Proizvodnja pekovskih izdelkov je sestavljena iz različnih faz predelave, pri katerih imata vlaga in temperatura pomembno vlogo. V povezavi z navedenim vam v ELPRO Lepenik ponujamo učinkovite rešitve za nadzor vlage in temperature pri peki.
Vse se začne s pripravo surovin. Moka in sladkor lahko vsebujeta različne ravni vlage, kar lahko negativno vpliva na kakovost končnih proizvodov oziroma pekovskih izdelkov. Spremljanje vlažnosti je še posebej pomembno, če se v avtomatiziranih proizvodnih linijah uporabljajo vnaprej določeni recepti.
Po mešanju se testo razdeli na dele, kjer se ga pusti počivati nekaj minut. Ta korak je pomemben, da se lahko gluten v testu sprosti in s tem olajša naslednji korak oblikovanja. Če je temperatura previsoka, bo testo preveč lepljivo. Če je testo prehladno, lahko v izdelku (npr. kruhu) nastanejo luknje.
Če je vsebnost vlage pred oblikovanjem testa prenizka, se na površini oblikuje lupina, ki testu preprečuje pravilno vzhajanje.
Vzhajanje je naslednji pomemben korak, pri katerem testo doseže približno 90 % volumna kruha pred peko. Ta proces poteka v zaprtih komorah, kjer so optimalni pogoji za rast testa. Za zagotovitev teh pogojev je potrebno redno spremljanje ter nadzor relativne vlažnosti in temperature.
Odvisno od vrste uporabljenega kvasa in moke, se idealne temperature nahajajo med 38-42 °C, vlažnost pa med 70-80 % relativne vlažnosti.
Za kakovosten pekovski izdelek, torej ni ključna le uporaba visokokakovostnih sestavin in premišljenih proizvodnih korakov. Za kakovost testa je potrebno skrbno nadzorovati temperaturo in vlažnost v pekovskih pripomočkih (npr. v pekaču ipd.). Sodobne pekarne občasno uporabljajo tudi posebne prezračevalne sisteme, ki jih nadzirajo senzorji vlažnosti in temperature.
ELPRO Lepenik proizvodnja temperaturnih tipal vam iz našega asortimana za nadzor temperature, v omenjenem področju uporabe, ponujamo RTD temperaturna tipala s priključnim kablom (Pt100) ali druga temperaturna tipala (v skladu z vašo aplikacijo).
Iz našega partnerskega programa pa vam ponujamo nabor rešitev za nadzor vlage in temperature pri peki, pri čemer izpostavljamo:
ELPRO Lepenik smo strokovnjaki za temperaturo in vlago za rutinske kontrole in validacije različnih toplotnih procesov.
V ELPRO Laboratorij za kalibracije vam temperaturna tipala oziroma drugo merilno opremo v skladu z zmogljivostmi oziroma s standardom SIST EN ISO/IEC 17025:2017 tudi kalibriramo.
vir: Rotronic. ”Bakery”, september 2021, revizija maj 2023
+386 2 62 96 720
Za mnenja in razlage sta vedno na voljo:
Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720
Pišite nam:
[email protected]