Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal.Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

Izbira ustreznega tipala za vlažnost za vašo aplikacijo

Iz programa našega švicarskega partnerja, člana globalne skupine PST, predstavljamo rešitve za meritve in spremljanje vlažnosti in temperature v najrazličnejših okoljih/aplikacijah

Meritve vlage in temperature vplivajo na nas vsak dan, nas podzavestno regulirajo. Dnevno se obveščamo o vremenu, temperaturi zunaj in v prostorih, enako relativni vlažnosti. In vsak od nas, ki uporabljamo pametni telefon, lahko v vsakem trenutku izve, kakšni sta temperatura in relativna važnost po celem svetu v točno tem trenutku.

Merjenje vlažnosti in temperature je torej bistvenega pomena za naša življenja in za vsakim takim podatkom je nekje, lahko daleč stran, dejanska meritev, dejanska namestitev senzorjev, ki merijo zelo pomembna. Še posebej pa sta temperatura in relativna vlažnost odlučujočega pomena v številnih gospodarskih dejavnostih. K našemu zavedanju in potrebi po merjenju prispevajo tudi vedno višje temperature okolja, ki jih povzroča globalno segrevanje, ter vpliv na okolje, podnebje in počutje ljudi.

V sklopu širokega nabora aplikacij, v katerih lahko ti dejavniki vplivajo na naša življenja, je naš partner Rotronic (del globalne skupine PST) razvil širok asortiman specializiranih tipal za vlažnost in temperaturo.

Človeško udobje in zdravje – Rotronic HC2A-S

Ohranjanje prijetne notranje klime je posebej pomembno za zdravje in počutje ljudi ter bistveno pripomore k produktivnosti. Optimalna temperatura zraka notranjih prostorov znaša od 20 do 22 °C, relativna vlažnost pa med 40 in 60 % RV.

S tipalom za vlažnost in temperaturo HC2A-S lahko odkrijete, ali so potrebni dodatni ukrepi, kot je sistem za nadzor notranje klime (HVAC).

Pri razpravi o idealni notranji klimi so vrednosti CO2 vedno bolj prisotne, v nekaterih državah EU tudi regulatorno. S prikazovalnikom CO2 lahko spremljate vlažnost, temperaturo in CO2. V normalnih okoliščinah potrebujemo od 25 do 35 kubičnih metrov svežega zraka na osebo na uro v zaprtem prostoru. To zagotavlja, da vsebnost ogljikovega dioksida (CO2) ostane pod 1.000 ppm (ppm = deli na milijon [vrednost deleža ogljikovega dioksida v zraku]) in da se hlapne snovi, ki jih izloča človek, izločijo v zadostni meri. Dandanes so številne zgradbe neprodušne in naravno prezračevanje ni več zagotovljeno. To pomeni, da je kakovost zraka v zaprtih prostorih slabša, kar povzroča neželene učinke, kot je plesen. Zrakotesna stavba potrebuje učinkovit koncept prezračevanja.

HVAC in nadzor notranjih prostorov Rotronic HCD-S-MOD

Pod kratico HVAC združujemo različne tehnologije za nadzor temperature, vlažnosti in čistosti zraka v zaprtem prostoru, s ciljem zagotoviti toplotno ugodnje in sprejemljivo kakovost zraka v zaprtih prostorih.

Poleg standardnih tipal za vlažnost HC2A-S so na voljo digitalne rešitve, kot sta tipali za vlažnost in temperaturo RMS-HCD-S ali HCD-S-MOD Modbus. Te omogočajo neposredno integracijo v vaše obstoječe sisteme za enostavno spremljanje teh parametrov. Sistemi za upravljanje zgradb lahko natančno nadzorujejo idealne pogoje.

Spremljanje vremena in dnevne napovedi – Rotronic HC2A-S3

Meteorologi so pri napovedovanju vremena izredno napredovali. V zgodnjih dvajsetih letih prejšnjega stoletja je ročni izračun šesturne napovedi trajal šest tednov in to z uporabo podatkov iz samo dveh evropskih točk. Danes nam sateliti, podatki iz daljinskega zaznavanja in superračunalniki omogočajo napovedovanje vremena za različna obdobja. Od kratkoročnih do dolgoročnih podnebnih projekcij. Ti kompleksni modeli zahtevajo na milijone podatkovnih točk, vključno s temperaturo, vlažnostjo, tlakom in hitrostjo vetra, ki se uporabljajo za simulacijo obnašanja ozračja.

