Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal.Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

Hitro in učinkovito merjenje temperature na sprejemu živil in zdravil

Pri ELPRO LEPENIK predstavljamo nov set za hitro in učinkovito merjenje temperature na sprejemu.

Upravljanje pravilnih temperaturnih pogojev pri shranjevanju in transportu občutljivih farmacevtskih izdelkov ter živilskih proizvodov je ključni dejavnik ohranjanja njihove kakovosti, varnosti in ustreznosti za uporabo. Vendar pa se mnogi trgovci, proizvajalci in distributerji srečujejo z izzivi, povezanimi z zagotavljanjem dosledne temperature v celotni dobavni verigi.

Skladno s strogimi zahtevami in predpisi je treba doseči in ohranjati točne temperaturne razmere v skladiščih, hladilnih komorah, tovornjakih in drugih transportnih sredstvih, da se preprečijo nepopravljive škode zaradi izpostavljenosti temperaturnim nihanjem.

V skladu z zakonodajo in predpisi je ključno, da se temperature v skladiščih živil in farmacevtskih izdelkov vzdržujejo v predpisanih območjih.

Pravilnik o varnosti hitro zamrznjenih živil predpisuje: “Temperatura hitro zamrznjenih živil mora biti stabilna in v celotnem izdelku vzdrževana na –18 °C ali nižje, z mogočimi kratkimi nihanji navzgor med prevozom, v živilskih obratih in v zamrzovalnih razstavnih omarah v prometu na drobno, vendar ne za več kot 3 °C, pri čemer je potrebno upoštevati načela dobrih praks shranjevanja in prometa.”

Temperatura v skladiščih z živili mora biti po Evropskem standardu za meritve temperature: EN 12830, EN 13485 in EN 13486 za hladna živila ≤ +7°C, vroča živila ≤ +70°C in vzorce za testiranje ≤ -18°C.

Pravilnik o sistemu za sprejem, shranjevanje in sledljivost zdravil pa narekuje:Če pogoji shranjevanja zdravila niso navedeni na ovojnini oziroma v navodilu za uporabo zdravila, se zdravilo shranjuje pri temperaturi do 30 °C, pri čemer temperatura praviloma ne sme biti nižja od 15 °C oziroma se zdravil ne sme shranjevati v hladilniku ali jih zamrzovati.

ter “Zdravila, ki zahtevajo posebne pogoje shranjevanja (hladna veriga), se lahko hranijo v naslednjih temperaturnih območjih:

  • pod –15 °C (shranjevanje v zamrzovalniku),
  • od 2 do 8 °C (shranjevanje v hladilniku),
  • od 8 do 15 °C (shranjevanje na hladnem).”

Neupoštevanje teh predpisov ne ogroža le kakovosti in varnosti izdelkov, temveč tudi povzroča nepotrebno porabo energije pri pogostem hlajenju pregretega blaga v skladiščih.

V primeru, da se temperatura živil ali farmacevtskih izdelkov med transportom dvigne, se mora v skladišču porabiti velika količina energije, da se povrne na pravilno temperaturo. Slednje prinaša dodatne stroške in ogljični odtis.

REŠITEV ELPRO Lepenik & Co.

V ta namen smo pri ELPRO LEPENIK razvili inovativno rešitev za hitro in točno merjenje temperature na sprejemu. Set temperaturnih senzorjev, vključno z naprednim TFN 520 termometrom, omogoča točno spremljanje temperaturnih sprememb v različnih okoljih, kot so skladišča, hladilnice, prevzemi in tovornjaki. S tem pripomoremo k zmanjšanju izgub, povečanju učinkovitosti ter zagotavljanju skladnosti s predpisi. Razvoj teh temperaturnih senzorjev je ključen korak naprej v zagotavljanju varne in kakovostne oskrbe s svežimi in zamrznjenimi živili ter farmacevtskimi izdelki. To je ključnega pomena za varovanje javnega zdravja in zadovoljstva potrošnikov.

Set za merjenje temperature na sprejemu

Set vključuje 3 hitro odzivne temperaturne senzorje, ki delujejo v kombinaciji z naprednim TFN 520 termometrom. To omogoča hitro spremljanje temperaturnih razmer v različnih okoljih, kot so skladišča, hladilnice ter tovornjaki.

Prvi temperaturni senzor, s svojo tanko obliko, debeline le 0.5 mm, je idealen za merjenje temperature zraka in tekočin v različnih okoljih, kot so skladišča, hladilnice in tovornjaki. Ta temperaturni senzor omogoča hitro spremljanje temperaturnih razmer v različnih okoljih, kar je ključno za ohranjanje kakovosti živil.

Uporablja se lahko za meritev temperature vpihanega zraka klimatskih in hladilnih naprav.

