Temperaturni merilni pretvorniki

Temperaturni merilni pretvornik je naprava, ki se poveže s temperaturnim senzorjem, da pošlje signal drugam za namene regulacije, monitoringa in nadzora. Običajno je temperaturni senzor tipalo RTD ali TC (termočlen).

Osnovni namen merilnega pretvornika je pripraviti analogni merilni signal senzorjev za transport na večje razdalje, brez poslabšanja točnosti meritve. Vloga merilnega pretvornika temperature je lahko tudi galvansko izolirati temperaturni signal, kar je posebej pomembno pri meritvah s termočleni in pri visokih temperaturah. Filtrirajo se EMC motnje, ojača in pretvori se signal temperaturnega senzorja v območje 4-20 mA ali 0-10 V DC za nadaljnjo uporabo.

4-20 mA temperaturni pretvorniki so pogosti elementi v industrijski proizvodnji, saj večina industrijske opreme komunicira preko tega standardiziranega signalnega območja. Preneseni temperaturni signal se lahko spreminja znotraj pretvornika temperature, da ustreza potrebam aplikacije. Naprimer 4 mA lahko uporabimo za predstavljanje 0 °C, najvišjo vrednost v območju (20 mA) pa lahko uporabimo za predstavljanje 100 °C.

Temperaturni merilni pretvorniki pretvorijo termočlen ali RTD signal v izhodni signal 4-20 mA. To je idealna rešitev za številne aplikacije za merjenje temperature na daljavo. Običajne naprave za zaznavanje temperature, kot so termoelementi in RTD, oddajajo zelo majhne „signale“. Ti senzorji se priključijo na dvožični pretvornik, ki bo ojačal majhen merilni signal. Ko je nastavljen na uporabno raven, se ta signal lahko prenaša z navadno bakreno žico in uporablja za pogon druge opreme. V to opremo se štejejo regulatorji, števci, data loggerji, snemalniki grafov, računalniki ali krmilniki.

Temperaturni pretvornik črpa tok iz oddaljenega enosmernega napajanja sorazmerno z vhodom senzorja. Dejanski signal se prenaša kot sprememba napajalnega toka. Natančneje, pretvornik z vhodom za termočlen bo pri merjenju najnižje temperature procesa črpal 4 mA toka iz enosmernega napajanja. Potem, ko se temperatura dvigne, bo pretvornik črpal sorazmerno več toka, dokler ne doseže 20 mA. Ta signal 20 mA ustreza najvišji zaznavni temperaturi termoelementa. Fizično sta za povezavo izhodnega signala pretvornika temperature v vezju z daljinskim napajalnikom in procesno opremo potrebni le dve bakreni žici. To je mogoče, ker sta signal in napajalni vod združena (eno vezje ima dvojno funkcijo).

INOR ponuja celoten nabor temperaturnih pretvornikov, tudi ATEX in SIL2 certificiranih, s HART, PROFIBUS in NFC komunikacijo.

Iskanje

Filter

Prikaz vseh 32 rezultatov