Meteorološki dogodki, kot so nevihte ali stratusni oblaki zmanjšujejo negotovosti. Napovedi se začnejo s trenutnimi vremenskimi razmerami in točnost teh podatkov je ključnega pomena. Za zanesljivo napovedovanje meteorologi obdelujejo podatke tisočih vremenskih postaj po vsem svetu, satelitske podatke in podatke iz daljinskega zaznavanja.

Za izdelavo natančne vremenske napovedi je potrebno upravljati kombinacijo zunanjih klimatskih postaj ter različnih drugih podatkovnih virov in instrumentov, kot so sateliti, vremenski baloni in celo brezpilotna letala.

Vremenske postaje, razporejene po zemeljskem površju, beležijo meteorološke podatke, kot so vlažnost, temperatura, zračni tlak, hitrost in smer vetra, padavine ter sončne žarke.

Standardno meteo tipalo HC2A-S3 Rotronic je popolnoma primerno tipalo za meteorološke aplikacije, kjer je natančna meritev ključnega pomena. Skupaj s prezračevalnimi RS-12T in RS-24T ter neprezračevalnimi vremenskimi ščitniki serije AC ponuja popolne rešitve za vremenske postaje.

Za postaje na prostem je običajno, da so izpostavljene vsem vremenskim ekstremom, velikim hitrostim vetra, območjem z visoko vlažnostjo, močnim sončnim žarkom, dostopu do oceana in nazadnje onesnaženemu zraku.

Kmetijstvo in poljedelstvo pogosto uporabljata zunanje postaje za natančno napovedovanje, kdaj zalivati in kdaj gnojiti. Zaradi tega je v zraku veliko fungicidnih pesticidov, ki lahko poškodujejo senzor vlažnosti.

Za pomoč pri reševanju teh težav je Rotronic razvil precizno meteorološko sondo HC2A-S3A, kjer je zaznavni element zaščiten z dodatnim premazom. To vodi do podaljšane dolgoročne stabilnosti pri izpostavljenosti morski soli, fungicidom in pesticidom. Senzorski element ima dodatno posebno lepilo in prevlečene katode za zaščito samega senzorskega elementa, tako da lahko HC2A-S3A prenese pogoje visoke vlažnosti. Z dodatno kalibracijsko in nastavitveno točko pri 90 % RV lahko merite zelo natančno tudi v najtežjih zunanjih okoljih.

Spremljanje parametrov v rastlinjakih, notranje kmetovanje – Rotronic HC2A-S

Ravni vlažnosti v rastlinjakih so ključni dejavniki za dobro rast rastlin ali preprečevanje bolezni rastlin. Visoka vlažnost lahko spodbudi rast škodljivih gliv in drugih mikroorganizmov, ali zavira vnos hranil v rastline. Idealna relativna vlažnost je med 50 – 85 % RV.

Kmetovanje v zaprtih prostorih postaja vse bolj pomembno zaradi kontinuirane rasti svetovnega prebivalstva. Ta način pridelave hrane ponuja več prednosti pri reševanju naraščajočega povpraševanja po hrani. Nekatere prednosti so prostorska učinkovitost in učinkovitost virov, neodvisnost od vremenskih razmer, večja učinkovitost vode, boljša zaščita pred škodljivci in boleznimi ter manjša uporaba pesticidov. S tipalom HC2A-S lahko spremljate raven vlažnosti in temperature, povečate učinkovitost in porabite manj virov, kot recimo vode.

Predelovalna živilska, farmacevtska in kozmetična industrija – Rotronic HC2A-SM

Živilska industrija se zanaša na natančne meritve vlažnosti in temperature, da zagotovi odlično kakovost in varnost prehrambnih proizvodov med njihovo proizvodnjo, skladiščenjem in transportom. Običajno ima kozmetična industrija enake zahteve kot proizvodnja hrane.

