Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal. Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

TEMPERATURNA TIPALA ZA MERITVE V KOMPOSTU

ELPRO Lepenik & Co. iz nabora posebnih izvedb temperaturnih tipal predstavlja temperaturna tipala za kompost, humus in silirane materiale

Opis problematike

Ena izmed osrednjih prioritet naše družbe je usmerjenost v zdravje ter ohranjanje čistega okolja. To lahko dosežemo z zavedanjem, da smo sami odgovorni za to kar zaužijemo, kot tudi za naravo. S tem pomembno vplivamo na naše naslednike in okolico. Skrb za naše zdravje se prične pri količini nepredelane oziroma lokalno pridelane hrane (po možnosti domača pridelava), ki jo zaužijemo. Skrb za čistejše okolje se začne že v trgovini, kjer sami izberemo, koliko in kakšne odpadke bomo imeli doma. Nadaljuje se v naši kuhinji z ločevanjem odpadkov. Okoljska ozaveščenost prebivalstva se iz leta v leto povečuje. Posledično se povečuje tudi želja po tem, da bi lahko dosledno ločevali odpadke.

Predvsem na podeželju in drugod, kjer so hiše z vrtovi, je odpadkov biološkega izvora precej. Danes zavzemajo biološki odpadki več kot 25 % gospodinjskih odpadkov. Da bi le-te zmanjšali, se veliko ljudi poslužuje uporabe domačih kompostov in humusa. Slednji imajo ogromno pozitivnih učinkov za naše zdravje (pridelano hrano) in okolje. Ne samo, da lahko s pomočjo gnojenja s kompostom pridelamo boljši pridelek, kompostiranje tudi proizvaja rodovitnejša tla. Gnojenje s kompostiranjem je najbolj zdrava oblika gnojenja, saj ne vsebuje pesticidov in drugih zdravju škodljivih snovi, je popolnoma ekološko oziroma biološko. Prav tako kompost povečuje mikrobiološko aktivnost v tleh.

Pri pridobivanju in predelavi komposta je izjemnega pomena nadzor temperature. V povezavi s tem, vam v nadaljevanju predstavljamo temperaturna tipala za meritve temperature v kompostu.

Nadzor temperature pri kompostiranju

Pri kompostiranju gre za aerobni razkroj, zato so pri predelavi oziroma proizvodnji komposta ključni faktorji klimatske razmere. Upoštevati se mora pravilna mera vlage, zraka in temperature komposta.

Temperatura v kompostnem kupu lahko doseže tudi 70 °C. K višanju temperature prispevajo tudi mikroorganizmi, ki predelujejo »hrano« – ogljik in dušik iz razgrajenih organskih odpadkov. Če temperature komposta ne nadzorujemo, ne bo prišlo do pravilnega razkroja organskih snovi in kompost ne bo uporaben. Po drugi strani lahko prevelika toplota kompost izsuši, ali pa ta celo zgori.

REŠITEV ELPRO LEPENIK & CO.

Na podlagi zgoraj navedenega je potrebno temperaturo v kompostu skrbno nadzorovati. Konkurenčni temperaturni senzorji imajo zaradi slabe zasnove in izdelave visoko stopnjo okvare, zato smo v ELPRO Lepenik & Co. našli zanesljivo ter stroškovno učinkovito rešitev, več v nadaljevanju.

Temperaturna tipala za meritve temperature v kompostu – industrijska uporaba

Vbodno temperaturno tipalo za meritve temperature v kompostu, humusu, siliranih materialih (silosih) sodi med ELPRO posebne izvedbe temperaturnih tipal. Tipalo je izdelano prilagojeno na želeno dolžino uporabnika, z enim nivojem meritve temperature ali več nivoji. Najpogosteje se meri en nivo, običajno spodaj v konici. Tipalo je robustno, izredno močna nerjavna izvedba, da ga je mogoče s pomočjo T ročaja potisniti v naplastitve komposta, humusa ali drugih siliranih materialov. Z uporabo robustne zasnove se zmanjša stopnja napak.

Osnovni izvedbi vbodnih temperaturnih tipal

Temperaturna tipala za meritve temperature v kompostu delimo na dve izvedbi:

2230 4430 vbodno temperaturno tipalo je izdelano na osnovi termočlena in ga povezujemo z industrijskimi termometri, npr TFN 520 najpogosteje uporabljena izvedba.

2240 3740 vbodno temperaturno tipalo je izdelano na osnovi uporovnega senzorja in ga povezujemo s preciznimi termometri, npr. TFX 430 ali TFX 420.

Obe verziji temperaturnih tipal sta si vizualno podobni, pomembno je le vedeti ali gre za hitre in pogoste meritve (2230 4430) ali redkejše in precizne meritve (2240 3740). Pri uporabi običajno nastopijo temperature med -50 in 100 °C, izvedbi omogočata še veliko več, tako da temperaturnih omejitev ne postavljamo. Najpogostejše dolžine tipala so 1000 mm, in po 1000 do 6000 mm, lahko tudi vmesne dolžine.

Obe izvedbi prilagodimo željam uporabnika, od dolžine in oblike ročajev, priklopov, merilnikov (termometerdataloggerprikazovalnik …). Prilagoditev ne pomeni, da se plača kaj več. Te izvedbe se izdelujejo vedno po naročilu in se lahko zelo prilagodijo, tudi v različne cenovne okvirje. Najpomembnejši je rezultat, zanesljivost in dolga življenjska doba.

DODANA VREDNOST

Industry temperaturna tipala imajo 5 letno garancijo proizvajalca in so narejena v Sloveniji. 

Temperaturna tipala za meritve temperature v kompostu – manjši kompostni kupi

Iz programa temperaturnih tipal za manjše kompostne kupe oziroma za domačo uporabo vam ponujamo tipalo O350 3003/300/1000/M in termometer TFN 520 (obstaja še druga možnost) za priklop na termoelement.

kompost, temperatura in vlaga v kompostu, potrebne razmere v kompostu, kakovostno gnojilo, kakovostni kompost, kakovostni humus, kvalitetno gnojilo, kvalitetni humus
Slika: Kompost (simbolična)
Po meri

Vsa temperaturna tipala lahko izdelamo po vaših željah in zahtevah. Na spletnih straneh so predstavljene najpogostejše izvedbe, v praksi se v glavnem izvaja proizvodnja po naročilu.

Kalibracija

ELPRO Lepenik smo strokovnjaki za temperaturo in vlago za rutinske kontrole in validacije različnih toplotnih procesov.

ELPRO Laboratorij za kalibracije vam temperaturna tipala po izdelavi še kalibriramo in tako dobavimo z akreditiranim kalibracijskim certifikatom (SIST EN ISO/IEC 17025).

Avtorica: Aleksandra Lepenik
september 2021

Pokličite nas ali nam pošljite povpraševanje. Naši strokovnjaki vam bodo na osnovi vaših zahtev procesa pomagali določiti/izbrati najustreznejšo izvedbo za vas. Standardni dobavni rok je 5 delovnih dni, možne so nujne izvedbe v roku 24 h (urgenca).

Za vaše zmage, z našimi rešitvami.
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam
[email protected]