For emergency situations of jams and malfunctions, use our 24-hour production of temperature sensors and measurement and regulation equipment. While you are on your way to us, we are already working. Find out more >
We guarantee you 100% output control of ELPRO temperature sensors.Find out more >
We follow the principles of sustainability, so we design and manufacture in such a way that we can calibrate, repair, recycle, reuse. Find out more >
We store data, sketches and specifications about temperature sensors permanently, so they can be repeated in 1, 10, 20 years. Find out more >

Za boljši zrak v učilnicah in pisarnah – prikazovalniki CO2

Dober zrak v zaprtih prostorih vpliva na učne in delovne procese.

Študija Švicarskega urada za javno zdravje poroča, da je kakovost zraka v več kot dveh tretjinah preiskovanih šol slaba.

Dober zrak je pomemben za optimalno učno okolje in ima velik vpliv na učinkovitost učencev in učiteljev. Slabo prezračeni prostori lahko negativno vplivajo na zdravje. Simptomi, kot sta utrujenost ali glavobol, se pojavljajo pogosteje. Običajno ni dovolj, da za nekaj časa odpremo okno. S tem ne dosežemo trajnega izboljšanja kakovosti zraka. Učne ure oziroma delo v pisarnah se po navadi pričnejo zjutraj, v neprezračenih prostorih, kar ima slab vpliv na kakovost zraka čez dan. Iz tega vidika je pomemben ustrezen sistem za nadzor kvalitete zraka. V nadaljevanju vam predstavljamo rešitev za boljši zrak v učilnicah in pisarnah – prikazovalniki CO2.

Slabo ozračje neprepustnih zgradb

V zaprtem prostoru ob običajnih pogojih potrebujemo približno 25 do 35 kubičnih metrov svežega zraka na osebo na uro. To zagotavlja, da vsebnost ogljikovega dioksida (CO2) ostane pod 1.000 ppm (ppm = število delcev na milijon [vrednost deleža ogljikovega dioksida v zraku]) ter, da se hlapne snovi, ki jih izloča človek, v zadostni meri izločijo. Ker so danes številne zgradbe neprodušne in osnovno prezračevanje več ni zagotovljeno, kakovost zraka v zaprtih prostorih trpi, kar povzroči na primer plesen. Neprepustna zgradba zato potrebuje učinkovit koncept prezračevanja. Enako velja za vso nameščeno opremo. Cilj je uporaba materialov, ki v največji možni meri ne izpuščajo škodljivih snovi.

Smernice za CO2 v ”delcih na milijon” (ppm)

prikazovalnik CO2

CO2 PRIKAZOVALNIK ROTRONIC; CO2 display

Tu nastopi naš partner Rotronic, s svojimi profesionalnimi merilnimi instrumenti. Podjetje je razvilo prikazovalnik za merjenje CO2 – CO2 dispay, ki preprosto in praktično meri kakovost zraka, temperaturo in vlažnost v prostoru. Kompakten instrument (stenski ali namizni) je enostaven za uporabo in prikazuje podatke na enostaven način; je dobra naložba. Prikazovalniki se postavijo v učilnice in so vidni tako učiteljem kot učencem. Na tak način je mogoče primerjati spremljanje kakovosti zraka z izobraževalnim učinkom. Otroci se ob tem naučijo, kako pomembno je prezračevanje za zdravje in dobro učno okolje. Z instrumenti je mogoče določiti, v katerih prostorih je kakovost zraka še posebej problematična.

Za analizo podatkov se lahko uporablja brezplačna programska oprema Rotronic SW21. Podatki iz te programske opreme se nalagajo na USB-pogon.


CP11 PRENOSNI INSTRUMENT ZA CO2, VLAŽNOST IN TEMPERATURO

CP11 prenosni instrument za CO2, vlažnost in temperaturo meri in beleži CO2, vlago in temperaturo. Izračuna tudi rosišče in temperaturo mokre žarnice. Opremljen s terensko preizkušenim senzorjem vlažnosti ROTRONIC HYGROMER® IN-1, ta instrument ponuja neverjetno vrednost za denar. S pomočjo programske opreme ROTRONIC SW21, ki je priložena napravi, ga lahko nastavite po potrebi ter prenesete, shranite in analizirate podatke.


CL11 NAMIZNA PRIKAZOVALNA ENOTA ROTRONIC

Namizna prikazovalna CL11 enota je merilnik, ki beleži CO2, relativno vlažnost in temperaturo. Primeren je za notranjo uporabo (učilnice, konferenčne sobe, pisarne, kinematografi …) in ponuja nepremagljivo kakovost po ugodni ceni.


CO2 MERILNIK WÖHLER; CDL 210

Omenjeno problematiko kakovostno rešuje tudi naš partner Wöhler. Iz njihovega programa izpostavljamo merilnik CO2 – CDL 210 data logger. Merilnik deluje kot spominska enota za merjenje koncentracije CO2, temperature in vlage v notranjih prostorih (konferenčnih sobah, učilnicah pisarnah, ipd.). Z merjenjem omenjenih parametrov lahko analiziramo težave, kot so nelagodje, vlaga, plesen, težave s koncentracijo itd.


CO2 MERILNIK WÖHLER; CDL 110

Morda vam bolj ustreza prikazovalnik CO2 – CDL 110 . Merilnik deluje kot prikazovalnik koncentracije CO2, temperature in vlage v notranjih prostorih (konferenčnih sobah, učilnicah pisarnah, ipd). Z merjenjem omenjenih parametrov lahko analiziramo težave, kot so nelagodje, vlaga, plesen, težave s koncentracijo itd.


CO2 MONITOR COMET z vgrajenim senzorjem CO2; T5000

Senzor ravni ogljikovega dioksida T5000 našega partnerja COMET vam bo ob prekoračitvi koncentracije CO2 zasvetil zeleno, rumeno ali rdeče.


CO2 MONITOR COMET z vgrajenim senzorjem CO2; U8415

U8415 s tremi barvami prikazuje koncentracijo CO2 v stavbah in notranjih prostorih. Opremljen je s senzorjem NDIR z dvojno valovno dolžino in večtočkovno kalibracijo, ki ne potrebuje vzdrževanja in je dolgoročno stabilen.


PROSTORSKI PRIKAZOVALNIK TEMPERATURE, VLAGE IN CO2; IQ 300

Prostorski prikazovalnik IQ 300 meri vsebnost CO2, vlažnosti in temperature rosišča. Prikazuje trenutne vrednosti, lahko pa napove tudi trend. Ko je prednastavljena vrednost presežena, enota jasno opozori s svetlobnim signalom in opozorilnim tonom.

Iz programa COMET na voljo tudi:


☏ Pokličite nas: +386 2 62 96 720

Za mnenja in razlage sta vedno na voljo:

strokovnjakinja za temperaturne meritve: Aleksandra Lepenik

strokovnjak za meritve: Zoran Lepenik


Avtorica: Katarina Žunko, vir: PST: ”Measurements for better air quality without CO2”
september 2020
, revizija oktober 2023


For your victories, with our solutions. Call us:
Contact us.