Postopek se pogosto začne s pripravo surovin, kjer se lahko sestavine, kot sta moka in sladkor, razlikujejo glede vsebnosti vlage. Spremljanje in upravljanje ravni vlažnosti in temperature sta najpomembnejša, zlasti v avtomatiziranih procesih proizvodnje hrane, ki temeljijo na standardiziranih receptih. Rotronic ponuja standardno industrijsko tipalo HC2A-SM iz nerjavečega jekla. Nerjaveče jeklo uvrščamo med neproblematične materiale, zato je še posebej primerno za živilsko, kozmetično in farmacevtsko uporabo.

Skladiščni nadzor in nadzor za shranjevanje hrane, farmacevtskih izdelkov in semen – tipalo Rotronic HC2A-S

Skladišča so po vsem svetu. Ta skladišča so včasih tranzitna območja za skladiščenje proizvedenega blaga.

Meritve vlažnosti in temperature so ključne za občutljive izdelke, njihovo pakiranje in skladiščenje.

Tudi kakovost in rok trajanja pakiranega blaga je mogoče zagotoviti le v določenih mejah. Zato so za ohranjanje svežine in varnosti potrebni natančni podatki meritev. Nadzorovane vrednosti vlažnosti in temperature lahko preprečijo širjenje plesni in rast bakterij. S tipalom Rotronic HC2A-S zagotavljamo skladnost s strogimi predpisi živilskih, farmacevtskih in kozmetičnih izdelkov. Tako lahko zmanjšate izgube izdelkov ter povečate kakovost in skladnost izdelkov z omogočanjem natančnega nadzora vlažnosti in temperature.

Dekontaminacija in sterilizacija v medicini in zdravstvu ter pakiranje – Rotronic HC2A-S(M)-HH

Postopki biodekontaminacije in sterilizacije zmanjšajo ali odpravijo prisotnost mikroorganizmov v določenem okolju ali na površini z uporabo vodikovega peroksida. Ta postopek se običajno izvaja v inkubatorjih, izolatorjih, laboratorijih in medicinskih diagnostičnih napravah ter za čiste embalažne materiale. Predstavili bomo, kako lahko sondi za okolja z vodikovim peroksidom HC2A-S-HH in HC2A-SM-HH zagotovita stabilno rešitev za merjenje učinkovitosti posameznega postopka dekontaminacije.

Pri biološki dekontaminaciji se vodikov peroksid uporablja v različnih oblikah, kot so hlapi, tekočina ali plin, odvisno od vrste ciljanih mikroorganizmov. Ena od prednosti je njegova sposobnost hitrega in učinkovitega ubijanja širokega nabora mikroorganizmov. Sem sodijo bakterije, virusi, spore, glive in biološko nevarni materiali, kot so kri, telesne tekočine in druge organske snovi, ki so lahko okužene s patogeni. Kasneje te spojine razpadejo na vodo in kisik, pri čemer nastanejo prosti radikali, ki usodno poškodujejo celične membrane, DNK in druge celične komponente vseh mikroorganizmov.

ELPRO Lepenik smo zastopniki podjetja Rotronic in Michell, še enega izmed velikanov v meritvah vlažnosti, še posebej DEW POINT in senzorjih kisika. Obe družbi sta del mednarodnega lastništva pod okriljem PST (Process Sensing Technologies), ki pod sabo združuje različne uspešne razvijalce in proizvajalce senzorske tehnike.

ELPRO Lepenik Laboratorij za kalibracije izvaja kalibracije merilnikov relativne vlažnosti in kalibracije merilnikov relativne vlažnosti in temperature, na lokaciji laboratorija in na lokaciji naročnika.

Izdelki za merjenje vlažnosti zahtevajo strokovno izbiro in pravilno vgradnjo ter po potrebi še kalibracijo, da lahko nato uporabnik samostojno in nemoteno uporablja vse prednosti napredne senzorske tehnologije. Ob tem vsem nudimo strokovno podporo od izziva do rešitve, po potrebi tudi storitve programiranja, popravila, obnove in kalibracije.


☏ Pokličite nas: +386 2 62 96 720

Za mnenja in razlage sta vedno na voljo:

strokovnjak na področju Rotronic izdelkov: Rok Samec

strokovnjak za meritve: Zoran Lepenik


Sorodni članki:

Mojca Kugler, vir: Define the Right Humidity Probe for Your Applications, PST

marec 2024


Za vaše zmage, z našimi rešitvami. Pokličite nas:
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam:
[email protected]