Da bi sir razvil želeni okus, ga je treba več mesecev hraniti pri ustrezni temperaturi in relativni vlažnosti zraka. Zaradi visoke vlažnosti, potrebne za zagotovitev optimalnih pogojev zraka, ni vsak senzor primeren za uravnavanje parametrov okolice. Ker mora biti v sirarni visoka zračna vlažnost in delno visoka izpostavljenost kemikalijam je pomembno, da se senzorji oziroma tipala redno kalibrirajo, tudi na licu mesta (ON SITE). Osnovo za zagotavljanje brezhibnega procesa zorenja sira in s tem povezane kakovosti izdelka zagotavljajo le stalne meritve relativne vlažnosti in temperature pri proizvodnji sira.
Temperaturna tipala so v tem postopku običajno umerjena pri temperaturi 23 °C pri relativni vlažnosti zraka 10,35-80 % RV. To pomeni, da je senzor najbolj točen pri odstopanju temperature ±0,1 °C in relativne vlažnosti zraka ±0,8 %. Bolj ko je temperatura oddaljena od 23 °C, večje je lahko odstopanje.
Nekateri siri med zorenjem oddajajo amonijak. To lahko pri večini tipal za vlago povzroči večje odmike.
Iz tega razloga je potrebno tipala redno kalibrirati, kar vam omogoča naš ELPRO Laboratorij za kalibracije, kjer vam merilno opremo kalibriramo v skladu z zmogljivostmi oziroma s standardom SIST EN ISO/IEC 17025:2017.
ELPRO Lepenik vam za omenjeno področje uporabe ponuja nabor visokokakovostnih temperaturnih tipal. Ob tem vam garantiramo 24 h podporo, 100 % izhodno kontrolo, dolgo življenjsko dobo in ponovljivost izdelka.
Zahteve za okoljske pogoje v živilski industriji in proizvodnji hrane so visoke. Kakovost sira je torej zelo odvisna od vrednosti temperature in vlage, ki se morata nahajati v točno določenih parametrih. V kolikor se ne, je posledično večji zavržek blaga. Klimatske razmere sirarne so tiste, ki razvrščajo proizvajalce po kakovosti in posledično po večjem izkupičku.
Pri postopku zorenja sira je najpomembnejši proces zorenje mladega sira. Le-ta traja več dni ali tednov. Obdobje se podaljša pri rezanem in trdem siru, ki lahko traja tudi od več mesecev do nekaj let. Za zagotovitev želenega zorenja sira in s tem povezane kakovost izdelka je ključnega pomena kakovosten merilnik relativne vlažnosti in temperature.
Običajno se v tem procesu temperatura nahaja med 7-15 °C, zračna vlaga pa med 75-95 % RV. Tudi, če bi bil izdelek skozi celotno obdobje shranjen v vlažnem kletnem prostoru, to ne bi zadostovalo. Tako zelo pomemben je konstanten nadzor vlage in temperature prostora, za najoptimalnejše rezultate zorenja sira.
ELPRO Lepenik vam v sodelovanju z našimi partnerji ponujamo rešitve za najvišjo kakovost pri nadzoru pogojev okolice za učinkovite rezultate pri postopku zorenja sira: RMS-LOG data logger Rotronic, HF5 serija merilnih pretvornikov relativne vlage in temperature Rotronic in DT722 merilni pretvornik relativne vlažnosti in temperature Michell.
Ker je monitoring relativne vlažnosti in temperature ključnega pomena v prehrambni oziroma živilski industriji in HVAC aplikacijah, vam iz programa naših partnerjev ponujamo merilnike relativne vlažnosti in temperature ter ostalo opremo, na tej povezavi.
POŠLJITE NAM POVPRAŠEVANJE ali NAS POKLIČITE. Naš strokovni tim vam bo ponudil najboljšo rešitev skladno z vašimi željami, zahtevami in področjem uporabe oziroma aplikacijo.
ELPRO Lepenik smo strokovnjaki za temperaturo in vlago za rutinske kontrole in validacije različnih toplotnih procesov.
+386 2 62 96 720
Za mnenja in razlage sta vedno na voljo:
Pokličite nas:
+386 (0)2 62 96 720
Pišite nam:
[email protected]