Za nujne situacije zastojev in okvar koristite našo 24 h izdelavo temperaturnih tipal in merilno regulacijske opreme. Medtem, ko ste vi na poti do nas, mi že delamo. Več o tem >
Garantiramo vam 100 % izhodno kontrolo ELPRO temperaturnih tipal.Več o tem >
Sledimo načelom trajnosti, zato projektiramo in izdelujemo tako, da lahko kalibriramo, popravljamo, recikliramo, ponovno uporabimo. Več o tem >
Podatke, skice in specifikacije o temperaturnih tipalih trajno hranimo, zato jih lahko ponovimo čez 1, 10, 20 let. Več o tem >

MERITVE VLAŽNOSTI IN TEMPERATURE PRI PROIZVODNJI SIRA

Da bi sir razvil želeni okus, ga je treba več mesecev hraniti pri ustrezni temperaturi in relativni vlažnosti zraka. Zaradi visoke vlažnosti, potrebne za zagotovitev optimalnih pogojev zraka, ni vsak senzor primeren za uravnavanje parametrov okolice. Ker mora biti v sirarni visoka zračna vlažnost in delno visoka izpostavljenost kemikalijam je pomembno, da se senzorji oziroma tipala redno kalibrirajo, tudi na licu mesta (ON SITE). Osnovo za zagotavljanje brezhibnega procesa zorenja sira in s tem povezane kakovosti izdelka zagotavljajo le stalne meritve relativne vlažnosti in temperature pri proizvodnji sira.

meritve okoljskih parametrov v HVAC, MERILNIK TEMPERATURE IN VLAGE, merilnik vlažnosti in temperature, naprava za merjenje vlage in temperature, vlagomer, vlagometer Rotronic ali Michell, higrometer, higromer, RMS LOG, RMS-LOG, HF5, HF 5, DT722, DT 722, merilni pretvornik relativne vlage in temperature, pretvornik vlažnosti in temperature, prehrambna industrija in nadzor vlage in temperature, spremljanje in monitoring vlage in temperature v prehrambni industriji, HVAC aplikacije, živilska industrija in pogoji okolice, pogoji okolice v prehrambni industriji, vlaga in temperatura pri proizvodnji sira, proizvodnja sira, proizvodnja in predelava živil, meritve vlažnosti in temperature v proizvodnji sira, postopek zorenja sira, pogoji okolice v živilski industriji
Slika: proces zorenja sira

Temperaturna tipala so v tem postopku običajno umerjena pri temperaturi 23 °C pri relativni vlažnosti zraka 10,35-80 % RV. To pomeni, da je senzor najbolj točen pri odstopanju temperature ±0,1 °C in relativne vlažnosti zraka ±0,8 %. Bolj ko je temperatura oddaljena od 23 °C, večje je lahko odstopanje.

Nekateri siri med zorenjem oddajajo amonijak. To lahko pri večini tipal za vlago povzroči večje odmike.

Iz tega razloga je potrebno tipala redno kalibrirati, kar vam omogoča naš ELPRO Laboratorij za kalibracije, kjer vam merilno opremo kalibriramo v skladu z zmogljivostmi oziroma s standardom SIST EN ISO/IEC 17025:2017.

ELPRO Lepenik vam za omenjeno področje uporabe ponuja nabor visokokakovostnih temperaturnih tipal. Ob tem vam garantiramo 24 h podporo, 100 % izhodno kontrolo, dolgo življenjsko dobo in ponovljivost izdelka.  

MERITVE VLAŽNOSTI IN TEMPERATURE PRI PROIZVODNJI SIRA

Zahteve za okoljske pogoje v živilski industriji in proizvodnji hrane so visoke. Kakovost sira je torej zelo odvisna od vrednosti temperature in vlage, ki se morata nahajati v točno določenih parametrih. V kolikor se ne, je posledično večji zavržek blaga. Klimatske razmere sirarne so tiste, ki razvrščajo proizvajalce po kakovosti in posledično po večjem izkupičku.

Pri postopku zorenja sira je najpomembnejši proces zorenje mladega sira. Le-ta traja več dni ali tednov. Obdobje se podaljša pri rezanem in trdem siru, ki lahko traja tudi od več mesecev do nekaj let. Za zagotovitev želenega zorenja sira in s tem povezane kakovost izdelka je ključnega pomena kakovosten merilnik relativne vlažnosti in temperature.

Običajno se v tem procesu temperatura nahaja med 7-15 °C, zračna vlaga pa med 75-95 % RV. Tudi, če bi bil izdelek skozi celotno obdobje shranjen v vlažnem kletnem prostoru, to ne bi zadostovalo. Tako zelo pomemben je konstanten nadzor vlage in temperature prostora, za najoptimalnejše rezultate zorenja sira.

ELPRO Lepenik vam v sodelovanju z našimi partnerji ponujamo rešitve za najvišjo kakovost pri nadzoru pogojev okolice za učinkovite rezultate pri postopku zorenja sira: RMS-LOG data logger Rotronic, HF5 serija merilnih pretvornikov relativne vlage in temperature Rotronic in DT722 merilni pretvornik relativne vlažnosti in temperature Michell.

Slika: RMS-LOG, HF5, DT722

Ker je monitoring relativne vlažnosti in temperature ključnega pomena v prehrambni oziroma živilski industriji in HVAC aplikacijah, vam iz programa naših partnerjev ponujamo merilnike relativne vlažnosti in temperature ter ostalo opremo, na tej povezavi.  


POŠLJITE NAM POVPRAŠEVANJE ali NAS POKLIČITE. Naš strokovni tim vam bo ponudil najboljšo rešitev skladno z vašimi željami, zahtevami in področjem uporabe oziroma aplikacijo.

ELPRO Lepenik smo strokovnjaki za temperaturo in vlago za rutinske kontrole in validacije različnih toplotnih procesov.


Katarina Žunko, maj 2021, revizija maj 2023

+386 2 62 96 720

Za mnenja in razlage sta vedno na voljo:

  • strokovnjakinja za temperaturne meritve: Aleksandra Lepenik
  • strokovnjak za meritve: Zoran Lepenik

Za vaše zmage, z našimi rešitvami. Pokličite nas:
Kontaktirajte nas.

Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720

Pišite nam:
[email protected]