Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal.Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

NADZOR VLAGE IN TEMPERATURE PRI PEKI

Proizvodnja pekovskih izdelkov je sestavljena iz različnih faz predelave, pri katerih imata vlaga in temperatura pomembno vlogo. V povezavi z navedenim vam v ELPRO Lepenik ponujamo učinkovite rešitve za nadzor vlage in temperature pri peki.

Freezing Process to Reshape the Bakery Market – WorldBakers

Za začetek, pa nekaj o postopku peke …

Vse se začne s pripravo surovin. Moka in sladkor lahko vsebujeta različne ravni vlage, kar lahko negativno vpliva na kakovost končnih proizvodov oziroma pekovskih izdelkov. Spremljanje vlažnosti je še posebej pomembno, če se v avtomatiziranih proizvodnih linijah uporabljajo vnaprej določeni recepti.

Po mešanju se testo razdeli na dele, kjer se ga pusti počivati ​​nekaj minut. Ta korak je pomemben, da se lahko gluten v testu sprosti in s tem olajša naslednji korak oblikovanja. Če je temperatura previsoka, bo testo preveč lepljivo. Če je testo prehladno, lahko v izdelku (npr. kruhu) nastanejo luknje.

Če je vsebnost vlage pred oblikovanjem testa prenizka, se na površini oblikuje lupina, ki testu preprečuje pravilno vzhajanje.

Vzhajanje je naslednji pomemben korak, pri katerem testo doseže približno 90 % volumna kruha pred peko. Ta proces poteka v zaprtih komorah, kjer so optimalni pogoji za rast testa. Za zagotovitev teh pogojev je potrebno redno spremljanje ter nadzor relativne vlažnosti in temperature.

Odvisno od vrste uporabljenega kvasa in moke, se idealne temperature nahajajo med 38-42 °C, vlažnost pa med 70-80 % relativne vlažnosti.

Nadzor vlage in temperature pri peki

Za kakovosten pekovski izdelek, torej ni ključna le uporaba visokokakovostnih sestavin in premišljenih proizvodnih korakov. Za kakovost testa je potrebno skrbno nadzorovati temperaturo in vlažnost v pekovskih pripomočkih (npr. v pekaču ipd.). Sodobne pekarne občasno uporabljajo tudi posebne prezračevalne sisteme, ki jih nadzirajo senzorji vlažnosti in temperature.

ELPRO Lepenik rešitve za nadzor vlage in temperature pri peki

ELPRO Lepenik proizvodnja temperaturnih tipal vam iz našega asortimana za nadzor temperature, v omenjenem področju uporabe, ponujamo RTD temperaturna tipala s priključnim kablom (Pt100) ali druga temperaturna tipala (v skladu z vašo aplikacijo).

standardna tipala za merjenje temperature
Slika: ELPRO Lepenik temperaturna tipala

Iz našega partnerskega programa pa vam ponujamo nabor rešitev za nadzor vlage in temperature pri peki, pri čemer izpostavljamo:

Nadzor vlage in temperature pri peki, peka in temperatura, vlaga pri peki, vlaga in peka, pekarna, pekovski izdelki, vzhajanje kruha, vzhajan je pekovskih izdelkov, ventilacija pri peki, ventilacija v peki, pekarna in vlaga, pekarna in temperatura, temperatura v pekarni, vlaga v pekarni, vlažnost in temperatura v peki, oblikovanje testa, kakovostno testo za peko, kvalitetno pekovsko testo, kvaliteten pekovski izdelek, kvalitetni pekovski izdelki, nadzor vlažnosti pri peki, monitoring temperature in vlage pri peki
Slika: Merilniki temperature in/ali vlage Rotronic

ELPRO Lepenik storitve

ELPRO Lepenik smo strokovnjaki za temperaturo in vlago za rutinske kontrole in validacije različnih toplotnih procesov.

ELPRO Laboratorij za kalibracije vam temperaturna tipala oziroma drugo merilno opremo v skladu z zmogljivostmi oziroma s standardom SIST EN ISO/IEC 17025:2017 tudi kalibriramo.


Aleksandra Lepenik
Katarina Žunko

vir: Rotronic. ”Bakery”, september 2021, revizija maj 2023


+386 2 62 96 720

Za mnenja in razlage sta vedno na voljo:

  • strokovnjakinja za temperaturne meritve: Aleksandra Lepenik
  • strokovnjak za meritve: Zoran Lepenik

Za vaše zmage, z našimi rešitvami. Pokličite nas:
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam:
[email protected]