Drugi temperaturni senzor za merjenje temperature na površini živil in zdravil, nadomešča manj točne infrardeče termometre, občutljive na zunanje dejavnike. S svojo prilagodljivostjo za merjenje temperatur, tudi v ekstremno hladnih okoljih, predstavlja ključno orodje v ohranjanju kakovosti izdelkov med transportom in skladiščenjem, kjer se morajo temperature gibati med 2 in 8 °C. Prednost meritve s kontaktnimi (dotikalnimi) tipali je v točnosti, ponovljivosti in enostavnosti meritve kljub temu ne poškodujemo embalaže izdelka. Za priklop na merilnik je nameščen konektor (miniaturni vtikač), ki ga je mogoče zamenjati z drugimi glede na merilnik, ki se uporablja.

To izvedbo površinskega tipala priporočamo za prenosne meritve temperatur trdnih površin, na primer na: sveže pakirani ali zamrznenji mesni izdelki, embalaža od mlečnih izdelkov (jogurti, siri, mleko…).

Zanimivost

V skladišču partnerske trgovske verige, kjer se temperatura giblje med 2 in 8 °C, smo izvedli preizkus merjenja temperature živil z infrardečim termometrom, predvsem na mlečnih izdelkih. Konstantna temperatura v skladišču je znašala 2.0 °C. Presenetljivo je meritev z IR termometrom pokazala rezultat -2 °C, kar je seveda napačno, glede na to, da je okolica ohlajena na 2.4 °C. Ugotovili smo, da je napaka nastala zaradi ohladitve infrardečega temperaturnega senzorja, ki ni primeren za meritve v takšnih okoljih.

Z namenom pridobitve bolj zanesljivih rezultatov smo nato izvedli meritev s površinskim temperaturnim senzorjem, pri čemer smo izmerili temperaturo 2.2 °C. Opravili smo več meritev na različnih živilskih izdelkih in ugotovili, da vrsta izdelka in barva embalaže ne vplivata na točnost meritev s tem temperaturnim senzorjem. Te ugotovitve so ključne za zagotavljanje optimalnih pogojev shranjevanja v skladišču, kar bo prispevalo k ohranjanju kakovosti in svežine mlečnih izdelkov ter drugih živilskih produktov.

Tretji temperaturni senzor je mehansko zaščiten in se uporablja za merjenje temperature zraka. Ta temperaturni senzor je idealen za uporabo v okoljih, kjer obstaja tveganje za mehanske poškodbe kot so merilne komore tovornjakov in fiksni zamrzovalniki ali hladilne komore. Za priklop na merilnik je nameščen konektor (miniaturni vtikač), ki ga je mogoče zamenjati z drugimi glede na merilnik, ki se uporablja.

Vsi temperaturni senzorji se ponašajo z izjemno hitrim odzivnim časom samo 5 sekund, kar omogoča takojšnje in zanesljivo merjenje temperature, pri čemer se prihrani dragocen čas.

Temperaturni senzorji so varno shranjeni v zaščitnem aluminijastem kovčku AG 130, ki zagotavlja enostaven transport in zaščito temperaturnih senzorjev na terenu.

Uporaba temperaturnih senzorjev

Uporaba temperaturnih senzorjev je preprosta. S temperaturnimi senzorji preprosto zamahnete ali se dotaknete izdelka, in v samo 5 sekundah vam TFN 520 termometer EBRO prikaže točno temperaturo. Pomembno je omeniti, da je zamah potreben, saj se ohišje temperaturnega senzorja segreje, kar bi sicer vplivalo na točnost izmerjene temperature. Z zamahom temperaturnega senzorja se izmeri točna temperatura okolice.


Zagotavljanje pravilne temperature na sprejemu živilskih in medicinskih izdelkov predstavlja ključno vprašanje za kakovost in varnost izdelkov. Set temperaturnih senzorjev predstavlja pomembno inovacijo za točno in hitro merjenje temperature v različnih okoljih. Set je primeren tudi za monterje in serviserje klimatskih naprav.

SET ZA MERJENJE TEMPERATURE NA SPREJEMU je s svojo hitrostjo odziva, natančnostjo meritev in trpežno zasnovo, učinkovito orodje za upravljanje hladne verige ter zagotavljanje skladnosti s predpisi. Prav tako je nepogrešljiv pri ohranjanju kakovosti izdelkov in optimizaciji energetske učinkovitosti.

ZA UPORABO V:

podjetja v prehrambni industriji, farmacija, distribucijski sektorji, zdravstveni inšpektorati in inšpektorati za varno hrano.


☏ Pokličite nas: +386 2 62 96 720

Za mnenja in razlage sta vedno na voljo:

strokovnjakinja za temperaturne meritve: Aleksandra Lepenik

strokovnjak za meritve: Zoran Lepenik


Avtorica: Mojca Kugler
December 2023


Za vaše zmage, z našimi rešitvami. Pokličite nas:
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam:
[email protected]