Certifikat o kalibraciji - ELPRO - Kalibracijski certifikati
Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal. Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

Certifikat o kalibraciji

Malce drugače o Certifikatu o kalibraciji: kateri je “pravi”, njegov namen in poslanstvo in kaj dobrega prinese v vašo hišo.

Kalibracijski certifikati

Eno izmed najpogostejših vprašanj je vezano na veljavnost certifikata, kateri je pravi, kateri je veljaven? Pri uporabnikih pogosto nastopijo različna poročila, certifikati, testna poročila ipd. in s tem zmedenost kaj je veljavno.

Poglejmo nekaj sprejetih pravil Slovenske akreditacije (SA), vir OA02 – javno dostopen dokument. SA je članica EA (Evropske Akreditacije), zato gre za skupna pravila evropskega trga. Navedbe v nadaljevanju so izseki iz zgoraj omenjenega dokumenta:

…Kalibracijski certifikat, ki ga izda akreditiran kalibracijski laboratorij (akreditiran s strani katere od navedenih akreditacijskih organizacij s seznama MLA ali bilateralnih podpisnic), je zadosten dokaz merilne sledljivosti. Pri akreditiranih kalibracijskih laboratorijih velja, da se kot ustrezni štejejo tisti certifikati o kalibraciji, ki nosijo logotip akreditacijskega organa

…Posebej velja poudariti, da se kalibracijski certifikati brez znaka akreditacijskega organa ali druge oblike sklicevanja ne sprejemajo kot zadosten dokaz merilne sledljivosti, tudi če so izdani v akreditiranem kalibracijskem laboratoriju!..

…Na kalibracijskih certifikatih izvajalec kalibracije obvezno poda merilno negotovost rezultata, za katero ima dokumentiran in validiran postopek

…Izvajalec kalibracije o opravljeni kalibraciji vodi verodostojne zapise o uporabljeni opremi in drugih dejavnikih, ki vplivajo na rezultat kalibracije. Ti zapisi naj bodo dostopni naročniku in SA…

Kaj je veljavno pri vas, si določite sami. V nekaterih primerih vam to predpiše zakonodajalec oziroma kar kupec. Osnovno vodilo pri veljavnosti naj bo zaupanje. Vprašajte se: “Katerim rezultatom lahko zaupam ali bolj zaupam?” Načeloma lahko zaupamo le rezultatom, ki imajo podano tudi merilno negotovost, če pa je teh več, pa tistim z manjšo merilno negotovostjo.

Kako smem uporabiti certifikat o kalibraciji, ga smem kopirati, dati kopijo drugemu?

Dokler boste zmeraj uporabili nespremenjen dokument v celoti, ga lahko tudi razmnožujete, uporaba le znaka ali izsekov pa ni dovoljena.

Kaj pomembnega vam želimo sporočiti v zvezi s Certifikatom o kalibraciji?

S Certifikatom o kalibraciji laboratoriji na deklarativni način povzamemo vse predhodno izvedene laboratorijske aktivnosti, katerih skladnost s standardom in lastnimi pravili redno preverja Slovenska akreditacija. Izdamo vam zaupanja vreden dokument.

Vrednost Certifikata o kalibraciji ni v njegovi ceni in lepem izgledu, vrednost je v rezultatih, ki jim lahko zaupate. Ali nekaj potrdite ali ovržete, v vsakem primeru boste z ovrednotenjem rezultatov številkam dodali smisel, uporabnost, namen. Na osnovi rezultatov in vaših zahtev ali pričakovanj pa vpeljali ukrepe, izboljšave, spremembe. Velike ali manjše, odločitev je vaša.

Zato naj bo vaša odločitev o tem kdaj in zakaj potrebujete Certifikat o kalibraciji načrtovana, rezultati pa ovrednoteni. Certifikat o kalibraciji naj ne služi samo hrambi, dodajte mu smisel in s tem vrednost.

Za vaše zmage, z našimi rešitvami.
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam
[email protected]