetno temperaturo zmrzne hitreje kot voda z nižjo začetno temperaturo.

Ker se ta efekt lahko pojavi v oblakih in zgornjih slojih atmosfere, je Svetovna meteorološka organizacija (WMO) pred skoraj pol stoletja odločila, da se % RV izračuna z upoštevanjem nasičenosti vodne pare nad vodo, ne glede na temperaturo. Ta odločitev je bila sprejeta, da se prepreči možnost, da bi vrednosti relativne vlažnosti presegle 100 %, ko je ozračje v stanju super hlajenja (Mpembov efekt). Uporaba te metode izračunavanja daje različne rezultate le takrat, ko se temperatura spusti pod 0 °C.

To metodo izračunavanja % RV uporabljata merilnika relativne vlažnosti s chilled mirror tehnologijo S8000 in Optidew 401/501. V našem programu si lahko ogledate še ostale chilled mirror vlagomere in njihovo uporabo.

Avtorica: Katarina Žunko
maj 2021

V primeru vprašanj in pomoči nas POKLIČITE ali POŠLJITE POVPRAŠEVANJE. Naš strokovni tim vam bo ponudil najboljšo rešitev skladno z vašimi željami, zahtevami in področjem uporabe oziroma aplikacijo.

Za vaše zmage, z našimi rešitvami.
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas
+386 (0)2 62 96 720