Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal.Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

Rojstvo kalibracij in ocenjevanje LK-026

ELPRO Laboratorij za kalibracije ponovno uspešno skozi ocenjevanje s strani Slovenske akreditacije

Vse uporabnike naših kalibracijskih storitev in ostale zainteresirane z veseljem obveščamo, da smo konec maja 2020 uspešno opravili ponovno ocenjevanje za akreditacijo po SIST EN/ISO 17025:2017 in s tem potrdili zaupanje akreditacijskega organa v naše izvajanje kalibracij. Več o našem laboratoriju najdete na zavihku Akreditiran laboratorij.

ROJSTVO KALIBRACIJ oziroma kako so se rodile kalibracije

Kalibracije so se rodile v Starem Egiptu. Stari Egipčani so za merjenje uporabljali komolce, dlani in prste. Kubit (laket) je bil razdeljen na 7 dlani in dlan na 4 prste, kar je povzročilo 28 prstov za en laket.

Egipčani so za merjenje uporabljali vrvi in ​​palice. Kazen za uporabo ne-kalibrirane opreme je bila smrt. No, danes ni tako hudo.

Egipčani in kalibracija merjenje
Slika: Egipčani in kalibracija

Navadni kubit (laket) je bila dolžina podlakti od komolca do konice srednjega prsta – običajno približno 45,7 cm. “Kraljevi” kubit (laket) je bil nekoliko daljši: navaden kubit (laket) plus širina dlani takrat vladajočega faraona.

kraljevski kubit (laket)
slika: kraljevski kubit (laket)

Primarni etalon kraljevega lakta (primarni standard) je bila palica izrezljana iz bloka črnega granita. Do danes preživele palice so dolge med 52,2 in 52,9 cm. Delavcem so dobavili kopije – palice iz lesa ali granita. Za vzdrževanje natančnosti le-teh je bil odgovoren kraljevi arhitekt ali vodja vsakega gradbišča.

kubit merska enota
Slika: merska enota KUBIT

Ob vsaki polni luni je bilo treba palice prinesti kraljevemu mojstru in jih primerjati z etalonom. Če tega niso storili, so bili kaznovani s smrtjo. S to standardizacijo in enakomernostjo dolžine so dosegli neverjetno natančnost. Velika piramida v Gizi je zgrajena s stranicami 440 laktov (230.364 m). Z uporabo palic so bili gradbeniki v mejah 11,4 cm – natančnost je bila boljša od 0,05 %.

Vir: Wikipedija in svetovni splet

Avtorica: Aleksandra Lepenik
julij 2020

Za vaše zmage, z našimi rešitvami. Pokličite nas:
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam:
[email protected]