Z akreditacijsko presojo (nova Priloga k akreditacijski listini) potrjujemo usposobljenost in zmožnost kalibriranja na področju OVREDNOTENJA TEMPERATURNIH KOMOR.
Nova Priloga k akreditacijski listini z dnem 23. 8. 2024.
Kalibracije klimatskih komor v območju od -30 °C do 500 °C.
Kalibracije temperaturnih komor v območju od -30 °C do 1100 °C.
Ovrednotenje termo reguliranih komor ali termostatiranih sistemov se izvaja zaradi nehomogenosti in nestabilnosti pogojev znotraj le teh (običajno temperaturnih, lahko tudi vlažnosti). Komora je lahko klimatska komora, hladilnik, pečica, sušilnik, prostor, tunelska peč, peč za temperiranje, tekočinska kopel in vse ostale z vsemi stranicami zaprte prostornine. Že sama komora ima zaradi svoje oblike, izvedbe, vgrajenega prezračevanja, umeščenih nosilnih elementov itd., območja z različnimi okoljskimi pogoji, zato s kalibracijo (ovrednotenjem) izvemo, kakšni pogoji so pravzaprav v njej in kako se le ti spreminjajo z nastavitvijo želenih vrednosti temperature ali temperature/vlage. To je za uporabnika komore ključno, uporabnik mora vedeti, kako bodo ti pogoji vplivali na izdelke, ki se toplotno obdelujejo ali hranijo v komorah. Ob vrednotenju okoljskih pogojev v komori se lahko vrednoti tudi sam izdelek v komori (senzorji se namestijo v izdelek).
Pogosta vrednotenja temperaturnih komor se izvajajo v farmaciji in medicini: v hladilnikih z zdravili, cepivi in krvnih komponent, kjer so zelo hladna (že zmrzuje) in veliko bolj topla mesta, še posebej, če niso ventilirani (ni prisilnega kroženja zraka). Kakšen vpliv ima odpiranje vrat? Kakšen vpliv ima servisni poseg? Kakšen vpliv ima prenapolnjenost? Ali so na vseh policah enaki pogoji? Kakšen vpliv ima staranje opreme? Kakšen vpliv imajo dotrajana tesnila in neustrezno zatesnjene odprtine? Kakšen vpliv imajo slabo delujoči senzorji in krmilje?
V avtomobilski in letalski industriji je pomembno ali so bili vijaki, ohišja motorjev in ostali izdelki kovinskih in umetnih mas pravilno temperirani (npr kaljenje vijakov) in so posledično ustrezno trdni ali ne. Prav vsem izdelkom v sarži je potrebno zagotoviti, da imajo vse zahtevane lastnosti: trdnost, žilavost, elastičnost, ne samo tistim na idealnih mestih v komori. V resnici je velika razlika za vsakega posameznika, ali bodo ti izdelki dosegli pričakovano življenjsko dobo ali bodo počili med uporabo ali se hitreje obrabili? Temperaturni proces med obdelavo je tisti, ki zagotavlja varnost izdelkov med uporabo, pa naj si bo cepivo, zdravilo, vijak na letalskem stabilizatorju, ohišje motorja avtomobila ipd.
Razlog je v nehomogenosti okoljskih pogojev v komori in njeni nestabilnosti (ima prevelika nihanja). Na primer, ventilacija je lahko delujoča ali je ni, lahko je slabo delujoča, lahko je komora nepravilno napolnjena in ustrezen pretok zraka ni omogočen, lahko je nepravilna izvedba stojal/košar/polic za izdelke, lahko je sprememba velikosti izdelkov napram predhodnim. Zato se komore okoljsko vrednotijo prazne ali polne, najbolj ustrezna informacija je seveda delovna napolnjenost, kadar se vrednoti temperaturni proces.
Kako proizvajalci testirajo novo komoro? S kalibracijo le te, z vrednotenjem njenih okoljskih pogojev glede na nastavitev krmilne enote. Ko je komora umeščena v delovni prostor uporabnika, pa ima ta prostor svoje pogoje okolice, ki vplivajo tudi na delovanje komore. Montažerji tudi naredijo spremembe, zato se komore po postavitvi v delovni prostor ponovno temperaturno in temperaturno/vlažnostno ovrednotijo. Temu prvemu preverjanju rečemo tudi validacija komore. Da se preverijo proizvajalčeve specifikacije in vpliv lokacijskih pogojev na komoro ter predvsem kako se bo obnašala z napolnjenimi izdelki. Tukaj se praviloma izvaja kalibracija na prazno in polno stanje. Vse je odvisno od kroženja zraka v komori, izvajalci pa odstranijo ščitnike, odstranijo ali spremenijo položaj usmerjevalnikov pretoka zraka, zaščitne pločevine, menjajo se tesnila, premaknejo se senzorji, spremenijo se vgradne dolžine temperaturnih tipal ipd. Vse to so v praksi pogosti primeri, pogosto tudi upravičeni, samo potrebno je vedeti, kakšen vpliv na homogenost in stabilnost komore se s tem povzroči in kakšen bo vpliv na izdelke. To je nujno potrebno preveriti. Enako po vsakem servisnem posegu, ki bi lahko vplival na homogenost ali stabilnost komore.
Zato, ker uporabniki to potrebujejo. Uporabniki sami težko zagotavljajo strokovno usposobljeno osebje, sledljivo merilno opremo, potrebni finančni viri so visoki. Še posebej pa uporabniki sami sebi težko zagotavljajo neodvisnost in množičnost izkušenj, ki jih prinesejo terenske kalibracije za ustrezno vrednotenje vplivov. Ker potrebujejo strokovno izvedbo in rezultat, ki mu lahko zaupajo, četudi jim na prvi pogled ni všeč. Zato, ker na tem področju delamo že od začetka teh vrednotenj, v industriji, z različnimi uporabniki spremljamo kaj se dogaja skozi leta in skozi procese, različne izdelke, različno opremo. Ovrednotenje komor se lahko izvede strokovno, z upoštevanjem najrazličnejših vplivov, ki so pri vsaki kalibraciji lahko drugačni, ali pa tako mimogrede. Razlika do resničnosti je lahko majhna ali velika. Če je velika, pa nam ne pomaga kaj veliko, a ne?
Več o zmogljivostih ELPRO LEPENIK & CO. Laboratorija za kalibracije si oglejte na povezavi: https://www.elpro.si/akreditiran-laboratorij/kaj-lahko-kalibrirate-pri-nas/
☏ Pokličite nas: +386 2 62 96 720
Za mnenja in razlage sta vedno na voljo:
vodja kakovosti: Aleksandra Lepenik
vodja laboratorija: Zoran Lepenik
Več na: https://www.elpro.si/elpro-laboratorij-za-kalibracije/
Avtorica: Aleksandra Lepenik
november 2024
Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720
Pišite nam:
[email protected]